Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

“Αναγκάστηκε” σε κομματική πειθαρχία ο Παπανδρέου

EUROKINISSI
EUROKINISSI

– Λοβέρδος και Μωραϊτής ζήτησαν από τον Παπανδρέου να πει ξεκάθαρα τι θα ψηφίσουν
– Γ.Παπανδρέου: “Δεν είναι μόνο κομματική πειθαρχία αλλά και πατριωτική πειθαρχία”
– “Οι συνεργάτες του Γιώργου” σαμποτάρουν τη συμφωνία και τον Παπαδήμο

Να σταθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων για να πετύχει η Ελλάδα και να αποφύγουμε τη χρεοκοπία, ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Φθάσαμε, τόνισε, στην πηγή και η χώρα πρέπει να πιει νερό. Ο κ. Παπανδρέου έθεσε εμμέσως θέμα κομματικής πειθαρχίας κατά την ψηφοφορία, όταν είπε ότι «δεν θα δεχτούμε ενδοπαραταξιακούς διαχωρισμούς». Και πρόσθεσε ότι όλοι είμαστε το ίδιο ευαίσθητοι και υπεύθυνοι.

Όμως αυτό φαίνεται πως δεν ικανοποίησε τους βουλευτές του κόμματος του. Μόλις τελειώσε την ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου ο Ανδρέας Λοβέρδος του φώναξε “Πρόεδρε τι θα ψηφίσουμε αύριο”, όμως δεν πήρε κάποια απάντηση. Μετά τις ομιλίες Βενιζέλου και Κουτρουμάνη, ο Ανδρέας Λοβέρδος ξαναφώναξε μέσα στην αίθουσα: “Να μην φύγει ο πρόεδρος αν δεν αποφασίσουμε τι θα ψηφίσουμε αύριο”.

Αμέσως πήρε τον λόγο ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θάνος Μωραϊτής και ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει τι θα κάνουν αύριο λέγοντας χαρακτηριστικά “για να μην παίζουμε παιχνίδια μεταξύ μας”.

Τότε ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε τον λόγο και είπε ξεκάθαρα. “Ζητώ από όλους σας αύριο να υπερψηφίσετε τη νέα συμφωνία και να πειθαρχήσετε. Όποιος έχει συνειδησιακό πρόβλημα τότε να παραιτηθεί. Δεν είναι μόνο θέμα κομματικής πειθαρχίας αλλά είναι κάτι παραπάνω. Είναι πατριωτική πειθαρχία.”

Τι είπε στην ομιλία του Ο Παπανδρέου

Νωρίτερα στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου μίλησε με δραματικούς τόνους εξηγώντας, όπως έκανε χθες και ο κ. Παπαδήμος, τι σημαίνει πραγματική χρεοκοπία ενώ επιτέθηκε εναντίον του λαϊκισμού και των κατεστημένων συμφερόντων. Αναφέρθηκε στον πόλεμο που δέχτηκε τόσο ο ίδιος όσο και το ΠΑΣΟΚ, «στα δύο χρόνια της μοναξιάς», όταν μόνοι τους, όπως είπε, σήκωσαν το μεγάλο βάρος.

Έτυχε από την ιστορία σε όλους μας, είπε ο κ. Παπανδρέου, να πάρουμε πάνω μας την τύχη της χώρας. Κανένας άλλος δεν σήκωσε τόσο μεγάλο βάρος και ευθύνες, καμία κυβέρνηση δεν είχε να δώσει τόσο δύσκολο αγώνα για το δίκιο και την προοπτική του λαού. Κανένα κόμμα δεν αναμετρήθηκε με τον εαυτό του όπως το δικό μας.

