Πολιτική

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Μυστική συνάντηση Γεραπετρίτη με Όσμπορν»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μυστική συνάντηση στο Λονδίνο είχαν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ».

Το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να κρατήσει κρυφό το ραντεβού του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Όσμπορν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος διαπραγματεύεται με το Βρετανικό Μουσείο «εξ ονόματος του Πρωθυπουργού» ήδη από την εποχή που ήταν υπουργός Επικρατείας, μετείχε επίσης στη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας (27.11.2023).

Το τετ-α-τετ του Γεραπετρίτη με τον Οσμπορν πραγματοποιήθηκε μερικές ώρες πριν την ακύρωση της συνάντησης του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πηγή με γνώση των συνομιλιών, ανέφερε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»  ότι η συζήτηση «διεξήχθη σε πολύ θερμό κλίμα». Οι δύο άνδρες έκαναν επισκόπηση την προόδου που έχει σημειωθεί και διαπίστωσαν ότι «μολονότι πολλά θέματα έχουν επιλυθεί, παραμένουν ακόμη ορισμένα αγκάθια».

Ο Οσμπορν φέρεται να προτείνει την αποστολή στο Μουσείο Ακρόπολης είτε του ενός τρίτου είτε του 50% των παρθενώνιων γλυπτών που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Και αυτό, για μια περίοδο 10 ή 15 ετών, με «αντάλλαγμα» τον δανεισμό άλλων ελληνικών θησαυρών.

Η Αθήνα προσέρχεται στον διάλογο με την πάγια ελληνική θέση ότι διεκδικεί την οριστική επανένωση του συνόλου του σωζόμενου γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για την παρουσίαση του νέου κόμματος του Αλέξη Τσίπρα - «Πολλές οι εκπλήξεις» λένε από την Αμαλίας
Ταυτόχρονα ετοιμάζεται ιστότοπος του κόμματος όπου θα φιλοξενηθεί διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί από το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας 9
Αχιλλέας Μπέος κατά Ακύλα και Eurovision: «Παρουσιάζεται μια εικόνα τραγική, με ένα παιδί να κουνάει τον κ@@ο του»
Στην αρχή του βίντεο ο δήμαρχος Βόλου, ανέφερε οι ακόλουθοί του και όσοι τον παρακολουθήσουν να μην τον αποκαλέσουν «σεξιστή, ρατσιστή, φοβικού», λόγω των όσων θα πει στη συνέχεια
Αχιλλέας Μπέος
22
Νίκος Δένδιας για Τουρκία: Δεν πιστεύω στο αφήγημα των «ήρεμων νερών», η χώρα θα υπερασπιστεί τα σύνορά της
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έστειλε μήνυμα αποτροπής από το συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα «δεν έχει την παραμικρή διεκδίκηση», αλλά θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της
Νίκος Δένδιας 50