Πολιτική

Εκλογές: «Κινούμενη άμμος» το θέμα των τυχόν μετεκλογικών συνεργασιών – Τα φλερτ, τα «πείσματα» και τα δυνατά «όχι»

Ψήφο αυτοδυναμίας, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, ζητά η κυβερνώσα παράταξη, η οποία παράλληλα προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης.

«Πολύφερνη» νύφη το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ., ενώ το βλέμμα της Ν.Δ. είναι στραμμένο και προς την πλευρά της Ελληνικής Λύσης.

Ο άλυτος… «γρίφος»

Τον «γρίφο» των συνεργασιών προσπαθούν όμως να λύσουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στο πολιτικό σκηνικό απλώνεται… “ομίχλη”.

Η Κυβέρνηση εξαπολύει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την πιθανότητα συνεργασίας με τον Γιάνη Βαρουφάκη, στον απόηχο της τοποθέτησης Τσακαλώτου υπέρ της συγκυβέρνησης με το ΜέΡΑ 25.

Το ερώτημα απευθύνεται στον Πρόεδρο του κόμματος: «Το θέλει ο Αλέξης Τσίπρας;» ρωτά η Ν.Δ.. Αποφεύγοντας να «σηκώσει το γάντι» ο κ. Τσίπρας περιορίζεται να δηλώσει για το κόμμα Βαρουφάκη ότι δεν γνωρίζει καν αν θα λάβει το απαιτούμενο 3% για να εισέλθει ξανά στη Βουλή.

«Είμαστε ανοικτοί στον διάλογο αλλά πριν από τις εκλογές» ο όρος που θέτει ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Εμείς θα είμαστε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή» δηλώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (τηλεόραση Open) και καλεί «όλες τις δυνάμεις εκείνες που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές, την επόμενη μέρα (των εκλογών) να συγκροτηθεί κυβέρνηση».

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας απορρίπτει το αίτημα Ανδρουλάκη ο Πρωθυπουργός να μην είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, χαρακτηρίζοντας το απαράδεκτο.

«Τους πρωθυπουργούς τους εκλέγει ο ελληνικός λαός… Εδώ δεν κάνουμε μια αντιπαράθεση στο όνομα μιας καρέκλας» τονίζει.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ., από τη μία ανοίγει παράθυρο για κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή και από την άλλη κλείνει το παράθυρο των συνεργασιών στους Προέδρους της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στο ερώτημα με ποιους θα πάμε απαντάμε καθαρά: Θα πάμε με τις αξίες μας το πρόγραμμά μας τις αρχές μας. Δεν πρόκειται να μοιράσουμε καρέκλες ούτε με τον Μητσοτάκη ούτε με τον Τσίπρα» διαμηνύει.

Σταθερός στις θέσεις του ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.«Ακούμε σενάρια για διπλές εκλογές, για τριπλές ,διπλοί και τριπλοί εκβιασμοί» δηλώνει σκωπτικά.

«Συγκυβερνήστε εσείς με τη Ν.Δ.» δηλώνει ο Κυριάκος Βελόπουλος, απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. «Το έχετε ξανακάνει» προσθέτει και κλείνει την πόρτα της συνεργασίας.

Τα «αγκάθια» της οικονομίας και η Τουρκία

Το σκηνικό αυτό μοιάζει με «κινούμενη άμμο»…

Το σίγουρο είναι ότι, εφόσον γίνουν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο και δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις δεύτερες κάλπες – καθώς η πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής δεν αναμένεται να δώσει αυτή τη δυνατότητα στο πρώτο κόμμα – οι πολιτικές δυνάμεις θα κληθούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση αλλά και το ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον, με την Τουρκία να παραμένει αστάθμητος παράγοντας, δεν αφήνει περιθώρια για παρατεταμένη πολιτική αστάθεια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Νίκος Ανδρούλακης από τη ΔΕΘ θα βάλει «ταφόπλακα» σε κάθε ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωρίζει πολύ καλά ότι η παρουσία του στην ΔΕΘ θα είναι καθοριστική, αφού θα πρέπει να πείσει τους έλληνες ψηφοφόρους ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί έτοιμη εναλλακτική πρόταση
Ο Νίκος Ανδρουλάκης 1
Το «ταμείο» της κυβέρνησης για την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Αύξηση των ποσοστών και νέα σχέση με τους πολίτες
Αν και «γαλάζια» στελέχη θεωρούν πως τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός θα αυξήσουν τα ποσοστά της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις ταυτόχρονα εκτιμούν πως αυτό το κλίμα δεν θα «φτάσει» μέχρι τις εκλογές
Κυριάκος Μητσοτάκης 1
Οι επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα: Η παραίτηση από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, το νέο βιβλίο και οι «σύντροφοι» που «καίει»
Ο Αλέξης Τσίπρας πέρα από την κεντρική παρουσίαση του βιβλίου που θα κάνει στην Αθήνα δεν αποκλείεται να πάει και σε άλλες δυο - τρεις μεγάλες πόλεις της επαρχίας
Ο Αλέξης Τσίπρας 16
Ο Άδωνις Γεωργιάδης στο νοσοκομείο Δράμας μετά από πρόσκληση των γιατρών – «Άπαντες εγγυώνται την ειρήνη κατά την επίσκεψή μου»
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι αποδέχεται επίσημα την πρόσκληση του Συλλόγου Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας για επίσκεψη,...
Άδωνις Γεωργιάδης 2