Μίλησε για πόλεμο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τον οποίο η χώρα διεξήγαγε με ισχνά και λίγα πολεμοφόδια, ένα πόλεμο πολύ διαφορετικό από τους συμβατικούς αλλά, «είναι πόλεμος για να σώσουμε την Ελλάδα και τους πολίτες». Ο κ. Παπανδρέου προσδιόρισε τα τρία μέτωπα στα οποία διεξήχθη και διεξάγεται ο πόλεμος: Είναι οι αγορές, η συντηρητική Ευρώπη και εκείνοι που έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα κατεστημένα στη χώρα, στα οποία το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του είπαν ένα μεγάλο όχι και εκεί, είπε, είναι το μεγάλο μέτωπο. Ο εχθρός ήταν στον κόρφο μας είπε και πρόσθεσε:

    «Είπαμε όχι στην εξάρτηση, συγκρουστήκαμε, έπρεπε πιο γρήγορα και πιο δυναμικά. Σε πολλούς δεν αρέσει μια παράταξη να τα βάλει με αυτό το σύστημα, με αυτούς που ήθελαν να νέμονται εξουσία και προνόμια». Αυτόν τον πόλεμο πρέπει να τον κερδίσουμε, γιατί απέναντί μας έχουμε εκείνους που έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό και θέλουν να βγούμε από το ευρώ για να αγοράσουν μισοτιμής και να ελέγχουν τα πάντα, μαζί και το πολιτικό σύστημα.

Αναφέρθηκε και στο μνημόνιο λέγοντας ότι δεν ήταν η λύση του προβλήματος, αλλά η αρχή της λύσης και δεν δέχομαι, πρόσθεσε, να μη κατηγορούνται οι εμπρηστές αλλά αυτοί που προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά.

Για τη νέα δανειακή σύμβαση ανέφερε ότι οι εταίροι μας λένε καθαρά ότι θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από το βαρύ παρελθόν των χρεών με 130 δισ νέο πακέτο στήριξης και με 100 δισ «κούρεμα» του χρέους, ενώ δική μας μέριμνα πρέπει να είναι να μη ξαναδημιουργήσουμε ελλείμματα. Εμείς, ανέφερε, κάναμε την αρχή και δεν πρέπει να χάσουμε τον πόλεμο που αρχίσαμε.

Εμείς κάναμε την αρχή στο νοικοκύρεμα.

 Αναφέρθηκε στη μοναξιά του πρώτου μνημονίου τονίζοντας ότι πολλοί από εκείνους που λοιδορούσαν το ΠΑΣΟΚ, συμφωνούν με το πρώτο και αποδέχονται το πρώτο. Αυτά προειδοποίησε θα τα πούμε αναλυτικά όταν θα πάμε στις εκλογές.

Αναφέρθηκε και στη συμφωνία Μέρκελ-Σαρκοζί στην Ντωβίλ, η οποία «τίναξε τα πάντα στον αέρα», την ώρα που η ελληνική οικονομία έδειχνε να βρίσκει το δρόμο της. Έτσι φθάσαμε στη σημερινή κατάσταση και έθεσε το δίλημμα να θυσιάσουμε πολλά για να μη τα χάσουμε όλα, αν θα εγκαταλείψουμε ή όχι τη μάχη και αν αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μέσα στην Ευρώπη ή έξω από αυτήν.

Περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση χρεοκοπίας της χώρας, αν επικρατήσουν παρόμοιες λογικές. Μιλάμε, είπε, για χάος, με συνέπειες για τη χώρα και κυρίως για τα αδύναμα στρώματα, που πονάνε σήμερα αλλά τους προστατεύουμε από τα χειρότερα, ενώ θα μεγάλωνε η εξάρτηση με μεγάλες συνέπειες για τη ασφάλεια της χώρας και τα εθνικά μας συμφέροντα.

 Έθεσε επίσης το ερώτημα, αν μπορεί η Ελλάδα, και έδωσε την απάντηση ότι μπορεί, με κόπο και θυσίες, αλλά μπορεί.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις επιθέσεις που δέχθηκε, επί δύο χρόνια, και προσωπικά

    «Δύο χρόνια, είπε, σήκωσα σταυρό που δεν μου αναλογούσε. Το τίμημα ήταν βαρύ, μου στοίχισε, έχασα φίλους, υπήρξαν προβλήματα στην οικογένειά μου. Αποφάσισα οικειοθελώς να παραιτηθώ από την πρωθυπουργία. Με έβρισαν, με απείλησαν με Γουδή, με είπαν προδότη και δοσίλογο. Αγνόησα όλα αυτά».

    Και αναφερόμενος στα περί μη διαπραγμάτευσης τόνισε ότι το όχι ξέρω να το λέω στους πραγματικούς εχθρούς.

