Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Ομπάμα σε Τσίπρα: Κλείστε τη συμφωνία πριν αναλάβει ο Τραμπ!

Ομπάμα σε Τσίπρα: Κλείστε τη συμφωνία πριν αναλάβει ο Τραμπ!

– Να τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές πριν αναλάβει ο Ντόναλντ Τραμπ συμβούλευσε την κυβέρνηση ο Μπαράκ Ομπάμα
– Προθυμοποιήθηκε να θέσει το θέμα του χρέους στην Άνγκελα Μέρκελ
– Το βάρος των εξοπλιστικών στο θέμα του χρέους τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος στον Αμερικανό πρόεδρο

Αφού δημόσια μίλησε για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ώστε να επιστρέφει η ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη, ο Μπαράκ Ομπάμα στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του τόσο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο προθυμοποιήθηκε να θέλει το θέμα στην Άνγκελα Μέρκελ, την οποία συνάντησε στο Βερολίνο μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Αυτό αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας Real News την Κυριακή (20.11.2016), ενώ αναφέρει επίσης πως τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος όσο και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού συνέστησαν στην ελληνική κυβέρνηση να βιαστεί να κλείσει τις εκκρεμότητες που έχουν πριν αναλάβει καθήκοντα ο Ντόναλντ Τραμπ (σ.σ. ορκίζεται στις 20 Ιανουαρίου).

Όπως επεσήμαναν στους Έλληνες συνομιλητές τους Ομπάμα και Λιού, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ αυξάνει τη ρευστότητα στο διεθνές περιβάλλον με απρόβλεπτες παρενέργειες και κανείς δεν είναι σε θέση να πει πως θα λειτουργήσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία και οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία σε σχέση με τις επιδιώξεις της Ελλάδας.

Τι είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο Προκόπης Παυλόπουλος ζήτησε να ληφθούν υπόψη των δανειστών οι επιπτώσεις που προκάλεσαν στο χρέος τα εξοπλιστικά προγράμματα. Άφησε έτσι σαφείς αιχμές κατά της Γερμανίας.

Ο Έλληνας πρόεδρος, σύμφωνα με τη Real News, κατηγόρησε «ορισμένους από τους δανειστές μας ότι επωφελήθηκαν σημαντικά από μια τέτοια αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων», σημειώνοντας ότι αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για την ελάφρυνση του χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η παρέμβαση αυτή του Προκόπη Παυλόπουλου επιδοκιμάστηκε από τον Τζακ Λιού.

«Υπάρχει ένας πρόσθετος – είμαι βέβαιος καθοριστικός – λόγος, για τον οποίο οι δανειστές μας οφείλουν να προχωρήσουν στην κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της χώρας μου: Μεγάλο μέρος του χρέους αυτού οφείλεται σε δανεισμό για εξοπλισμούς, δηλαδή σε ένα είδος “αναγκαστικού” για εμάς δανεισμού, αφού ουδέποτε προκαλέσαμε τις αιτίες που επέβαλαν την εκ μέρους μας αγορά εξοπλιστικών» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σύμφωνα με τη Real News.

«Όλως αντιθέτως, άλλοι προκάλεσαν ή και ανέχθηκαν τις αιτίες αυτές, ορισμένοι δε από τους δανειστές μας επωφελήθηκαν σημαντικά από μια τέτοια αγορά εξοπλιστικών. Ουδεμία άλλη χώρα της ευρωζώνης δεν έχει τέτοια σύνθεση χρέους, αφού ουδεμία βρέθηκε σε τέτοια ανάγκη αγοράς εξοπλιστικών. Κατά συνέπεια, θα ήταν παντελώς άδικο να αγνοηθεί αυτή η μοναδική ιδιαιτερότητα του ελληνικού χρέους και να εξομειωθεί με το δημόσιο χρέος των λοιπών κρατών – μελών, π.χ. της ευρωζώνης, το οποίο, όπως προανέφερα, δημιουργήθηκε με αποκλειστική υπαιτιότητα και για εσωτερική οικονομική πολιτική κάθε κράτους – μέλους».

«Δεν υπάρχουν μεγάλοι ηγέτες στην Ευρώπη» είπε σε κάποια στιγμή της συζήτησης ο Μπαράκ Ομπάμα, για να του απαντήσει ο Προκόπης Παυλόπουλος πως οι μεγάλοι ηγέτες αναδεικνύονται μέσα από τις αποφάσεις που καλούνται να λάβουν, πλην, όμως, στην Ενωμένη Ευρώπη η λήψη των μεγάλων αποφάσεων, σε ορισμένα τουλάχιστον θέματα, δεν ανήκει σε αυτούς.

Φωτογραφίες: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε