Πολιτική

Καβάλα: Θερμή υποδοχή του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας από τον Αλέξη Τσίπρα

Δείπνο στον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ παρέθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο ξενοδοχείο "Ιμαρέτ" της Καβάλας.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο κ. Τσίπρας υποδέχθηκε τον Βούλγαρο ομόλογο του λίγα λεπτά πριν τις 9 το βράδυ και αφού αντάλλαξαν θερμή χειραψία. Από ελληνικής πλευράς στο δείπνο παρακάθισαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Μνημόνιο συνεργασίας για τη σιδηροδρομική σύνδεση

Αύριο το πρωί οι δύο πρωθυπουργοί θα παραστούν στην τελετή υπογραφής μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών της Ελλάδας και το υπουργείο Μεταφορών, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας και θα κάνουν κοινές δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Το μνημόνιο συνεργασίας είναι το πρώτο αποτέλεσμα των τεχνικών συναντήσεων και των πολιτικών διαβουλεύσεων που ξεκίνησαν πέρυσι το Σεπτέμβριο στην Αλεξανδρούπολη, στην πρώτη συνάντηση της μεικτής διακρατικής επιτροπής.

Από την Θεσσαλονίκη μέχρι το Ρούσε

Σύμφωνα με πληροφορίες το μνημόνιο συνεργασίας περιλαμβάνει την προετοιμασία όλων των τεχνικών , οικονομικών και νομικών στοιχείων που απαιτούνται για τη δημιουργία διακρατικού Φορέα Υλοποίησης και διαχείρισης της σιδηροδρομικής γραμμής από τη Θεσσαλονίκη έως το Ρούσε της Βουλγαρίας.

A A

Η σιδηροδρομική αυτή γραμμή θα συνδέει τρία λιμάνια της Ελλάδας (Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης) με τρία λιμάνια της Βουλγαρίας (Μπουργκάς, Βάρνας και Ρούσε στον ποταμό Δούναβη).

Το έργο αυτό δίνει αναπτυξιακή πνοή στις περιοχές διέλευσης, αναπτύσσει τις εμπορευματικές μεταφορές και συμπεριλαμβάνει τα logistics center των Λιμανιών διέλευσης, αποτελεί ισχυρό μοχλό ανάπτυξης και διευκόλυνσης ροών στην ευρύτερη περιοχή, αποτελεί σημαντικό τμήμα των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφοράς και αποδεικνύει τις δυνατότητες συλλογικής δραστηριοποίησης των Βαλκανικών χωρών και των χωρών μελών της ΕΕ.

Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν συγκροτηθεί οι ομάδες

Με την υπογραφή του μνημονίου αρχίζει η προετοιμασία για τη συγκρότηση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου της κοινής ομάδας των δύο χωρών και αμέσως μετά της δημιουργίας ενός ισχυρού Διακρατικού Φορέα που θα υλοποιήσει το έργο, αξιοποιώντας κοινοτικά και ιδιωτικά κεφάλαια και θα αναλάβει τη διαχείριση του στη συνέχεια.

Ήδη έχουν γίνει από κοινού συνεννοήσεις σε επίπεδο Γενικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει δοθεί και «πράσινο φως» από την αρμόδια Επίτροπο Μεταφορών για να προχωρήσουν οι διαδικασίες με εντατικούς ρυθμούς.

L L

Το μνημόνιο αυτό και ο έργο που θα υλοποιηθεί απαντά σε ανάγκες δεκαετιών και από την πλευρά της κυβέρνησης της Βουλγαρίας και του αρμόδιου υπουργείου υπήρξε θέληση , αποφασιστικότητα και διάθεση έμπρακτης συνεργασίας.

Με την υπογραφή του μπαίνουν τα θεμέλια για περαιτέρω ενίσχυση των διακρατικών σχέσεων Ελλάδας-Βουλγαρίας και για μια συνεχή συνεργασία σε αναπτυξιακή και εποικοδομητική κατεύθυνση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παύλος Μαρινάκης για Ηλιούπολη: Να αποσυρθεί το επίμαχο βίντεο με τα δύο 17χρονα κορίτσια – Το ΕΣΡ και η Δικαιοσύνη θα πράξουν τα δέοντα
«Είναι επιτακτική ανάγκη να αποσυρθεί άμεσα το επίμαχο βίντεο και να σταματήσει η αναπαραγωγή του, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού προς τις οικογένειες αυτές, αλλά και προς το σύνολο της κοινωνίας»
Πολυκατοικία 8
Παύλος Μαρινάκης: Η παραβατικότητα στα πανεπιστήμια θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται από την κανονική αστυνομία
«Για εμένα, όταν στο ζύγι μπαίνει η ασφάλεια πολίτη, φοιτητή, καθηγητή, με όλες αυτές τις ψευτο-ευαισθησίες της αριστεράς και της υποτιθέμενης προόδου, η ασφάλεια και η εφαρμογή του νόμου πρέπει να μπαίνει παραπάνω»
Ο Παύλος Μαρινάκης