Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Κι άλλη συναίνεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ: έτσι θα περάσει ο νόμος για τα αυθαίρετα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Τελικά, η διάθεση συναίνεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επεκτείνεται και πέραν της Παιδείας, στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα.

Με τη συναίνεση της ΝΔ και τις επιφυλάξεις του ΛΑΟΣ φαίνεται ότι θα ψηφιστούν οι σχετικές ρυθμίσεις, όπως διαπιστώθηκε στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Παρά τις μειώσεις των προστίμων που ανακοίνωσε το πρωί ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχεδόν το σύνολο των κομμάτων διαπιστώνει ότι τα πρόστιμα παραμένουν υψηλά για μικρά αυθαίρετα που ανήκουν σε πολίτες με χαμηλά εισοδήματα και διατυπώνονται αμφιβολίες για το βαθμό που οι πολίτες θα ανταποκριθούν, με δεδομένη τη δημοσιονομική κρίση.

Η απόφαση του υπουργείου να εισάγει τον “κοινωνικό συντελεστή” για τον υπολογισμό του προστίμου σε αυθαίρετα που ανήκουν σε άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) που έχουν χαμηλά εισοδήματα, προκάλεσε ήδη προτάσεις από ορισμένους βουλευτές να υπάρξει κοινωνικός συντελεστής και για τους πολύτεκνους. Προς το παρόν η κυβέρνηση περιορίζει τον κοινωνικό συντελεστή μόνο στα ΑμεΑ, θεωρείται όμως βέβαιο ότι το θέμα θα τεθεί με μεγαλύτερη ένταση από τους βουλευτές όταν το νομοσχέδιο εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αρκετοί ήταν επίσης οι βουλευτές που επισήμαναν ότι ο χρόνος των 20 ετών, για την αναστολή των κυρώσεων στα αυθαίρετα που είναι εκτός σχεδίου, είναι μικρός. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει νέα βελτιωμένη πρόταση για το συγκεκριμένο θέμα την ερχόμενη εβδομάδα με τρόπο που θα σέβεται το Συμβούλιο της Επικρατείας και θα συνδυάζει τον χωροταξικό με τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Ο κ. Σηφουνάκης δήλωσε επίσης ανοιχτός στο διάλογο για μεγαλύτερο αριθμό δόσεων στα πρόστιμα.

Στις τοποθετήσεις κάποιων βουλευτών ότι υπάρχει ακραία αντιμετώπιση με την εξαίρεση από τη ρύθμιση όλων των αυθαιρέτων που βρίσκονται σε δάση, παραδοσιακούς οικισμούς και αιγιαλούς, ο αναπληρωτής υπουργός έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί το Συμβούλιο της Επικρατείας γιατί “νομικά βρισκόμαστε πάνω σε μία κλωστή”.

Είπε επίσης ότι το νομοσχέδιο είναι το ένα από τα τρία όπλα που θα χρησιμοποιήσει η πολιτεία για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης. Το δεύτερο όπλο, όπως τόνισε, θα είναι το νομοσχέδιο που θα καθιερώνει νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών ώστε να τίθεται τέλος στη διαπλοκή με τα πολεοδομικά γραφεία και το τρίτο όπλο θα είναι οι δικλείδες ασφαλείας με το νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό.

Οι περισσότερες τροποποιήσεις, που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο για τα αυθαίρετα, χαιρετίστηκαν από τον εισηγητή της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, όμως, προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει ο “κοινωνικός συντελεστής” να ανοίξει τον “ασκό του Αιόλου” προκαλώντας διεκδικήσεις και από άλλες κοινωνικές ομάδες.

Γενναιότερες μειώσεις στα πρόστιμα ζήτησε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, “προκειμένου η φτωχολογιά να μπορέσει να υπαχθεί στη ρύθμιση” και συνάρτησε τη στάση του κόμματος του από το βαθμό που θα ανταποκριθεί το υπουργείο και δήλωσε ότι επιφυλάσσεται για την ολομέλεια.

Την αντίθεση τους στις ρυθμίσεις εξέφρασαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, με την τελευταία να κάνει ειδική αναφορά στο άρθρο του ίδιου νομοσχεδίου που αναφέρεται στη δημιουργία ισλαμικού τεμένους, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιφυλαχθεί για την Ολομέλεια, διότι η κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία του εκτός αστικού ιστού και όχι μέσα στην πόλη, όπως θα έπρεπε, κατά την άποψη του κόμματος της.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε