Αποκάλυψη από τον Ρουμελιώτη: Πριν το Μνημόνιο το ΔΝΤ πρότεινε αναδιάρθρωση χρέους

ΦΩΤΟ EUROKINISSI - ΑΡΧΕΙΟ

Τόσο οι ελληνικές αρχές, όσο και οι ευρωπαίοι εταίροι απέρριψαν πρόταση του ΔΝΤ για αναδιάρθρωση του χρέους, πριν η χώρα μπει στα μνημόνιο, με το σκεπτικό ότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος επιμόλυνσης της οικονομίας της Ευρωζώνης, αποκάλυψε ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

Ο πρώην Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε ακρόαση του στην Επιτροπή Αλήθειας του Χρέους στη Βουλή, μίλησε για ένα «τεράστιο λάθος» που διαπράχθηκε, σημειώνοντας πως «τίθεται το ερώτημα ποιος τελικά θα πληρώσει αυτό το λάθος, εκτός από τον ελληνικό λαό».

«Μεγάλη εντύπωση μου προκαλεί που ο τότε Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αλλά και ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνεντεύξεις τους, επέμεναν πως ποτέ δεν τέθηκε από πλευράς της κυβέρνησης θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους.

Ο Π. Ρουμελιώτης αποκάλυψε επίσης πως υπήρξαν κρυφές συναντήσεις στην Ουάσινγκτον μεταξύ εκπροσώπων του Στρος Καν και εκπροσώπους των κυβερνήσεων της Γερμανίας και της Γαλλίας με αντικείμενο τη συμμετοχή τους στην αναδιάρθρωση του χρέους, όμως, όπως δήλωσε ο κ. Ρουμελιώτης, εκείνοι δεν δέχτηκαν κάτι τέτοιο, προκειμένου «να διασώσουν τις τράπεζες τους», καθώς ήθελαν να απεμπλακούν από ελληνικά ομόλογα που κατείχαν.

Ο πρώην εκπρόσωπος μας στο Δ.Ν.Τ. εξέφρασε τη δυσφορία του που… «και τώρα οι ευρωπαίοι δεν θέλουν να συζητήσουν το θέμα της αναδιάρθρωσης, που το ξαναθέτει για άλλη μία φορά το Ταμείο».

Ο κ. Ρουμελιώτης υποστήριξε πως για την επιβίωση της ελληνικής οικονομίας «πρέπει να γίνει (έστω) τώρα η αναδιάρθρωση του χρέους μαζί με τα μέτρα, ώστε να περάσει ένα μήνυμα στις αγορές πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και να βελτιωθούν οι συνθήκες, έτσι ώστε να μπορέσει η οικονομία να λειτουργήσει κάτω από ομαλές συνθήκες και όχι συνθήκες άγχους και να έρχονται κάθε 3μηνο οι θεσμοί και να λένε πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο»

«Αν οι εταίροι συνεχίσουν να εθελοτυφλούν αυτό δεν θα βλάψει μόνο την ελληνική οικονομία αλλά και την αξιοπιστία της ευρωζώνης» πρόσθεσε ο κ. Ρουμελιώτης, τονίζοντας πως αν υπάρξει πολιτική βούληση και λογική από τους εταίρους στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, τα άλλα… «δεν είναι βασικά θέματα».

Ο κ. Ρουμελιώτης σημείωσε πως οι ευθύνες δεν βαρύνουν μόνο τις κυβερνήσεις που δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα προγράμματα αλλά και τους εταίρους. «Υπάρχει ευθύνη των ευρωπαίων εταίρων επίσης για την μη αναδιάρθρωση του χρέους αλλά και γιατί την μικρή περίοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής τα επιτόκια για την Ελλάδα ήταν υπέρμετρα υψηλά, στο 5%, ενώ το ταμείο δάνειζε την Ελλάδα με 2%».

Ο Π. Ρουμελιώτης προκάλεσε αίσθηση όταν εκτίμησε πως οι ευθύνες ξεπερνούν και τα όρια του Ατλαντικού Ωκεανού και ότι «δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τα λάθη τους, γιατί η Ελλάδα μετά θα μπορούσε να ζητήσει αποκατάσταση των ζημιών από διεθνή forum».

