Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Η ΕΚΤ διαψεύδει, η Κομισιόν δεν επιβεβαιώνει τη συμφωνία για επιμήκυνση

Η ΕΚΤ διαψεύδει, η Κομισιόν δεν επιβεβαιώνει τη συμφωνία για επιμήκυνση

Καρότο και μαστίγιο. Αυτή είναι η τακτική απέναντι στη χώρα, ανάλογα βέβαια και με τα συμφέροντα του καθενός που μιλάει.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τελική συμφωνία της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση. Σημειώνουμε πρόοδο στην Αθήνα, αλλά δεν έχουμε καταλήξει ακόμη [σε συμφωνία]», ανέφερε ο Γιοργκ Ασμουσεν, αξιωματούχος της ΕΚΤ, μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

«Αν δίναμε διετή παράταση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αυτό θα σήμαινε πως τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης θα έπρεπε να δώσουν περισσότερα χρήματα», πρόσθεσε ο Γερμανός.

Από την άλλη, η Κομισιόν δεν διέψευσε. Απλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την πληροφορία της Suddeutsche Zeitung. “Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω τίποτε από το δημοσίευμα. Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία”, δήλωσε ο Σάιμον Ο΄Κόνορ, εκπρόσωπος του Ευ αρμόδιου για τις Οικονομικές Υποθέσεις Επιτρόπου, Όλι Ρεν.

Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει σε σημερινό της δημοσίευμα πως υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της για επιμήκυνση δυο ετών. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ)

Η απόφαση των δανειστών για περαιτέρω παραχωρήσεις, οφείλεται, όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, στο γεγονός ότι για πρώτη φορά οι μεταρρυθμίσεις προωθούνται με θάρρος, καθώς και στο ότι τα νέα οικονομικά προβλήματα δεν οφείλονται τόσο σε πολιτικά λάθη, αλλά κυρίως στην βαθιά ύφεση, η οποία δεν είχε προβλεφθεί. Επιπλέον, η καγκελάριος Μέρκελ και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούν ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν επικίνδυνη, πολιτικά και οικονομικά.

Η SZ αναφέρει ακόμη ότι ανάμεσα στα σενάρια που συζητούνται για την Ελλάδα είναι η επαναγορά ελληνικών ομολόγων στην αξία της αγοράς, αλλά και ένα έμμεσο «κούρεμα» του χρέους, με μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχουν ήδη χορηγηθεί.

Σύμφωνα, ωστόσο, με γερμανικές κυβερνητικές πήγες τις οποίες επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Βερολίνο δεν γνωρίζει οτιδήποτε για μια τέτοια συμφωνία, ενώ οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι «είναι λυπηρό να πρέπει να αντιδρούν σε κάθε φημολογία» και διευκρίνισαν ότι πριν από την έκθεση της τρόικας δεν είναι δυνατόν να αποφασιστεί εάν η Ελλάδα θα λάβει περισσότερο χρόνο.

Διαβάστε επίσης:
SZ: υπάρχει συμφωνία για διετή παράταση στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα μέτρα ή πάμε σε εκλογές! – Όλα στον αέρα για μέτρα και Κυβέρνηση – Προχωρούν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και χωρίς ΔΗΜΑΡ;

Δημόσιο: 5.000 απολύσεις φέτος – 20.000 το 2013!

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε