Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Η ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου σήμερα 16/09

Η ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου σήμερα 16/09

Πανδημία, εμβολιασμοί, Ευρωμεσογειακή Σύνοδος MED9, αλλά και πολιτική αναταραχή από το νέο «χτύπημα» του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, κυριάρχησαν στην σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου

«Παρακολουθούμε με ικανοποίηση  το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού των φοιτητών και των φοιτητριών, καθώς και των καθηγητών και του διοικητικού προσωπικού στα Πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα πάνω από το 73% των φοιτητών έχουν κάνει τουλάχιστον 1 δόση ή έχουν νοσήσει.  Ιδιαίτερα υψηλά είναι και τα ποσοστά του προσωπικού εμβολιασμού των ΑΕΙ, μέλη ΔΕΠ και διοικητικοί, καθώς πάνω από το 87%  έχουν κάνει και τις 2 δόσεις, ενώ στα μέλη ΔΕΠ το ποσοστό είναι ακόμη πιο υψηλό, καθώς πηγαίνει στο 91%», είπε ξεκινώντας την ενημέρωση ο κ. Οικονόμου.

Και συνέχισε: «Η γενιά της μόρφωσης, οι άνθρωποι της επιστήμης και της έρευνας, μας δείχνουν το δρόμο, μας δίνουν λαμπρό παράδειγμα. Η υπευθυνότητά τους αποδεικνύει ότι ζητούν τη δια ζώσης επαναλειτουργία των Α.Ε.Ι.. Και είμαστε έτοιμοι κι αποφασισμένοι να τους στηρίξουμε ώστε αυτό να πραγματοποιηθεί άμεσα, από την πρώτη εβδομάδα έναρξης των μαθημάτων στα Πανεπιστήμια.

Είμαστε εδώ για να λύσουμε, μαζί με τις Πρυτανικές Αρχές, όποια προβλήματα παρουσιαστούν. Από τη στιγμή που οι φοιτητές κι οι φοιτήτριες μας στέλνουν το μήνυμα, είμαστε υποχρεωμένοι να το σεβαστούμε. Άλλωστε, η Κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό διακηρύξει -και θεσμικά έχει αποφασίσει γι’ αυτό- ότι τάσσεται υπέρ της δια ζώσης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και η δέσμευσή μας ισχύει, αφού ο εμβολιασμός και τα υγειονομικά δεδομένα μας το επιτρέπουν».

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν μπορεί να υπερβεί τον πήχυ και κάνει κριτική στο μέτρο για τις γονικές παροχές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην Σύνοδο Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ, της MED9. Θα είναι στην Αθήνα και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.

Η Σύνοδος Κορυφής θα εστιάσει στην Κλιματική Κρίση με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, είπε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Εξηγώντας τα ωφέλη από το Ράλι Ακρόπολις είπε ότι ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Πάνω από 180 διεθνή ΜΜΕ μετέφεραν εικόνα σε όλο τον κόσμο και πάνω από 300.000 θεατές παρακολούθησαν το Ράλι. 

Ο Γιάννης Οικονόμου έκανε αναφορά και στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για την προστασία των αδέσποτων ζώων. 

Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων 

Στο ερώτημα για την αναστάτωση που προκλήθηκε από την ανάρτηση του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, ο κ. Οικονόμου είπε: «Αδιαπραγμάτευτη πολιτική της κυβέρνησης είναι να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών πόσο μάλλον των παιδιών. Αυτή η αρχή είναι αδιαπραγμάτευτη. Είναι αυτονόητο ότι όλα τα στελέχη της παράταξης πρέπει να ακολουθούν αυτή την αρχή. Η πράξη του κ. Μπογδάνου ήταν ένα λάθος. Ήταν ένα λάθος που αναγνώρισε μεν ωστόσο οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι ανάλογα λάθη στο μέλλον δεν θα γίνουν ανεκτά. 

Για το αν προβληματίζει την κυβέρνηση ότι έχουμε σιγή ασυρμάτου εκ μέρους της Τουρκίας και πότε θα επαναληφθούν οι διερευνητικές επαφές είπε: «Η εξωτερική πολιτική της χώρας μας είναι σε πλήρη κινητικότητα. Το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας μας έχει ενισχυθεί εξαιρετικά το τελευταίο διάστημα. Η Σύνοδος που θα γίνει έχει την δική της σημασία».