Ο κ. Ρουμελιώτης, στην έναρξη της διαδικασίας, αποκάλυψε πως εν όψει την παρουσίας του στην Επιτροπή για την Αλήθεια του Χρέους, του ζητήθηκε από το Δ.Ν.Τ. να διευκρινίσει πως εκφράζει προσωπικές απόψεις και να μην δώσει εμπιστευτικά στοιχεία. Σε ερώτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου αν οι συστάσεις έγιναν από την Κριστίν Λαγκάρντ, απάντησε πως έγινε από το υψηλότερο δυνατό επίπεδο της διοίκησης του Ταμείου – υπονοώντας δηλαδή την κ. Λαγκάρντ – αλλά και από τον εκπρόσωπο της Ρωσίας, που είναι το αρχαιότερο μέλος του ταμείου, όπως σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Χρυσή Αυγή: Απορρίφθηκε το αίτημα του Κασιδιάρη – Ανακοινώνεται η απόφαση για τις αναστολές

Χρυσή Αυγή: Απορρίφθηκε το αίτημα του Κασιδιάρη – Ανακοινώνεται η απόφαση για τις αναστολές

Απορρίφθηκε, με σύμφωνη εισαγγελική πρόταση, το αίτημα του Ηλία Κασιδιάρη να κληθεί στη δίκη για την Χρυσή Αυγή στέλεχος της κυβέρνησης Σαμαρά. Το δικαστήριο διέκοψε ... Διαβάστε περισσότερα
Διάγγελμα Μητσοτάκη το απόγευμα στον ελληνικό λαό – Θα ανακοινώσει νέα μέτρα

Διάγγελμα Μητσοτάκη το απόγευμα στον ελληνικό λαό – Θα ανακοινώσει νέα μέτρα

Όλα όσα είπε ο πρωθυπουργός και σχολίασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες. «Θα εξηγήσω την κατάσταση και τα μέτρα που θα λάβουμε», είπε ο πρωθυπουργός.
Κορονοϊός: Η κυβέρνηση μπροστά σε μέτρα που δεν παίρνουν αναβολή – Ανακοινώσεις πιθανόν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό

Κορονοϊός: Η κυβέρνηση μπροστά σε μέτρα που δεν παίρνουν αναβολή – Ανακοινώσεις πιθανόν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό

Αναπόφευκτη πλέον η χρήση μάσκας παντού αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα. Σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης με τους περιφερειάρχες της χώρας θα έχει σήμερα στις 12:30 ο πρωθυπουργός. Θα προηγηθεί συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και σύσκεψη με τους λοιμωξιολόγους.
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: “Έχουμε ακόμη να διανύσουμε μακρύ δρόμο για την επίτευξη της ισότητας των δύο φύλων”

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: “Έχουμε ακόμη να διανύσουμε μακρύ δρόμο για την επίτευξη της ισότητας των δύο φύλων”

«Έχουμε ακόμη να διανύσουμε μακρύ δρόμο για την επίτευξη της ισότητας των δύο φύλων. Θα είμαι αρωγός, με όλες μου τις δυνάμεις, σ’ αυτήν την ... Διαβάστε περισσότερα
Νόμος Κατσέλη: Επισπεύδεται με νομοσχέδιο η εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων μέχρι τέλος του 2021

Νόμος Κατσέλη: Επισπεύδεται με νομοσχέδιο η εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων μέχρι τέλος του 2021

Με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται η επίσπευση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του «νόμου Κατσέλη» ως την 31η Δεκεμβρίου 2021, ... Διαβάστε περισσότερα
ΣΥΡΙΖΑ: «Οι ευθύνες της κυβέρνησης δεν κρύβονται – Απροετοίμαστη η χώρα για το δεύτερο κύμα»

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι ευθύνες της κυβέρνησης δεν κρύβονται – Απροετοίμαστη η χώρα για το δεύτερο κύμα»

Ευθύνες στην κυβέρνηση «που απέτυχε να διαχειριστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας», αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με σημερινή του ανακοίνωση. «Η έκρηξη των κρουσμάτων από ... Διαβάστε περισσότερα

Σχολιάστε