Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Βούτσης: Βλέπω σχέδιο του Τραμπ πίσω από το Grexit

Βούτσης: Βλέπω σχέδιο του Τραμπ πίσω από το Grexit

Για όλα τα καυτά θέματα της πολιτικής επικαιρότητας μίλησε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο TVXS τώρα που η αξιολόγηση είναι στην πιο κρίσιμη καμπή της και οι φήμες για Grexit δεν παύουν να ακούγονται.

Μάλιστα για το θέμα αυτό ο Πρόεδρος της Βουλής βλέπει “δάκτυλο” Τράμπ λέγοντας όταν ερωτάται αν ανησυχεί: 

«Θα έλεγα όχι. Και για τον εξής λόγο: Οτι δεν επανέρχεται πια ως μία απειλή και ως ένα σχέδιο όπως το 2015. Τότε ήταν ένα σχέδιο το οποίο είχε ετοιμάσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και μας παρουσιάστηκε, και μάλιστα με την συναίνεση τότε οκτώ ή και δέκα χωρών, ως επιλογή. Τώρα δεν επανέρχεται ως κάτι τέτοιο αυτή η απειλή. Επανέρχεται στο πλαίσιο της διακαούς, απ’ ό,τι φαίνεται, επιθυμίας της νέας ηγεσίας των ΗΠΑ να οδηγηθεί η ΕΕ και το ευρώ σε πλήρες αδιέξοδο. Γι αυτό και είχαν χαιρετίσει το Brexit, γι αυτό κι ο νέος πρέσβης που θέλει να στείλει στην ΕΕ ο Τραμπ έκανε αυτές τις δηλώσεις για την Ελλάδα. Δηλαδή είναι ένα επιχείρημα για περαιτέρω ξήλωμα της κάλτσας της Ευρώπης που αφορά στη διένεξη πια – για να μην πω στον πόλεμο – με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και με την ΕΕ εν συνόλω. Δεν αφορά την σύγκρουση της Ελλάδας με τους δανειστές της. Και ως εκ τούτου δεν αποδίδω ιδιαίτερη σημασία».

Ο κ. Βούτσης προβλέπει «ήττα των σκληρών» της Ευρώπης, αποκλείει κάθετα και απόλυτα τις εκλογές – «είναι έξω από την ατζέντα και τον ορίζοντά μας», λέει – και τονίζει ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει «ει δυνατόν, και χθες».

Για την συμφωνία λέει:

«Νομίζω πως αυτά τα όρια είναι σαφή. Τίποτα έξω από τη συμφωνία η οποία έχει υπογραφεί το 2015 και την δεύτερη αξιολόγηση έτσι όπως έχει προδιαγραφεί μετά την πρώτη αξιολόγηση του Ιουνίου του 2016. Ο,τιδήποτε ακούγεται – και δεν θέλω να το προσδιορίσω τώρα αυτό το οτιδήποτε – που είναι πέραν αυτής της συμφωνίας πιστεύω ότι δεν θα βοηθάει ούτε στην κοινωνική βιωσιμότητα, ούτε στο να βγει η χώρα στις αγορές έστω στο τέλος του 2017 όπως είναι και ο βασικός στόχος και του προγράμματος και δικός μας. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια εντατική προσπάθεια και από την ελληνική πλευρά και από τους ευρωπαίους. Ενδεχομένως και η απόφαση του ΔΝΤ – ακριβώς επειδή είναι πρωτοφανής η διάσταση απόψεων – δίνει έδαφος έτσι ώστε οι διαπραγματεύσεις που εξελίσσονται τώρα να έχουν ένα καλό αποτέλεσμα. Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε αισιόδοξοι και κινούμαστε σ’ αυτό το κλίμα».

Για την αξιολόγηση είπε χαρακτηριστικά: «Χρειάζεται να κλείσει η αξιολόγηση, ει δυνατόν χθες. Θα είναι μία ήττα της άποψης των σκληρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Διότι ο πόλεμος που γίνεται πλέον είναι μάχες οπισθοφυλακών, δεν είναι ίδιες οι συνθήκες όπως το 2015 και το 2016».

Για τις εκλογές: «Αποκλείονται απολύτως οι εκλογές. Σας το λέω ευθύτατα, η απόφαση της κυβέρνησης έχει εκτεθεί και δημόσια: Δεν είναι δυνατόν την ώρα που βρισκόμαστε στον πιο κρίσιμο χρόνο, την ώρα που ρεαλιστικά μπορεί να βγει η χώρα από το τούνελ, εμείς να στρίψουμε διαφορετικά τον ρου της ιστορικής αυτής εξέλιξης και να πάμε σε μια πολιτική αναστάτωση με ερωτήματα και διλήμματα τα οποία εκ των πραγμάτων θα οδηγήσουν σε πολύ σκληρές μελλοντικές δεσμεύσεις – ενδεχομένως και για νέα Μνημόνια. Είναι έξω από την ατζέντα και έξω από τον ορίζοντά μας απολύτως να γίνουν εκλογές, σας το λέω ευθύτατα».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε