Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Ξαφνικά στο ΠΑΣΟΚ “αγάπησαν” τον… Γιώργο;

Ξαφνικά στο ΠΑΣΟΚ “αγάπησαν” τον… Γιώργο;

Συνάντηση Παπανδρέου – Βενιζέλου με θέμα την εκλογή προέδρου. Εκπλήξεις έκρυβε τελικά το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Και οι περισσότερες ήρθαν από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος παρά από τους δύο…μεγάλους του ΠΑΣΟΚ που κράτησαν κλειστά τα χαρτία τους.

Έντονο παρασκήνιο επικρατεί στους διαδρόμους του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο το αν θα γίνει ψηφοφορία ή όχι επί των προτάσεων του Π.Σ για την εκλογή προέδρου πριν από τις εθνικές εκλογές και αφού ολοκληρωθεί το PSI.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κυρίως όμως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, φέρονται να μην επιθυμούν τη διεξαγωγή ψηφοφορίας καθώς δεν θέλουν να έχουν δεσμευτικές αποφάσεις λόγω και των απρόβλεπτων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων.

Αντιθέτως ο Ανδρέας Λοβέρδος και η Άννα Διαμαντοπούλου επιμένουν και υποστηρίζουν ότι πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ψηφοφορία ώστε να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα για τις εσωκομματικές διαδικασίες με ορίζοντα την εκλογή νέου προέδρου περί τα τέλη Μαρτίου το αργότερο.

Το ζήτημα χειρίζονται παρασκηνιακά με τα κορυφαία στελέχη ο γραμματέας της Ε.Σ. Μιχάλης Καρχικάκης και τα μέλη του προεδρείου που θα εισηγηθούν στα μέλη του Ε.Σ.

Μια “ξαφνική” συνάντηση των δύο…ισχυρών ανδρών του ΠΑΣΟΚ είχαμε το απόγευμα στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος.

Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος τα είπαν για λίγο τετ α τετ μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Βενιζέλος πρότεινε στον Γιώργο Παπανδρέου να γίνει σύντομα άλλη μια ενδιάμεση συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου και με βάση το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στην οικονομία τις χώρας τότε να γίνουν πιο νωρίς οι εκλογές για ανάδειξη του νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα φαίνεται πως ο κ.Βενιζέλος πρότεινε στον κ.Παπανδρέου ότι αν δεν το επιτρέπει ο χρόνος οι εκλογές να μην γίνουν από την βάση του Κινήματος αλλά από κάποιο άλλο όργανο που θα συμφωνηθεί.

Οι συμμαχίες;

Ανδρέας Λοβέρδος, Άννα Διαμαντοπούλου και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έδειξαν μια συμμαχία υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου. Όχι όμως και μεταξύ τους, για την ώρα τουλάχιστον.  Και όπως φάνηκε από τις ομιλίες τους βρίσκονται πλέον στο ίδιο στρατόπεδο με τον Φίλιππο Πετσάλνικο, τη Λούκα Κατ΄σελη αλλά και τον Χρήστο Παπουτσή που από την αρχή φάνηκε να συμφωνούν με τις προτάσεις του Γιώργου Παπανδρέου.

Αν και όπως λένε οι περισσότεροι στο κόμμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραμένει το φαβορί για την προεδρία του κόμματος, η “τρόικα” του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να τον θέσει εκτός μάχης και να προχωρήσει σε έναν “ξαφνικό” έρωτα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος όμως φαίνεται πως δεν “μασάει” από αυτό και έτσι έβαλε το δικό του χρονοδιάγραμμα. Όταν η χώρα θα κάνει ταμείο. Αν έχει πετύχει στο PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση κανείς και τίποτα δε θα μπορεί να σταθεί στο δρόμο του. Αν έχει αποτύχει, τότε δε θα έχει κανένα μέλλον. Τόσο απλά.

Το εθνικό συμβούλιο  επιβεβαίωσε και την δραματική  αλλαγή συσχετισμών. Ο Γιώργος Παπανδρέου χειροκροτήθηκε ελάχιστα. Η Ιπποκράτους, βέβαια, πέτυχε να τον ακολουθήσει, με την εξαίρεση του Ευάγγελου  Βενιζέλου, ένα σερί ομιλητών που  συμφωνούσαν μαζί του.

 Η δεύτερη μέρα  του Εθνικού Συμβουλίου είχε από όλα. Αιχμές κατά του Γιώργου Παπανδρέου από την…Βάσω Παπανδρέου. Ανάδειξη νέου αρχηγού από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση αιφνιδιαστικών εκλογών πρότεινε η Άννα Διαμαντοπούλου. Τον Κώστα Σκανδαλίδη να ψάχνει “τιμονιέρη για το τρένο” και άλλους που απλά έλεγαν για το τι θέλουν να γίνει στο ΠΑΣΟΚ χωρίς να υπολογίζουν ότι η χώρα πάει από το κακό στο χειρότερο.

Είναι εντυπωσιακό ότι σχεδόν κανένας από τους μέχρι τώρα ομιλητές στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ δεν αναφέρεται στην πολιτική συγκυρία, στα προβλήματα της χώρας, της κοινωνίας και των εργαζομένων και φυσικά στα επικείμενα νέα μέτρα που φέρνει το νέο μνημόνιο.

Το ενδιαφέρον όλων εστιάζεται στο πως μπορεί να διασωθεί το ΠΑΣΟΚ από την εκλογική συντριβή, δίνοντας έμφαση στις εσωκομματικές διαδικασίες και την ανάδειξη νέου Προέδρου ή όχι, πριν ή μετά τις εθνικές εκλογές.

Και όλα αυτά την ώρα που το κούρεμα του χρέους βρίσκεται στον άερα, την ώρα που οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίζουν την Ευρώπη και την ώρα που υπάρχει μια γενική αναστάτωση για το μέλλον της χώρας μας!

Τι είπαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ:

Η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έπρεπε να γίνει χθες είπε η βουλευτής Βάσω Παπανδρέου. “Δεν μιλήσαμε ειλικρινά και δεν είπαμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Αποτέλεσμα η κυβέρνηση μας να καταρρεύσει. Η αλήθεια μπορεί να είναι λυτρωτική. Παραδίδουμε μια Ελλάδα καθημαγμένη. Τη μάχη τη χάσαμε από την προεκλογική περίοδο. Γνωρίζαμε την καταστροφή που είχε προκαλέσει η ΝΔ. Δεν είχαμε όμως σχέδιο και πυξίδα και αρχίσαμε τους πειραματισμούς και μάλιστα με ερασιτεχνικό τρόπο. Ούτε ένας -δικός μας- πολιτικός δεν πήγε φυλακή. Λειτουργήσαμε σαν κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τη ΝΔ. Η άμυνα απέναντι στις αγορές ερασιτεχνική”, είπε η κ. Παπανδρέου.

Και συνέχισε: “Είχα μιλήσει για αναδιάρθρωση από την άνοιξη του 2010. Τώρα προσευχόμαστε να πετύχει το PSI. Έχουμε γίνει το μαύρο πρόβατο. Η τρόικα ενδιαφέρεται για τους δανειστές και εξακολουθεί να προτείνει μια αδιέξοδη πολιτική. Η νέα δανειακή σύμβαση θα σημάνει νέα δάκρυα και αίμα, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς πια. Το πρόβλημα της χώρας κυρίως πολιτικό. Συνολικά η πολιτική ηγεσία της χώρας είναι κατώτερη των περιστάσεων. Η χώρα σε οριακό σημείο. Για να μαζέψουμε τα κομματια μας ως ΠΑΣΟΚ χρειάζεται συλλογικότητα. Όχι συλλογή υποψηφίων, για τους οποίους αναρωτιέμαι θα είναι υποψήφιοι ποιου κόμματος; Ο Γ. Παπανδρέου πρέπει να κάνει σκληρή αυτοκριτική κυρίως για  την αντικοινοβουλετυική προπαγάνδα των στενών συνεργατών του. Η αλλαγή ηγεσίας έπρεπε να γίνει χθες”.

Την στήριξη της πρότασης για εκλογή νέας ηγεσίας πριν από τις εθνικές εκλογές εξέφρασε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. Μάλιστα η κ.Διαμαντοπούλου είπε ότι αν υπάρξει μια ξαφνική εκλογική αναμέτρηση τότε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να εκλεγεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Επίσης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν βάζει χρονικό περιορισμό για την κυβέρνηση Παπαδήμου και συνεπώς ο πρωθυπουργός ορίζει το τέλος της κυβέρνησης και την προσφυγή στις κάλπες.

