Πολιτική

Η ανάλυση της δημοσκόπησης της Alco από τον Κώστα Παναγόπουλο

Σταθερή εικόνα αποτυπώνει η δημοσκόπηση (να σημειωθεί ότι ολοκληρώθηκε πριν τα τραγικά γεγονότα στη Δυτική Αττική), σε σχέση με τον τρόπο που η κοινωνία αντιλαμβάνεται την πορεία της χώρας.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η αίσθηση ότι τα πράγματα πηγαίνουν κάπως καλύτερα, που αποτυπώθηκε για πρώτη φορά στις αρχές Σεπτεμβρίου, διατηρείται, χωρίς όμως να αυξάνεται. Το 20%  θεωρεί ότι πάμε καλύτερα και το 32% ότι η κατάσταση παραμένει ίδια.   Εξακολουθούμε, συνεπώς, να έχουμε   μεταβολή (με θετικό πρόσημο) και όχι αντιστροφή των αντιλήψεων της κοινωνίας, το 46% της οποίας εκτιμά ότι τα πράγματα πηγαίνουν χειρότερα.

Σε ότι αφορά τα δεδομένα της πρόθεσης ψήφου (που έχουν σχετική αξία τόσο μακριά από μία εκλογική αναμέτρηση), διατηρείται το σαφές προβάδισμα της   Νέας Δημοκρατίας, με το ΣΥΡΙΖΑ όμως να σταθεροποιείται σε ποσοστά συσπείρωσης της τάξεως του 50%  και να μειώνει ακόμα λίγο τη διαφορά (από το 6,4% στο 6%) σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα.

Ενδιαφέρον εύρημα η διάθεση των πολιτών να προχωρήσει η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και ακόμα πιο ενδιαφέρουσα η εμπιστοσύνη που δείχνουν σε Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη διακυβέρνηση. Τον πρωθυπουργό εμπιστεύονται περισσότερο στην αντιμετώπιση της διαπλοκής και τα εργασιακά, ενώ τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ζητήματα διαπραγμάτευσης με τους Εταίρους και την υγεία.

Τέλος τα σταθερά και πολύ υψηλά ποσοστά απροσδιόριστης ψήφου (δεν αποφάσισα – λευκό – δεν θα ψηφίσω), επιβεβαιώνουν τη ρευστότητα  της εικόνας που αποτυπώνει η δημοσκόπηση, αφού η τελική επιλογή αυτού του 30% αποτελεί, προφανώς, κρίσιμη παράμετρο για τη διαμόρφωση του εκλογικού χάρτη, σε όλα τα επίπεδα.

* Ο κ. Κώστας Παναγόπουλος είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος Alco

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κύκλοι Καρυστιανού κατά Λιάγκα: Στην εκδήλωση της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία» είδε μόνο γραφικούς και ψεκασμένους
«Θα τον συμβουλεύαμε να μην αναφέρει στον αέρα ότι παρακολούθησε μόλις για ένα τέταρτο, μία δίωρη πολιτική εκδήλωση, την οποία σχολίαζε επί μισή ώρα στο πρωϊνάδικό του»
Μαρία Καρυστιανού 46
Μαρία Γρατσία: «Υπάρχουν γονείς και τραυματίες των Τεμπών οι οποίοι υπέγραψαν ως ιδρυτικά μέλη του κόμματος της Καρυστιανού»
«Οι αναφορές οι οποίες κάνουν μνεία ακραίων προσεγγίσεων είναι άτοπες και καθόλα αβάσιμες, κριτήριο λοιπόν δεν είναι ούτε το Δεξιά ούτε το Αριστερά», είπε η δικηγόρος
Γρατσια
«Κανένας αιφνιδιασμός της Κοβέσι» - Η απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης στην επιστολή διαμαρτυρίας για την τροπολογία για τα πολιτικά πρόσωπα
Η απάντηση του υπουργείου ήρθε μετά την επιστολή που έστειλε η Εισαγγελέας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλοντας «σοβαρές αμφιβολίες» για τη συνεργασία των ελληνικών αρχών
Λάουρα Κοβέσι 11
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Το «ευχαριστώ» σε γιατρούς και νοσηλεύτριες μετά την αδιαθεσία που αισθάνθηκε στη Βουλή – «Τίποτε σοβαρό, λίγη ξεκούραση»
«Ευγνώμων στις νοσηλεύτριες, τους γιατρούς που μας φροντίζουν. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για τις αμέτρητες ευχές. Τίποτε σοβαρό, λίγη ξεκούραση και συνεχίζουμε τη δουλειά, για όσα οφείλουμε στους πολίτες»
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη
Νέα ανάρτηση Τσίπρα για το κόμμα του με σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου - «Στο ραντεβού με την Ιστορία, ας είμαστε όλοι εκεί»
«Στο ραντεβού με την ιστορία, ας είμαστε όλοι εκεί» γράφει ο Αλέξης Τσίπρας στην ανάρτησή του. Μια φράση που αγαπούσε να χρησιμοποιεί ο ιστορικός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ
Αλέξης Τσίπρας 41
Μαρία Καρυστιανού: «Στελέχη του κινήματός μας είναι αποκλειστικά και μόνο πρόσωπα που θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα μας»
Σε διευκρινίσεις για τα στελέχη του προχώρησε το κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού κάνοντας λόγο για «δημοσιεύματα, που επιχειρούν να διαστρεβλώσουν και να παρουσιάσουν θέσεις μεμονωμένων υποστηρικτών του Κινήματος ως θέσεις του ίδιου του Κινήματος»
Η Μαρία Καρυστιανού 17
Αλέξης Τσίπρας: Η εκδήλωση για το νέο κόμμα την Τρίτη στο Θησείο και ο οδικός χάρτης για την επόμενη ημέρα
Με την επίσημη ανακοίνωση του κόμματος την Τρίτη στο Θησείο ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για μια σειρά δημόσιες παρεμβάσεις, περιοδείες, εκδηλώσεις και δράσεις που θα κλιμακωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα
O Αλέξης Τσίπρας 18
Επιστολή Κοβέσι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τροπολογία Φλωρίδη: «Σοβαρές αμφιβολίες» για τη συνεργασία των ελληνικών αρχών
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία καταγγέλλει αρνητικές επιπτώσεις στην ανεξαρτησία και τη λειτουργία της στην Ελλάδα - Στο στόχαστρο οι αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
Λάουρα Κοβέσι και Γιώργος Φλωρίδης 19