Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Αντ.Σαμαράς: “Όσοι ψηφίσουν όχι δεν θα είναι υποψήφιοι ξανά” – “Μετά το PSI πάμε σε εκλογές”

– “Μετά το PSI ζητάμε άμεσα διάλυση της Βουλής και εκλογές”
– “Το ΠΑΣΟΚ διαλύεται. Δεν το λέω εγώ αλλά το κραυγάζουν οι ίδιοι κάθε μέρα”
-“Να αποφύγουμε πάση θυσία τη λεηλασία του τόπου”

Τις θέσεις του για τις κρίσιμες εξελίξεις ξεκαθάρισε ο κ. Σαμαράς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση, εντός και εκτός χώρας, ότι μετά την ολοκλήρωση του PSI θα επιβάλλει εκλογές.

 Ο κ. Σαμαράς δικαιολόγησε την συμφωνία του στο πακέτο της Τρόικας και περιέγραψε την περαιτέρω στάση του λέγοντας: «Βρισκόμαστε ως χώρα σε κίνδυνο τεράστιο. Η οικονομική ευημερία χάνεται και ξανακερδίζεται. Σήμερα κινδυνεύουμε να χάσουμε την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας. Μόλις ολοκληρωθεί η ανταλλαγή ομολόγων θα ζητήσουμε άμεση διάλυση της Βουλής. Είμαστε σαφείς: Είμαστε σε θέση να επιβάλουμε τις εκλογές και θα το κάνουμε. Μετά το PSI πάμε σε εκλογές». Ξεκαθάρισε επίσης ότι «είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία και όποιος δεν ακολουθήσει δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές», αναφερόμενος μάλιστα σε «τζάμπα μάγκες».

«Επιμένουμε στο ακέραιο στην θέση μας ότι η συνταγή του μνημονίου είναι λάθος. Η θέση μας δικαιώνεται, την αποδέχονται όλοι, αλλά για να μιλάμε για ανάκαμψη πρέπει πρώτα η χώρα να υπάρχει και να στέκεται στα πόδια της» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Οφείλουμε να αποτρέψουμε τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα για να πάμε παραπέρα. Τα πράγματα δεν είναι όπως ήταν πριν από δύο χρόνια ή πριν από έξι μήνες. Πριν από δύο χρόνια το χρέος ήταν βιώσιμο τώρα το έχουν κάνει μη βιώσιμο».

    Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του είπε: «Ξέρω ότι πολλοί είχατε δεύτερες σκέψεις για τις εξελίξεις. Πολλοί που πίστεψαν στην αντιμνημονιακή μας τακτική έχουν ερωτήματα. Όσοι θεωρούν την θέση μας αφύσικη σε σχέση με όσα λέγαμε υποβαθμίζουν ένα στοιχείο. Δεν καταλαβαίνουν την ζημιά που έχει κάνει η συνταγή του μνημονίου τα τελευταία δύο χρόνια. Όλοι οι ιστοί της κοινωνίας και η πίστη της διεθνούς κοινότητας έχουν καταρρεύσει».

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο πολιτικό τοπίο όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις: «Αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις η ΝΔ δεν είναι μόνο το πρώτο κόμμα αλλά το μόνο κόμμα εξουσίας, το μόνο αστικό και λαϊκό κόμμα και ταυτόχρονα η μόνη συντεταγμένη δύναμη στο χάος. Το ΠΑΣΟΚ διαλύεται. Αυτοί που επέβαλαν το μνημόνιο και ειρωνεύονταν την δική μας στάση έχουν γίνει ζούγκλα. Το ΛΑΟΣ φεύγει από την κυβέρνηση και δεν ψηφίζει. Τα κόμματα των άκρων όμως εκτινάσσονται. Η Αριστερά παρότι κατακερματισμένη αγγίζει το 40%. Αυτό θυμίζει την δημοκρατία της Βαϊμάρης και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αγγίζει και την Ευρώπη. «Μόνο όσοι κερδοσκοπούν πάνω στο χάος έχουν λόγο να χτυπούν τη ΝΔ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