Και συνέχισε η κ.Διαμαντοπούλου: “Η κοινωνία ήταν μαζί μας, ωστόσο δεν επικοινωνήσαμε όπως θα έπρεπε. Χάσαμε τη ευκαιρία όταν φάνηκε ότι γίναμε “υπάλληλοι” της τρόϊκας. Αυτονόητο Βαγγέλη ότι σε στηρίζουμε απόλυτα στο δύσκολο έργο που έχεις μπροστά σου. Ή θα τα παρατήσουμε ή θα πάμε μέχρι τέλους χωρίς να βγάζει κανείς την ουρά του έξω. Η ΝΔ θα μπει στο κάδρο και θα υπογράψει το νέο μνημόνιο και να αντεπιτεθούμε φέρνοντας την Αριστερά προ των ευθυνών της για να διατυπώσει εναλλακτική λύση. Να στηρίζουμε τον Γ. Παπανδρέου στην επανεκλογή του στην Σοσιαλιστική Διεθνή ή σε άλλες κορυφαίες διεθνείς θέσεις. Το Ε.Σ. πρέπει να πάρει απόφαση για την πορεία μας γιατί αλλιώς είμαστε φόρουμ ανταλλαγής απόψεων”.
 

Το τρένο χρειάζεται τιμονιέρη για να ξεκινήσει είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης. “Ενσωματωθήκαμε και υποταχθήκαμε. Τώρα χρειάζεται ανάπτυξη, δημοκρατία και αίσθημα δικαίου. “Κλακαδόροι” και “γραμμιτζήδες” να μην γυρίσουμε στις αντιπαραθέσεις του 1996 ή του 2007. Πρέπει να αρθρώσουμε σοβαρό πολιτικό λόγο χωρίς αστερίσκους και περικοκλάδες. Η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί πάση θυσία. Πρέπει να γίνει σύνθεση απόψεων. Η καθυστέρηση 2 μηνών ήταν επώδυνη για την παράταξη. Χρειαζόμαστε τώρα ισχυρό πολιτικό κέντρο και διάταξη δυνάμεων πριν πάμε στις εσωκομαμτικές εκλογές.  Πρόεδρε, έχεις δικαίωμα να κριθείς από το λαό, αλλά αν έχεις αποφασίσεις να παραιτηθείς η εκλογή νέου προέδρου πρέπει να γίνει άμεσα”.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης στην ομιλία του τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Γιώργου Παπανδρέου για εκλογή από την βάση και είπε ότι η επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου για μια τέτοια εκλογή δεν ήταν καιροσκοπική.

Είπε επίσης οτι δεν πρέπει να ρίχνουμε τις ευθύνες για ότι συμβαίνει στις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ και δεν υπάρχει τίποτα πιο πατριωτικό από το να φύγει ο φόβος, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα. “Καμία λευκή επιταγή για το τέλος της αβεβαιότητας. Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν σε ρήξη με το λαό. Μέχρι τα τέλη Ιουλίου ήταν το πρώτο κόμμα”, είπε κλείνοντας.

Άλλοι δύο ομιλητές σήμερα αναφέρθηκαν μόνο στα του ΠΑΣΟΚ. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Κουτσούκος είπε ότι δεν συμφωνεί με την εισήγηση του Γιώργου Παπανδρέου. “Θα φτάσουμε στις φουσκοδενδριές του Απρίλη και εμείς θα ψάχνουμε για αρχηγό”, είπε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη και η ευρωβουλευτής Συλβάνα Ράπτη είπε: “Χθες έπρεπε να εκλέξουμε νέο Πρόεδρο. Πηγαίνουμε με τον αραμπά και στα άλλα κουλουάρ τρέχουν με υπερηχητικές ταχύτητες. Αναθεώρηση του Καταστατικού για την εκλογή Προέδρου. Ακόμη και τα Συντάγματα αναθεωρούνται.  Η πασαρέλα υποψηφίων έχει ξεκινήσει. Δεν είναι θέμα να παραιτηθούν οι υπουργοί που θα είναι και υποψήφιοι. Δύο χρόνια τα έχει δει και τα έχει ζήσει ο ελληνικός λαός”

Ο βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης είπε ότι είναι ώρα για αυτοκριτική και απόδοση ευθυνών. Ο Ηλίας Θεοδωρίδης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ ενσωματώθηκε στο κράτος. “Κρατικοποιηθήκαμε. Υπάρχει ανάγκη επανίδρυσης του κόμματος”, είπε ο βουλευτής κ.Θεοδωρίδης.

Η ευρωβουλευτής Άννυ Ποδηματά είπε ότι δεν τελειώνουν όλα για την ΕΕ μέσα σε 8-10 εβδομάδες και ότι δεν πρέπει να μεταθέτουμε τις ευθύνες για όσα κάναμε και για όσα δεν κάναμε.