Αναφερόμενος στα ΜΜΕ είπε ότι τα περισσότερα τζογάρουν πάνω στην αγωνία του Έλληνα.

    Λένε κάποιοι, είπε ο κ. Παπανδρέου ότι αν δεν πάρουμε τις αποφάσεις δεν θα αλλάξει κάτι σε σχέση με αυτό που ζούμε σήμερα. Και ρώτησε αν «είμαστε έτοιμοι να το παίξουμε σε μια ζαριά. Εδώ που φθάσαμε, είπε, δεν δικαιούμαστε να κάνουμε πίσω.

  
 Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προειδοποίησε ότι θα έρθει η ώρα που θα μιλήσει, κάτι που δεν έκανε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, για να μην υπάρξει ο παραμικρός κίνδυνος. Και κατήγγειλε όσους «ανακάλυψαν» ότι οργανώνει κίνημα κατά του ΠΑΣΟΚ, αποδίδοντας τα σενάρια αυτά σε εκείνους που έχουν συνηθίσει να κάνουν κινήματα για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.

    Προειδοποίησε εξάλλου κάποιους εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ να μη μιλούν εξ ονόματός του, γιατί δεν δικαιούται να κάνει κανένας κάτι τέτοιο.

Οι εταίροι μας λένε ότι, αναλαμβάνουμε να καλύψουμε το μεγάλο πρόβλημα των χρεών σας, δίνοντας ένα τεράστιο χρηματικό ποσό, κόβοντας και 100 δισεκατομμύρια από το σύνολο του χρέους σας και δική σας μέριμνα είναι να κόψετε τα ελλείμματα σας και γρήγορα, ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου στην ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως τέτοια προνομιακή αντιμετώπιση που είχε η χώρα μας ούτε η φτωχή Αφρική αλλά ούτε και η Λατινική Αμερική, χώρες τις οποίας χρεοκόπησαν, δεν είχα όπως είχε η Ελλάδα!


Παραμένει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χωρίς να…κυβερνά το κόμμα!

Η τακτική του Γ. Παπανδρέου να μην παραδώσει την προεδρία του κόμματος και να παρίσταται “ωσεί παρών” στις κρίσιμες εξελίξεις συμβάλλει στη μεγιστοποίηση του αδιεξόδου για τον τόπο.

Το ΠΑΣΟΚ παραπαίει ακυβέρνητο. Υπουργοί παραιτούνται, βουλευτές δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν τα μέτρα ελπίζοντας ότι έτσι θα εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους και το γενικότερο κλίμα στο κόμμα δείχνει πως στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του έχει αφεθεί στην τύχη του.

Τα περισσότερα από τα στελέχη που παραιτήθηκαν είναι του “κλίματος Παπανδρέου”. Τόσο η Μ. Ξενογιαννακοπούλου που είναι από τις στενότερες συνεργάτιδες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ όσο και ο κ. Αργύρης είναι από εκείνους που ως πριν λίγες μέρες στήριζαν με παθος τα μέτρα και το μνημόνιο.

Ετσι η χθεσινή στάση τους γεννά σοβαρα ερωτήματα.

Κάποιοι λένε ότι ίσως να είναι η τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ  με επικεφαλής τον κ. Παπανδρέου. Το κλίμα είναι εκρηκτικό. Και το χρέος του κ. Παπανδρέου τεράστιο. Με τις δικές του κινήσεις και σχεδιασμούς έφερε τη χώρα στη σημερινή κατάσταση. Θα μπορέσει να περάσει και τα νέα μέτρα; Είναι αυτά η τελική λύση; Και θα καταφέρει να διασώσει το κόμμα του ή θα γίνειο γιός του ιδρυτή που θα διαλύσει το κόμμα;

Διαβάστε επίσης:

Ψηφίζονται αύριο με απειλή κομματικής πειθαρχίας τα μέτρα και εκλογές σε 75 μέρες

Εικόνα χάους στο ΠΑΣΟΚ – Οι αντάρτες, οι ύποπτοι και οι παραιτήσεις

Αναβρασμός στο ΠΑΣΟΚ – Κορυφαία στελέχη ζητούν ενότητα στην ψηφοφορία

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε