Πολιτική

Επανέρχεται το επίδομα σε υπερήλικες Έλληνες που ζουν στην Αλβανία

Ειδικό επίδομα αλληλεγγύης θα λαμβάνουν πλέον από το ελληνικό κράτος οι ανασφάλιστοι υπερήλικες που είναι μέλη της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας. Αυτό προβλέπεται από τροπολογία που υπερψηφίστηκε από την Βουλή και την οποία υπογράφουν η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Το ειδικό αυτό επίδομα είχε καταργηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά (ν. 4093/2012) και επανήλθε το 2016 μετά την ψήφιση του ν. 4387/2016, γνωστού και ως “νόμου Κατρούγκαλου”.

Ειδικότερα, με την τροπολογία που ψηφίσθηκε στη Βουλή προβλέπεται ότι, στην περίπτωση των ανασφάλιστων υπερηλίκων δεν βρίσκουν εφαρμογή οι περιορισμοί που έθετε ο νόμος και προϋπέθεταν τη μόνιμη και νόμιμη διαμονή του υπερήλικος στην Ελλάδα για δεκαπέντε συνεχόμενα χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης, ή δεκαπέντε χρόνια μεταξύ 17 και του 67ου έτους της ηλικίας τους, εκ των οποίων τα δέκα συνεχόμενα πριν την υποβολή της αίτησης, καθώς και η μόνιμη και σταθερή διαμονή στην Ελλάδα.

Επίσης, όσον αφορά στους ανασφάλιστους υπερήλικες της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Αλβανίας, δεν θα εφαρμόζεται η διάταξη ως προς το ποσό του επιδόματος που καταβάλλεται ανάλογα με τα έτη διαμονής στη χώρα.

Έτσι, μετά την ψήφιση της τροπολογίας, αποφεύγεται η διακοπή ή και η μη χορήγηση σύνταξης στους υπερήλικους, που έχουν την ιδιότητα του μέλους της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας και δεν κάλυπταν τις προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν.

Τέλος, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση η ετήσια δαπάνη από την χορήγηση του ειδικού επιδόματος αλληλεγγύης αγγίζει τα 11 εκατομμύρια ευρώ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Γιώργος Μυλωνάκης: Κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για κατασκευασμένες τηλεφωνικές συνομιλίες και sms
«Είμαι βέβαιος ότι η Ελληνική δικαιοσύνη θα αποκαλύψει σύντομα ποιοι είναι οι δράστες και ποια είναι τα πραγματικά τους κίνητρα»
Γιώργος Μυλωνάκης
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ομόφωνη η απόφαση για την άρση ασυλίας των 11 βουλευτών της ΝΔ από την Επιτροπή Δεοντολογίας
Δείτε τα υπομνήματα που κατέθεσαν για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ - Με φυσική παρουσία βρέθηκαν στη Βουλή μόνο οι Νότης Μηταράκης και Κώστας Τσιάρας
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ομόφωνη η απόφαση για την άρση ασυλίας των 11 βουλευτών της ΝΔ από την Επιτροπή Δεοντολογίας
Ανανεώθηκε πριν 17 λεπτά
38
Στην Επιτροπή Δεοντολογίας Τσιάρας και Μηταράκης – Με υπόμνημα θα απαντήσουν οι υπόλοιποι «γαλάζιοι» βουλευτές για την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ
Η κυβέρνηση, η οποία επί της αρχής λέει «ναι» στις άρσεις ασυλίας των βουλευτών της, αποφάσισε να μη θέσει κομματική πειθαρχία και τα μέλη της ΝΔ να ψηφίσουν κατά συνείδηση
τσιάρας