Πολιτική

Αλλάζει το Δημόσιο αλά γαλλικά – Το προσχέδιο νόμου για την αξιολόγηση

«Γαλλικό άρωμα» θα έχει το νέο σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων και η επιλογή προϊσταμένων στο δημόσιο, σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργου Κατρούγκαλου, καθώς θα στηρίζεται στις αρχές του γαλλικού μοντέλου και με βασικά χαρακτηριστικά την αξιολόγηση από τους προϊσταμένους, τους υφισταμένους, αλλά και την κοινωνία, θα έχει ως στόχο την ταχύτερη εξέλιξη των εργαζομένων, χωρίς να συνδέεται με τις αποδοχές, ενώ, όπως έχει επανειλημμένως τονίσει ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Καινοτομία στο νέο σύστημα αποτελεί η «βαθμολόγηση» των υπαλλήλων από τους προϊσταμένους και τους υφισταμένους, με την ενεργοποίηση θεσμών άμεσης δημοκρατίας, αλλά και την αξιολόγηση των υπηρεσιών από την κοινωνία.

Στο νέο σύστημα αξιολόγησης θα υπάγονται οι μόνιμοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο δημόσιο, τους ΟΤΑ, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, οι υπάλληλοι δικαστηρίων, εισαγγελιών, βουλής, το προσωπικό ανεξάρτητων αρχών κλπ. Δεν θα υπάγονται στην αξιολόγηση οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι θρησκευτικοί λειτουργοί των νομικών προσώπων της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας κλπ.

Η αξιολόγηση θα γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια, στα οποία περιλαμβάνονται προϋπηρεσία, σπουδές, σεμινάρια, γνώση ξένων γλωσσών και κατοχή μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων, με συνέντευξη, την οποία θα παραχωρούν σε ειδικές επιτροπές με τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ, με γραπτές εξετάσεις, καθώς και με τεστ ψυχομετρικών στοιχείων.

Ακόμη θα αξιολογείται η γνώση του αντικειμένου, το ενδιαφέρον και η δημιουργικότητα του υπαλλήλου και μεταξύ άλλων, με την επαγγελματική επάρκεια, την αφοσίωση στην εργασία, ανάληψη ευθυνών, συμπεριφορά προς τους πολίτες, ποσοτική και ποιοτική απόδοση κλπ.

Η κλίμακα βαθμολογία ορίζεται από το 1 έως το 10. Με 10-9 βαθμολογούνται οι άριστοι υπάλληλοι, με 8-7 οι πολύ καλοί υπάλληλοι, με 5-6 οι καλοί, με 4-3 αυτοί που αποδίδουν κάτω του συνηθισμένου μέτρου και με 2-1 οι εντελώς ακατάλληλοι, για την υπηρεσία. Σημειώνεται ότι βαθμολογία κάτω του βαθμού 6 πρέπει να αιτιολογείται ειδικά και να βασίζεται σε στοιχεία του προσωπικού μητρώου υπαλλήλου, όπως η επιβολή πειθαρχικών ποινών, δυσμενών παρατηρήσεων των προϊσταμένων και άλλων αντικειμενικών στοιχείων.

Επίσης, η διαδικασία επιλογής θα περιλαμβάνει ψηφοφορία από τους υφιστάμενους σε επίπεδο τμήματος ή διεύθυνσης τόσο για την ανάδειξη των καλύτερων υπαλλήλων όσο και για όσους θέσουν υποψηφιότητα για θέσεις ευθύνης, ενώ καθοριστική θα είναι και αξιολόγηση μέσω του κοινωνικού ελέγχου της δημόσιας διοίκησης, με σχόλια και παρατηρήσεις σχετικά με την αποδοτικότητα των υπηρεσιών.

Τονίζεται ότι η αξιολόγηση των υπαλλήλων δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα και σε περίπτωση που ένας υπάλληλος λάβει αρνητική βαθμολογία θα αναζητούνται τρόποι βελτίωσης της αποδοτικότητάς του είτε με μετεκπαίδευση είτε με τη μετάταξή του σε άλλη θέση, όπου μπορεί να αποδώσει περισσότερο.

Τέλος, το νέο σύστημα αξιολόγησης, με εξαίρεση την εφαρμογή της στοχοθεσίας, εφαρμόζεται αναδρομικά για τους υπαλλήλους όλων των κατηγοριών καθώς και για τους προϊσταμένους για το έτος αξιολόγησης 2014, ενώ για τους προϊσταμένους γενικής διεύθυνσης ισχύει η αξιολόγηση του 2014 και οι εκθέσεις που συντάχθηκαν κατ’ εφαρμογή της. Κατά την πρώτη εφαρμογή του νέου συστήματος οι εκθέσεις αξιολόγησης έτους 2014 θα συνταχθούν το αργότερο εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση του νόμου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μαρινάκης κατά Σαμαρά: «Αντί να κάνει βίντεο για το διχαστικό δημοψήφισμα του 2015, επέλεξε να κάνει εναντίον της παράταξης»
Η αντιπολίτευση έσπευσε να ζητήσει την παραίτηση του κ. Ντόκου χωρίς να εξετάσει όλα τα δεδομένα, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Παύλος Μαρινάκης
Μαρία Καρυστιανού: «Τα εθνικά μας βρίσκονται στην πιο καίρια στιγμή – Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χάσει ούτε μέτρο από την εδαφική της κατάσταση»
Η πρόεδρος της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία» μίλησε στην εκδήλωση για τα εθνικά ζητήματα, τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τις εξελίξεις στην περιοχή
Μαρία Καρυστιανού 17
Ο Αντώνης Σαμαράς ξαναχτύπησε με αιχμηρό βίντεο: Το «καρφί» για τη Ντόρα Μπακογιάννη, η διαγραφή και τα επιχειρήματα προέδρου του Εδεσσαϊκού
«Ας τα βρει πρώτα με τον αδελφό της» λέει για τη Ντόρα Μπακογιάννη ο πρώην πρωθυπουργός και το «εγώ που κολλάω;» για τις δημοσκοπήσεις
Ο Αντώνης Σαμαράς 254
ΝΔ για τα 11 χρόνια από το δημοψήφισμα του 2015: Κανείς δεν ξεχνά όσους έπαιξαν με την τύχη της πατρίδας
Στο διάρκειας 35 δευτερολέπτων βίντεο της ΝΔ, καταγράφονται οι δραματικές στιγμές της περιόδου της με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από τον Αλέξη Τσίπρα και τις εικόνες με τις ουρές στα ΑΤΜ των τραπεζών
Κάλπη στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 7
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όπως έγινε με τη 17 Νοέμβρη και τη Χρυσή Αυγή έτσι θα γίνει και με τους θρασύδειλους που παριστάνουν τους επαναστάτες
«Κανένα ιδεολογικό πρόσχημα δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια δολοφονική επίθεση. Πρέπει όλοι μας, κόμματα και πολιτικοί, να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας» τονίζει ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του
Μητσοτάκης 118