Πρόσκληση στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων για να διαμορφωθεί μία ελάχιστη συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει την ενίσχυση των χαμηλόμισθων, την ανακεφαλαίωση των τραπεζών με κοινές μετοχές, όπως έχει ψηφιστεί, την διαμόρφωση σταθερού μηχανισμού κατά της φοροδιαφυγής και την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, διατύπωσε ο Χάρης Καστανίδης

 Σχετικά με την πορεία του ΠΑΣΟΚ ο κ. Καστανίδης δήλωσε αντίθετος “σε ταπεινωτικές διαδικασίες που θα ευτελίζουν τη διαδικασία εκλογής προέδρου από την βάση, αλλά ζήτησε εύσχημο τρόπο προεκλογικής εκστρατείας χωρίς να χρησιμοποιούν οι υπουργοί το κράτος ούτε οι άλλοι να ευετελίζουν με μικροπρέπειες την διαδικασία”.

Τι είπαν χθες Παπανδρέου και Βενιζέλος

Ο Γιώργος Παπανδρέου ακόμα και τώρα δεν κάνει καμία αυτοκριτική για τα αποτελέσματα που άφησε η πολιτική του, στην ομιλία του υπερασπίστηκε όλες τις επιλογές του ακόμα και αυτήν του δημοψηφίσματος που είχε φέρει πιο κοντά από ποτέ την χρεοκοπία της χώρας, για ακόμα μια φορά δεν ξεκαθάρισε τίποτα δεν έκανε σαφές ούτε εάν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία χαρακτηριστικές του θολού τοπίου που δημιούργησε ήταν οι δύο φράσεις που χρησιμοποίησε ”Θα κάνω το καθήκον μου” και ”θα δώσω τη μάχη από οποιοδήποτε μετερίζι” αυτήν την τακτική χρησιμοποιούσε πάντα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την άλλη πλευρά θέλει να εμφανιστεί ως ο εγγυητής της ενότητας με στόχο να καταφέρει να κερδίσει τον κομματικό στρατό του Γ. Παπανδρέου. Έχοντας την εμπειρία της προηγούμενης προσωπικής του ήττας το 2007 προσπαθεί να είναι πιο προσεκτικός στις κινήσεις του και λιγότερο επιθετικός, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είπε ξεκάθαρα ότι συμφωνεί με την πρόταση Παπανδρέου αλλά άφησε να φανεί πως δεν μπορεί να κάνει κι’ αλλιώς την δεδομένη χρονική στιγμή λέγοντας πως παραμένει πιστός στην ενότητα και στις δημοκρατικές διαδικασίες. Η απόφαση του να μην συγκρουστεί στο εθνικό συμβούλιο μετά και από την ρήξη που δημιουργήθηκε 24ώρες νωρίτερα στις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Γ. Παπανδρέου, φανερώνει ξεκάθαρα την αλλαγή στην στρατηγική του.

Ουσιαστικά ο Βενιζέλος αυτό που άφησε να νοηθεί είναι ότι θα πρέπει να “κάνουν ταμείο” για την χώρα, το κόμμα και τις ευθύνες του καθενός στα τέλη Μαρτίου από το Εθνικό Συμβούλιο το οποίο σύμφωνα με τις ερμηνείες θα είναι και αυτό που θα κρίνει ποιος θα αναλάβει την προεδρία του κόμματος. Δηλαδή με τον δικό του τρόπο ο Ευάγγελος Βενιζέλος λέει όχι εκλογής από την βάση αλλά από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Τα πράγματα φαίνεται πως έχουν γίνει και πάλι θολά στο ΠΑΣΟΚ μετά τις ομιλίες των δύο κορυφαίων του κόμματος Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου.

Διαβάστε αναλυτικά τι έγινε στην χθεσινή πρώτη μέρα της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τον Μάρτη νέος αρχηγός στο ΠΑΣΟΚ -Παπανδρεόυ: Τα έκανα όλα σωστά

Έστειλε μήνυμα ότι είναι ακόμα αρχηγός – Θα φύγει όταν ολοκληρωθεί το PSI;

Ντοκουμέντο NEWSIT: Νέα ΠΑΣΟΚΙΚΗ πρόκληση!

Ρήξη στο ΠΑΣΟΚ – Που διαφώνησαν Παπανδρέου – Βενιζέλος

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε