Πολιτική

Άναψε πάλι την πολιτική φωτιά για τις Πρέσπες το BBC – «Ξανά αλυτρωτισμός» η εκτίμηση της ΝΔ

Στο στόχαστρο της ΝΔ ξανά η συμφωνία των Πρεσπών μετά το άρθρο του BBC- Γραμμή άμυνας το βέτο για την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας.

Το δημοσίευμα του BBC για τη «μακεδονική μειονότητα» προκάλεσε σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ, όμως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενίσχυσε την αίσθηση ότι οι εκτιμήσεις τους και η στάση τους απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών δικαιώθηκαν.

Πριν αλέκτωρ φωνήσαι και πριν στεγνώσει καν το μελάνι από την κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, στη ΝΔ θεωρούν ότι εκδηλώνονται κιόλας αλυτρωτικές βλέψεις που κρύβονται στο εν λόγω δημοσίευμα. Το πρόβλημα, όπως λένε στην οδό Πειραιώς, ξεκινά από την παραχώρηση της «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας που επιτυγχάνεται με τη συμφωνία, παρά τους ισχυρισμούς περί του αντιθέτου από τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του.
Παράλληλα, φέρνει στο προσκήνιο τις σχετικές διατάξεις που πέρασαν σε συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας κατά την αναθεώρηση που αποτέλεσε προαπαιτούμενο για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και προβλέπουν την προστασία της διασποράς του «μακεδονικού λαού».
Ενδεικτικό ήταν, άλλωστε, το σχόλιο του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου στο Twitter: «Το άρθρο του BBC δυστυχώς επιβεβαιώνει πολύ γρήγορα την ορθότητα της εναντίωσής μας στη συμφωνία των Πρεσπών, τους εντονότατους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας για τις επιζήμιες συνέπειές της. Έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας. Η κυβέρνηση θερίζει τώρα τις θύελλες που έσπειρε», έγραψε.

Πώς μπορεί ν’ απαντήσει, όμως, η ΝΔ και κατ΄ επέκταση η Ελλάδα σε όλα αυτά; Η απάντηση βρίσκεται στη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν πρόκειται ν’ απεμπολήσει το δικαίωμα που έχει ακόμη και ν’ ασκήσει βέτο στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας. Να εναντιωθεί, δηλαδή, στην προοπτική της ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το σκεπτικό ότι δεν τηρεί τους κανόνες καλής γειτονίας από τη στιγμή που δεν σέβεται τη συμφωνία των Πρεσπών.

Το ζήτημα, πάντως, αναμένεται να συζητηθεί και κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Μόσχα, την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη. Ο πρόεδρος της ΝΔ, σε ένα απολύτως συμβολικό όσο και σπουδαίας σημασίας ταξίδι, πρόκειται μεταξύ άλλων να συναντηθεί με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης σε νέους στο «Forbes 30 under 30»: Κάτι αλλάζει στην Ελλάδα και έχουμε κάθε λόγο να το αγκαλιάσουμε και να το υποστηρίξουμε
«Στέλνουμε μήνυμα στη νέα γενιά ότι αν είσαι κάτω από 25 ετών, από 1.1.2026 δεν θα πληρώνεις καθόλου φόρο εισοδήματος και αν είσαι από 25 μέχρι 30 ετών θα πληρώνεις φόρο 9%», τόνισε ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο «Forbes 30 under 30»
Παναγιώτης Λαφαζάνης για το βιβλίο Τσίπρα: Είναι πολιτική αυτοκτονία, σκέψη πολιτικού βρυκόλακα να τα βάζει με όλους και να βγάζει λάδι τον εαυτό του
«Τον Αλέξη Τσίπρα το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η πρωθυπουργική καρέκλα. Τίποτα άλλο. Ήταν κυνικός και αδίστακτος. Εγώ τον έβλεπα και φοβόμουν»
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στη Μόσχα το 2015
10
Νίκος Μωραΐτης: Απόλυτα συμβατή με τη μεγαλομανία Κασσελάκη η φράση «πώς θα μεγαλώσουν τα παιδιά μου στο Μαξίμου»
«Δεν πειράζει, ας φύγουν, το θέμα είναι ότι έχουμε ένα μεγάλο asset, έχουμε έναν Πρόεδρο ο οποίος μπορεί να αφήσει αποτύπωμα στην Ελλάδα εν δυνάμει μεγαλύτερο και από του Ανδρέα Παπανδρέου, έτσι δεν είναι;»
Ο Νίκος Μωραΐτης 5