Για την θέση του πρώην Μητροπολίτη Ζακύνθου να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των κληρικών απάντησε: «Είναι μια επιλογή που εξακολουθεί να υπάρχει. Το επόμενο διάστημα προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή των μέτρων και η επιτάχυνση των εμβολιασμών σε όσους είναι ανεμβολίαστοι. Εκεί δίνουμε έμφαση στην προσοχή μας. Αξιολογούμε τα μεγέθη».

Θα κλείσουν εμβολιαστικά κέντρα και πότε; ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Αυτό το οποίο θα γίνει είναι η απαραίτητη αναδιάταξη των ανθρώπων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Ελευθερία για να είμαστε αποτελεσματικοί ανάλογα με την κατεύθυνση που έχει το πρόγραμμα εμβολιασμού. Τα κέντρα και οι υποδομές θα παραμείνουν. Μικροαλλαγές και οποιεσδήποτε κινήσεις θα γίνουν αλλά η συνολική εικόνα δεν θα αλλάξει», τόνισε.

Εμείς θα συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι είναι εφικτό σε ενημερωτικό και επικοινωνιακό επίπεδο σε όποιον θέλει να εμβολιαστεί για να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες να εμβολιαστούν. Με όποιο όπλο έχουμε στα χέρια μας να παροτρύνουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν. Παρακολουθούμε τα μεγέθη και είμαστε έτοιμοι να διαφυλάξουμε το να μην ξανακλείσει η οικονομία και η ζωή μας. 

Για το νέο πακέτο παροχών που φημολογείται, ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αυτά που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη υποστηρίζουν πολύ την κοινωνία και είναι μέτρα με έντονη αναπτυξιακή διάσταση. Όσο η οικονομία μεγαλώνει δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για να ενισχύσουμε και άλλες κατηγορίες που άμεσα ή έμμεσα θα δουν να δυναμώνει το εισόδημά τους. Αν καταφέραμε να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο έγινε γιατί πήραμε λελογισμένα μέτρα και στηρίξαμε την οικονομία και επέτρεψαν όλα αυτά στην χώρα να έχει ρυθμούς ανάπτυξης. Όσο ενισχύεται ο πλούτος θα μοιράζεται και στην κοινωνία».

«Κάθε παιδί που βρίσκεται στην χώρα θα έχει την απαραίτητη μόρφωση και δικαιώματα. Είναι αυτονόητη θέση της κυβέρνησης. Ο ανθρωπισμός δεν μετριέται με νούμερα», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στα προσφυγόπουλα και στο δικαίωμά τους στην κυβέρνηση.

Για το θέμα της διεύρυνσης στον χώρο της κεντροαριστεράς και πως θα πείσουν στην κυβέρνηση για συνεργασίες κρατώντας τον Μπογδάνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι με τις πολιτικές της η κυβέρνηση έχει αποδείξει ακόμα και με τους ανθρώπους που υπηρετούν στην κυβέρνηση και στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική. 

Για την δήλωση του Θανάση Πλεύρη ότι σαν πατέρας έχει δεύτερη σκέψη καθώς η κόρη του γίνεται 12 ετών σε λίγες ημέρες είπε ότι δεν έχει υπόψιν του τέτοια δήλωση. Είναι σαφές οι γονείς να έχουν ανησυχία, είπε αλλά από την στιγμή που η επιστημονική κοινότητα διαβεβαιώνει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές.

Για το θέμα των εμβολιασμών στα ιδιωτικά ιατρεία και τις ενστάσεις εκ μέρους των γιατρών αλλά και τα πλαστά πιστοποιητικά είπε ότι για το θέμα των πλαστών πιστοποιητικών η έρευνα είναι σε εξέλιξη και όποια καταγγελία γίνεται διερευνάται αλλά και το θέμα συμμετοχής των ιδιωτών γιατρών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι επίσης σε πλήρη εξέλιξη. Στην προσπάθειά μας να αυξήσουμε το τείχος ανοσίας και να αυξήσουμε τους συμπολίτες μας που θα εμβολιαστούν έχουμε επιστρατεύσει τους γιατρούς, τους παιδιάτρους και συνεχίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση και νομίζω ότι τα αποτελέσματα θα είναι προς την κατεύθυνση αυτή.

Δείτε όλη την ενημέρωση 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις