Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Η Ελλάδα περιμένει την Τουρκία για τις διερευνητικές – Παιχνίδια τακτικής, κρίσιμες επαφές και “κορόνες” από Ερντογάν

Oruc Reis

Εξακολουθεί να εκκρεμεί η τυπική ανακοίνωση για την έναρξη των διερευνητικών επαφών. Επιφύλαξη για το κατά πόσο η Άγκυρα θέλει να αποφύγει την κλιμάκωση η απλά… τις κυρώσεις. Πότε φτάνει ο Πομπέο στην Ελλάδα.

Η (τυπική) ανακοίνωση για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας εξακολουθεί να εκκρεμεί, αλλά το καλό κλίμα που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές επιβεβαιώνεται πλέον επισήμως από την Αθήνα.

Το είπε και κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας δήλωσε μετά τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες ότι αναγνωρίστηκε πως η απόσυρση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα συνιστά ένα πρώτο θετικό δείγμα από την πλευρά της Άγκυρας, αλλά εκείνη θα πρέπει να δώσει πολλά άλλα δείγματα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Κόλπο για να αποφύγει τις κυρώσεις;

Το ζήτημα των κυρώσεων θα τεθεί πάντως στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και Παρασκευής στις Βρυξέλλες. Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, ενώ αυτό που πρόκειται επί της ουσίας να κάνουν οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ είναι να εγκρίνουν τον κατάλογο των κυρώσεων που έχει ήδη παρουσιάσει ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών και Άμυνας, Ζοζέπ Μπορέλ και ενέκρινε πρώτο το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ τον Αύγουστο. Έτσι, οι κυρώσεις αυτές θα μπορούν να εφαρμοστούν ανά πάσα στιγμή η Τουρκία επαναλάβει τις προκλήσεις της.

Βεβαίως, πίσω από τη στάση της Άγκυρας αρκετοί θεωρούν ότι κρύβεται ένα ακόμη «ανατολίτικο παζάρι» προκειμένου ν’ αποφύγει αυτές τις κυρώσεις και τις δύσκολες γι’ αυτήν αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

Την ίδια στιγμή, η Κύπρος εμμένει στην επιβολή και όχι απλώς στην καταγραφή των κυρώσεων, εξακολουθώντας να απειλεί ακόμη και με βέτο εν όψει των αντίστοιχων κυρώσεων που ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες για τη Λευκορωσία – όπως έπραξε, μάλιστα, κατά τη χθεσινή συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, με αποτέλεσμα το θέμα να παραπεμφθεί στη Σύνοδο Κορυφής.

Τηλεδιάσκεψη Ερντογάν με Μέρκελ και Μισέλ και… νέοι τσαμπουκάδες

Πολλά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν – ο οποίος, παρεμπιπτόντως, προφανώς για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, επέστρεψε στις «κορόνες» κατά της Ελλάδας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου: «Όσοι υψώνουν ανάστημα μπροστά μας, θα πέσουν με την πρώτη φουρτούνα σαν τα κούφια δέντρα», είπε, προσθέτοντας ότι «όσοι προσπαθούσαν να αγνοήσουν την Τουρκία και να επιβάλλουν τις θέσεις τους και τους χάρτες τους στην ανατολική Μεσόγειο, προσεγγίζουν τώρα το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις στην Αθήνα, παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης είναι αυτά που καθυστερούν την ανακοίνωση για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών εκ μέρους της Άγκυρας. Έτσι, κατά μία έννοια, η Αθήνα αναμένει την Άγκυρα, ενώ παραμένει η βασική της θέση ως μοναδική προϋπόθεση για τις συζητήσεις: να μην συνεχίσει τις προκλήσεις η τουρκική πλευρά.

Είναι, μάλιστα, πολύ πιθανό οι διερευνητικές επαφές να μην λάβουν χώρα στην Κωνσταντινούπολη, όπως είχε συζητηθεί αρχικά, αλλά στην Αδριανούπολη, ενώ ο χρόνος των συζητήσεων τοποθετείται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Τη Δευτέρα στην Ελλάδα ο Πομπέο

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο, αυτή οριστικοποιήθηκε και το μόνο που απομένει είναι η ανακοίνωση από το State Department του επίσημου προγράμματός της.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα φτάσει στην Ελλάδα τη Δευτέρα και θα παραμείνει έως το μεσημέρι της Τετάρτης, με τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη – όπως από την πρώτη στιγμή έχει γράψει το newsit.gr – να γίνεται στα Χανιά, επ’ ευκαιρία της επίσκεψης Πομπέο στη στρατιωτική βάση της Σούδας. Όπως δήλωσε και ο κ. Πέτσας, η Αθήνα αναμένει την έμπρακτη στήριξη των ελληνικών θέσεων σε όλα τα επίπεδα από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, ιδίως δε απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Επίσης, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις