Πολιτική

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Ξεκινά τον Ιούλιο πιλοτικά 24ωρη λειτουργία σε Μετρό, Τραμ και λεωφορεία

Η 24ωρη λειτουργία θα πραγματοποιηθεί ένα Σάββατο τον Ιούλιο

Για τα όρια ταχύτητας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, λέγοντας πως ένα Σάββατο μέσα στον Ιούλιο θα λειτουργήσει πιλοτικά η 24ωρη λειτουργία στο μετρό, το τραμ και στις ειδικές γραμμές νυχτεριών λεωφορείων.

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ στην εκπομπή «Αταίριαστοι», διευκρίνισε πως τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα λειτουργήσουν πιλοτικά όλο το 24ωρο κάποιο Σάββατο μέσα στον Ιούλιο σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα τροχαία ατυχήματα.

Μίλησε επίσης για τα όρια ταχύτητας ο κ. Κυρανάκης εξήγησε ότι μετά την ψήφιση του νέου Κώδικα, οι δήμοι θα κληθούν να συντάξουν σχέδια στα οποία θα ορίσουν σε ποιους δρόμους θα είναι τα όρια στα 30 χλμ και σε ποιους στα 50 ή και περισσότερο.

Σχετικά με την παραβίαση των ορίων ταχύτητας από τους οδηγούς, δήλωσε ότι τα πρόστιμα θα είναι κλιμακωτά. Για παράδειγμα, αν κάποιος ξεπεράσει το όριο ταχύτητας κατά 50χλμ την πρώτη φορά θα πληρώσει πρόστιμο 700 ευρώ και του αφαιρεθεί το δίπλωμα για 60 ημέρες, ενώ για την τρίτη φορά που θα υποπέσει στην ίδια παράβαση, το πρόστιμο θα φτάσει τις 2000 ευρώ και η αφαίρεση διπλώματος τα 2 έτη.

 

Για τους οδηγούς που προκαλούν θανατηφόρα τροχαία η ποινή μπορεί να φτάσει τα 10-20 χρόνια και αν πρόκειται για πολύνεκρο τροχαίο, την ισόβια κάθειρξη.

Σημείωσε ότι θα γίνεται άρση τηλεφωνικού απορρήτου ώστε να διαπιστώνεται εάν οδηγός που προκάλεσε τροχαίο έκανε χρήση κινητού. Σημείωσε, δε, ότι εξαιρείται η λειτουργία πλοήγησης του κινητού το οποίο θα πρέπει να είναι σε ειδική θέση μέσα στο όχημα.

«Ο νέος ΚΟΚ είναι ένα μέσο προστασίας των οδηγών από τους επικίνδυνους οδηγούς» ανέφερε ο κ. Κυρανάκης χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι «η αυστηροποίηση έρχεται στην υποτροπή. Δεν έρχεται στην πρώτη ποινή, πλην κάποιων εξαιρέσεων».

Παράλληλα, παρουσίασε ένα νέο ψηφιακό εργαλείο, τον ψηφιακό χάρτη οδικών συγκρούσεων (accidents.maps.gov.gr) ο οποίος όπως είπε λειτουργεί στην Αττική. Όπως είπε είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τους δήμους και τις περιφέρειες για να κάνουν παρεμβάσεις.

«Αν δούμε ότι υπάρχει συσσώρευση θα πρέπει οι δήμοι να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στο χάρτη θα προστεθούν και τα στοιχεία από τις ασφαλιστικές εταιρείες και από τις διακομιδές του ΕΚΑΒ «ώστε να μπορέσουμε να σώσουμε ζωές και να μειώσουμε τα τροχαία ατυχήματα».

Την ίδια ώρα, ο κ. Κυρανάκης είπε ότι από αύριο θα έχουμε 50 νέα λεωφορεία στην Αθήνα. «Κάθε μήνα έρχονται 50. Μέχρι τέλος του έτους θα έχουμε περίπου 1000 νέα λεωφορεία στην Αθήνα και άλλα τόσα στη Θεσσαλονίκη» είπε.

Για τις κάμερες στα λεωφορεία είπε ότι έχουν ήδη εγκατασταθεί οι 10 πρώτες και θα ξεκινήσει η λειτουργία τους τον Ιούλιο και από Σεπτέμβριο θα αρχίσουν να εγκαθίστανται και οι υπόλοιπες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η γνωριμία του Κυριάκου Μητσοτάκη με σκύλο θεραπείας στο νοσοκομείο «Μεταξά»
Κατά την επίσκεψή του στο αντικαρκινικό νοσοκομείο του Πειραιά, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το πρόγραμμα «Παρέα με Ουρά», μέσω του οποίου εκπαιδευμένοι σκύλοι προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη σε ογκολογικούς ασθενείς
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά στον Πειραιά, Πέμπτη 2 Απριλίου 2026 (Πηγή φωτογραφίας: POOL
Γεραπετρίτης για Μέση Ανατολή: «Αδιαπραγμάτευτη για την Ελλάδα η ασφάλεια ναυτικών και πλοίων»
Μήνυμα υπέρ της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, του Διεθνούς Δικαίου και της άμεσης αποκλιμάκωσης στην περιοχή έστειλε ο ΥΠΕΞ, στις κοινές δηλώσεις του με τον ομόλογό του από τη Σιγκαπούρη
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σιγκαπούρης, Βίβιαν Μπαλακρίσναν, στην Αθήνα, Πέμπτη 2 Απριλίου 2026   (Πηγή φωτογραφίας: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Καραμανλής και Παπακώστα οι δυο βουλευτές για τους οποίους ζητείται η άρση ασυλίας τους για κακουργήματα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Χατζηβασιλείου και Αθανασίου στην 3η δικογραφία - Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr για τους υπόλοιπους βουλευτές ζητείται η άρση ασυλίας για κλιμακούμενα πλημμελήματα
Φωτεινή Αραμπατζή, Κώστας Καραμανλής
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
114
Ανδρουλάκης κατά Μητσοτάκη για υποκλοπές: «Θέλει να κερδίσει χρόνο για να διαχειριστεί τον εκβιασμό»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής για την αναβολή της προ ημερησίας συζήτησης και ζητά εκλογές με φόντο τις εξελίξεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Νίκος Ανδρουλάκης