Πολιτική

Live: Η ενημέρωση από την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ενημερώνει τους πολιτικούς συντάκτες. 

Ξεκίνησε με την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και όσα συμφωνήθηκαν χθες ανάμεσα στους δυο ηγέτες. Όπως είπε οι διαφωνίες προφανώς παραμένουν και μένει να φανεί αν υπάρχει καλή διάθεση. 

Πιο αναλυτικά, η κα Πελώνη είπε  ότι «και οι δύο συμφώνησαν ότι είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχει απευθείας επαφή ανάμεσά τους, ενώ, παρά τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις των δύο χωρών σε διάφορα ζητήματα, συμφώνησαν ότι η ένταση του 2020 δεν πρέπει να επαναληφθεί το 2021.

Επιπλέον, χαρακτήρισαν θετική την ενεργοποίηση όλων των υφισταμένων διαύλων επικοινωνίας, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προώθηση της θετικής ατζέντας επί 25 σημείων στα οποία εργάζονται ήδη οι Υφυπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και για τη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της Covid-19.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού/Προσφυγικού ζητήματος και την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης, με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας. Υπό αυτό το πρίσμα, επεσήμανε ότι η επιστροφή στην Τουρκία 1.450 ατόμων, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί, θα είχε θετικό αντίκτυπο και στην Ε.Ε..

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η λύση δύο κρατών που προτείνει η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι επί της αρχής απορριπτέα, ενώ αντιβαίνει τόσο στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., όσο και στο κοινοτικό κεκτημένο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο πυκνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου, ώστε να χτιστούν γέφυρες εμπιστοσύνης που θα αποβούν προς όφελος των δύο χωρών. Οι διαφωνίες προφανώς παραμένουν, παρά τη θετική διάθεση που διαπιστώθηκε. Μένει να φανεί στην πράξη αν αυτή η διάθεση αποδειχθεί ένα ουσιαστικό βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων».

Καλύτερη η επιδημιολογική κατάσταση

Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα είναι καλύτερη. Σημαντική είναι και η μείωση ασθενών και διασωληνωμένων οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι μη εμβολιασμένοι.

Είναι προφανές, είπε η κα Πελώνη, ότι για να έχουμε ένα ασφαλές καλοκαίρι να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη. 

Στο ερώτημα πως θα είναι η απευθείας επαφή Μητσοτάκη – Ερντογάν είπε ότι θα έπρεπε να είναι αυτονόητη. 

Στο ερώτημα αν δέχθηκε πρόσκληση από τον Ταγίπ Ερντογάν ο Έλληνας πρωθυπουργός, η κα Πελώνη τόνισε ότι όπως είπε και στην τοποθέτησή της το πως θα εξελιχθούν οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας θα φανεί σε βάθος χρόνου.

Τόνισε ακόμα ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε την πρόταση της επιτροπής βιοηθικής για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της με γνώμονα την υγεία των πολιτών. 

Παρακολουθήστε όλη την ενημέρωση 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Πυρά της αντιπολίτευσης για την ανάρτηση Μητσοτάκη και τα Τέμπη: «Δεν ντρέπεται για τις δηλώσεις Φλωρίδη»
ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση ασκούν κριτική στον πρωθυπουργό για το εισόδημα, την ακρίβεια, τη δίκη για τη σιδηροδρομική τραγωδία και τις αναφορές στην υπόθεση των υποκλοπών
Ολομέλεια της Βουλής 6
Νίκος Ανδρουλάκης στο TikTok: Από τους καφέδες του Συνεδρίου στο «όχι» στο γιουβέτσι της μητέρας του και τη δίαιτα
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντά σε σύντομες ερωτήσεις νέων συνέδρων για τις προτιμήσεις, τις συνήθειες και τις πιο χαλαρές στιγμές του στο περιθώριο του 4ου Τακτικού Συνεδρίου
Νίκος Ανδρουλάκης
8
Δημήτρης Κουτσούμπας από Λιτόχωρο: «Η άρχουσα τάξη έχει χωθεί για τα καλά στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή»
Στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, ο γγ του ΚΚΕ συνέδεσε την ιστορική μνήμη με τη σημερινή συγκυρία, κατηγορώντας κυβέρνηση και ευρωατλαντικά κόμματα για εμπλοκή στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ισραήλ
Δημήτρης Κουτσούμπας
Παύλος Πολάκης για Νικόλα Φαραντούρη στο συνέδριο ΠΑΣΟΚ: «Είναι φελλός, μικρός ήταν στη ΔΑΠ»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την παρουσία του ευρωβουλευτή στο 4ο συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι έχει μετανιώσει που δεν τον είχε «ξεφτιλίσει» νωρίτερα
Φαραντούρης και Τσουκαλάς 13
Beef Σδούκου – Αποστολάκη για τους «πελάτες της Δεξιάς»: «Κατάντημα», «Κοινωνικά απομονωμένη η κυβέρνηση»
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κάνει λόγο για τοποθετήσεις που «θύμισαν εποχές των “γερμανοτσολιάδων”», με τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ απαντά ότι το Μαξίμου επιχειρεί, μέσω διαστρέβλωσης, να αλλάξει την ατζέντα
Σδούκου και Αποστολάκη 5