Πολιτική

Κορονοϊός: Λουκέτο! Κλείνουν εστίαση, γυμναστήρια, κινηματογράφοι και θέατρα- Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης

Στις 12.00 το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αναμένεται "λουκέτο" σε μια σειρά από κλάδους. Από πιο νωρίς η απαγόρευση κυκλοφορίας. Αυξάνεται το ποσοστό τηλεργασίας.

Ο φονικός σεισμός στη Σάμο έφερε χθες την αναβολή των ανακοινώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον κορονοϊό, αλλά σήμερα, στη σκιά του νέου ρεκόρ των 1.690 κρουσμάτων, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στις 12.00 στην ανακοίνωση των μέτρων που θα ισχύσουν από μεθαύριο Δευτέρα.

Όλα δείχνουν, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πιο τολμηρές αποφάσεις από αυτές που είχαν σχεδιαστεί αρχικά κι έτσι ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει «μοντέλο Γερμανίας» με κλείσιμο όλων των καταστημάτων εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος κι όχι απλώς τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας τους έως τις 9 ή τις 10 το βράδυ, όπως είχε προταθεί.

Το μέτρο αφορά στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές και όπως και στο του πρώτου κύματος τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά μόνο για “πακέτο”.

Από πιο νωρίς η απαγόρευση κυκλοφορίας

Επίσης, θα συμπαρασύρει και την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, η οποία θα ισχύει πλέον από τις 10 ή τις 11 το βράδυ αντί τις 12.30’ που ισχύει σήμερα. Το ενδεχόμενο περιορισμού της κυκλοφορίας από νομό σε νομό φαίνεται απομακρύνεται διότι μάλλον μοιάζει περιττό με τη γενίκευση της απαγόρευσης κυκλοφορίας το βράδυ και το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αφού το πρόβλημα με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό και τη διασπορά του ιού διαπιστώθηκε στη Βόρεια Ελλάδα ότι αφορά στη διασκέδαση και συγκεκριμένα στις μετακινήσεις από τη Θεσσαλονίκη προς όμορους νομούς.

Κλείνουν γυμναστήρια, κινηματογράφοι, θέατρα – Αύξηση τηλεργασίας

Εκτός από την εστίαση, κλειστά θα είναι στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές γυμναστήρια, κινηματογράφοι, θέατρα και γενικότερα κλειστοί χώροι που θεωρούνται εστίες μετάδοσης του ιού λόγω συγχρωτισμού. Επίσης, ανάμεσα στα μέτρα που θ’ ανακοινώσει ο πρωθυπουργός είναι η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους σε όλη τη χώρα – ανεξαρτήτως του βαθμού επικινδυνότητας με βάση το χάρτη της Πολιτικής Προστασίας, ήτοι και στις «πράσινες» περιοχές – και η αύξηση του υποχρεωτικού ποσοστού της τηλεργασίας στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το ποσοστό αυτό να φτάσει ακόμη και το 80%.

Σημειώνεται πως αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη, τη σκυτάλη θα πάρει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος θα παρουσιάσει τη δέσμη μέτρων της κυβέρνησης για τη στήριξη εργαζομένων, επαγγελματιών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία.

Τελευταία μέτρα πριν το καθολικό lockdown!

Τα μέτρα έχουν ορίζοντα ενός μήνα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη, καθώς στόχος είναι να ανασχεθεί η διασπορά του ιού έως τα τέλη του Νοεμβρίου κι έτσι να διαμορφωθούν θετικότερες προοπτικές για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων – δίχως, βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι κι εκείνη την περίοδο ο ιός δεν θα είναι σε έξαρση και δεν θα ισχύουν περιοριστικά μέτρα, δεδομένου πως δεν αναμένεται έως τότε να είναι διαθέσιμο κάποιο εμβόλιο.

Την ίδια στιγμή, τα μέτρα αυτά αποτελούν το «τελευταίο καταφύγιο» για την κυβέρνηση προκειμένου ν’ αποφευχθεί η προοπτική του καθολικού lockdown, το οποίο, εάν εφαρμοστεί, θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά εν συγκρίσει με αυτό του Μαρτίου και Απριλίου, όπως ήδη έχει γράψει το newsit.gr. Δηλαδή, όπως και στη Γαλλία και Γερμανία, θα είναι ανοιχτά σχολεία, καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες κτλ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κόντρα κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το κράτος δικαίου – Μαρινάκης: «Ακραία και τοξική ρητορική»
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης «το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποιεί με όλο και μεγαλύτερη ένταση, ακραία και τοξική ρητορική»
Παύλος Μαρινάκης
Ανδρουλάκης για την προ ημερησίας συζήτηση: «Θέλουν να καταπατήσουν τον Κανονισμό της Βουλής – Εγώ την Παρασκευή θα είμαι εκεί»
«Βουτηγμένος στη διαφθορά και αμετανόητος, ο κ. Μητσοτάκης παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ
Νίκος Ανδρουλάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη για την κατάσταση στην αγορά: Από αύριο η επιδότηση diesel, γίνονται εκατοντάδες έλεγχοι
Σε ισχύ θα τεθεί στις αμέσως επόμενες ημέρες και το μέτρο του fuel pass στην βενζίνη. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται περισσότερες από 100 εταιρείες τροφίμων
Κυριάκος Μητσοτάκης