   

    «Οι ευθύνες δεν παραγράφονται, θα έλθει η ώρα του καταλογισμού στην επόμενη Βουλή» προειδοποίησε ο κ. Σαμαράς και αναφέρθηκε στις προβλέψεις των προηγούμενων υπουργών κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου που διαψεύστηκαν. Η ΝΔ, από τον περασμένο Οκτώβριο, είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων. Τώρα κλείνουμε το κεφάλαιο του μνημονίου και της διακυβέρνησης Παπανδρέου και μπαίνουμε στο κεφάλαιο των εκλογών που θα λειτουργήσουν εκτονωτικά για την κοινωνία.

    «Ποτέ δεν υπήρξε τέτοια δυσαρμονία Βουλής και λαϊκού φρονήματος. Κάποιοι φοβούνται τις εκλογές, όμως η χώρα ποτέ δεν είχε τόσο ανάγκη από εκλογές όσο έχει σήμερα. Αν δεν γίνουν εκλογές είναι μεγάλος ο κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης’ ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην στάση του τις τελευταίες ημέρες λέγοντας ότι διαπραγματεύθηκε και απέφυγε η χώρα τα χειρότερα: διασώθηκε ο 13ος και 14ος μισθός, αποτράπηκε η κατάργηση του πολυτεκνικού επιδόματος, αποφεύχθηκε η αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Άφησε, δε, αιχμές εναντίον «εκείνων που έλεγαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση».

    Για την επόμενη μέρα, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι «με τη δανειακή συμφωνία μπορεί να αρχίσει η σταθεροποίηση επειδή θα έχουμε ξεφορτωθεί 85 δισεκ. ευρώ. Για να υπάρξει όμως ανάπτυξη χρειάζεται αξιόπιστο κόμμα με ισχυρή εντολή που να μπορεί να κυβερνήσει. Είμαστε το μόνο κόμμα που μένει όρθιο μέσα στην γενική κατάρρευση. Αυτή είναι η δύναμη όλων μας περιφρουρείστε την» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμμματος.

Μίλησε όμως και σε προσωπικό τόνο: «Ο πολιτικός που αγαπά τον τόπο του, ακόμη κι όταν δικαιώνεται, δεν επιχαίρει, δεν είναι Κασσάνδρα. Ο ρόλος του είναι βγάλει τη χώρα του από τα δύσκολα. Όταν προειδοποιούσαμε για τα χειρότερα υπηρετούσαμε την πατρίδα».

Τέλος ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε ότι το πρόβλημα έχει ξεφύγει από την Ελλάδα, ότι η ύφεση απειλεί πλέον όλη την Ευρώπη και ότι μόνο με συνολική αλλαγή προς την ανάπτυξη μπορεί να δοθεί διέξοδος.

Αν και ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε κομματική πειθαρχία ήρθε και η δεύτερη “γαλάζια” απώλεια στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Ο βουλευτής Λάρισας Χρήστος Ζώης είπε οτι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα που συνοδεύουν τη δανειακή σύμβαση ενώ είχε προηγηθεί απο χθες η δήλωση του βουλευτή Δ. Σταμάτη που είπε οτι αρνείται να ψηφίσει “είτε μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα είτε άλλα μέτρα που οι ηγέτες της ΕΕ θελήσουν στο μέλλον να επιβάλουν στην Ελλάδα”.

Διαβάστε: Δεν θα ψηφίσει τα μέτρα ο Χρήστος Ζώης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σαμαράς: Αποφύγαμε τα χειρότερα, όχι όλα – Εκλογές άμεσα

Ενόχληση Μαξίμου για το διάγγελμα Σαμαρά

Ποιοί βουλευτές αρνήθηκαν σήμερα να ψηφίσουν τα νέα μέτρα

Δραματικός ο Λ. Παπαδήμος: “Ψηφίζετε τα μέτρα ή πάμε σε άτακτη χρεοκοπία” – Από Δευτέρα ο ανασχηματισμός

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε