Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Δεν τόλμησε την οικουμενική – Κάνει ανασχηματισμό και ζητά ψήφο εμπιστοσύνης…

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Έκανε πίσω ο πρωθυπουργός για τη συγκυβέρνηση ρίχνοντας την ευθύνη στον Α. Σαμαρά.
– Ετοιμάζει σαρωτικό ανασχηματισμό αλλά με την ίδια πολιτική.
– Μεσάνυχτα Κυριακής η ψηφοφορία στη βουλή.
– Α. Σαμαράς: Να γίνουν τώρα εκλογές!

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δεν τόλμησε τελικώς να προχωρήσει σε αυτό που ο ίδιος άνοιξε, δηλαδή σε μια συγκυβέρνηση με τη ΝΔ υπό άλλον επικεφαλής προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αυξημένη πλειοψηφία τα ζητήματα επιβίωσης της χώρας.

Έξι ώρες από τη διαρροή της πληροφορίας και αφού αυτή η διαρροή επιβεβαιώθηκε ακόμη και από συνεργάτες του ανακοίνωσε μέσω διαγγέλματος ότι τελικώς θα κάνει μόνο ανασχηματισμό της κυβέρνησης του και θα ζητήσει από τη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης σε συζήτηση που θα γίνει το βράδυ της Κυριακής.

Την ευθύνη για την υπαναχώρηση του από την πρόταση της συγκυβέρνησης την απέδωσε στον Α. Σαμαρά και στις διαρροές που έκαναν συνεργάτες του για το περιεχόμενο των επαφών τους.

Ο Αν. Σαμαράς απάντησε σε οξείς τόνους χρεώνοντας στην δίψα του κ. Παπανδρέου για εξουσία την υπαναχώρηση του και για πρώτη φορά ζήτησε ανοιχτά εκλογές.

Διαβάστε τι δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ο όλος χειρισμός του Μεγάρου Μαξίμου και οι παλινωδίες που προκάλεσε φέρνουν τον κ. Παπανδρέου σε ακόμη δυσκολότερη θέση. Επί 6 ώρες χθες η χώρα στην ουσία δεν είχε κυβέρνηση. Οι υπουργοί άλλοι πανικόβλητοι και άλλοι έξαλλοι προσπαθούσαν να καταλάβουν τι συμβαίνει.

Το άνοιγμα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της συζήτησης για άλλη κυβέρνηση υπό άλλο πρωθυπουργό αποτέλεσε ομολογία αδυναμίας και αποτυχίας της πολιτικής του.

Οι πολίτες, από την πλευρά τους, έκαναν όνειρα ότι αυτό που με συντριπτική πλειοψηφία ζητούν σε όλες τις δημοσκοπήσεις δηλαδή μια συγκυβέρνηση των δυο ισχυρών κόμματων ώστε να υλοποιηθούν μέτρα που καμία μονοκομματική κυβέρνηση δεν τολμά να εφαρμόσει, ίσως είχε φτάσει η ώρα να γίνει πράξη.

Τελικώς αυτό αποδείχθηκε όνειρο θερινής νυκτός.

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει σήμερα έναν ευρύ -όπως λένε οι πρώτες πληροφορίες- ανασχηματισμό. Είναι ερωτηματικό τι θα εξυπηρετήσει αυτή η κίνηση του. Οι όποιοι νέοι υπουργοί δεν έχουν χρόνο ούτε “χώρο” για πρωτοβουλίες.

Το μεσοπρόθεσμο έχει σχεδόν “κλειδώσει”. Άρα νέα πρόσωπα θα πρέπει να εφαρμόσουν την ίδια πολιτική που συρρικνώνει επικίνδυνα πια την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε τα πρώτα σενάρια για τα πρόσωπα του ανασχηματισμού

Είναι λοιπόν απορίας άξιο ποιός ήταν ο λόγος να γίνουν όσα έκανε ο κ. Παπανδρέου αυτή την Τετάρτη που από πλευράς τακτικής ίσως να ήταν η ατυχέστερη μέρα της διακυβέρνησης του.

Διαβάστε επίσης τα σενάρια πριν το διάγγελμα για Οικουμενική κυβέρνηση

Εκλογές ζητά ο Σαμαράς και ρίχνει την ευθύνη για το ναυάγιο στον πρωθυπουργό

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τα τελευταία γεγονότα

Εκλογές ζήτησε ξανά ο κ. Καρατζαφέρης

Η πρώτη αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη για το ναυάγιο

Το σχόλιο του Νίκου Ευαγγελάτου για τις πολιτικές εξελίξεις

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε