Πολιτική

Αυγερινός κατά Καρυστιανού μετά την επιστολή των «22»: «Η Ελπίδα πεθαίνει μεν τελευταία, αλλά πεθαίνει»

Ο διαγραφείς εκπρόσωπος Τύπου της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία» ζητά να ανοίξει η συζήτηση για τα αίτια της κρίσης στο κόμμα
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Νέα πυρά κατά της Μαρίας Καρυστιανού εξαπολύει ο Θανάσης Αυγερινός, λίγες ώρες μετά την κοινή ανακοίνωση των 22 πρώην στελεχών της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία». Με νέα ανάρτησή του, ο διαγραφείς εκπρόσωπος Τύπου εκτιμά ότι το κόμμα «πεθαίνει» και ζητά να ανοίξει η συζήτηση για όσα, κατά την άποψή του, οδήγησαν το κόμμα στη σημερινή κρίση.

Η νέα επίθεση του Θανάση Αυγερινού έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η Μαρία Καρυστιανού βρίσκεται αντιμέτωπη με διαδοχικές αποχωρήσεις και δημόσιες καταγγελίες για τον τρόπο λειτουργίας της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «ολόκληρο σχεδόν το μεγαλειώδες Κίνημα των Τεμπών έμεινε εκτός της “Ελπίδας”», καλώντας σε έναν ανοιχτό απολογισμό για το «τι έφταιξε, τι δεν πήγε καλά και τι έπρεπε να γίνει διαφορετικά».

Θανάσης Αυγερινός: «Η “Ελπίδα” πεθαίνει»

«Καιρός να συζητήσουμε άπαντες ήσυχα κι απλά τι έφταιξε, τι δεν πήγε καλά, τι έπρεπε να γίνει διαφορετικά και προπαντός γιατί ολόκληρο σχεδόν το μεγαλειώδες Κίνημα των Τεμπών έμεινε εκτός της “Ελπίδας”», αναφέρει στην ανάρτησή του.

Ο Θανάσης Αυγερινός καταλήγει με την αιχμηρή φράση: «Η “Ελπίδα” πεθαίνει μεν τελευταία, αλλά πεθαίνει», δίνοντας νέα συνέχεια στην ανοιχτή σύγκρουση με την ηγεσία του κόμματος.

Η κοινή ανακοίνωση των 22 για την αποχώρησή τους από το κόμμα Καρυστιανού

Η νέα παρέμβασή του ακολούθησε την κοινή ανακοίνωση που συνυπέγραψε με ακόμη 21 πρώην στελέχη, τα οποία απέρριψαν τις αιτιάσεις ότι αποχώρησαν για λόγους προσωπικών φιλοδοξιών ή επειδή δεν τους ανατέθηκαν θέσεις.

«Δεν αποχωρήσαμε επειδή μας έλειψαν οι καρέκλες. Δεν αποχωρήσαμε επειδή δεν μας δόθηκαν αξιώματα. Δεν αποχωρήσαμε επειδή “δεν αντέξαμε”», ανέφεραν, υποστηρίζοντας ότι η αποχώρησή τους αποτέλεσε «στάση αρχής».

Ελπίδα για τη Δημοκρατία: Καταγγελίες για συγκεντρωτική λειτουργία

Στο ίδιο κείμενο, οι πρώην συνεργάτες της Μαρίας Καρυστιανού κατήγγειλαν «συγκέντρωση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων σε έναν περιορισμένο κύκλο προσώπων» και υποστήριξαν ότι οι συλλογικές διαδικασίες υποκαταστάθηκαν από ένα μοντέλο με «λογικές αυλών, μηχανισμών και παρασκηνιακών ανταγωνισμών».

«Η κριτική δεν είναι προδοσία. Η διαφωνία δεν είναι υπονόμευση. Η αποχώρηση δεν είναι έλλειψη χαρακτήρα», τόνισαν, ζητώντας παράλληλα απαντήσεις για το ποιος αποφασίζει, με ποιες διαδικασίες επιλέγονται τα στελέχη και με ποιον τρόπο συμμετέχει η βάση.

Το χρονικό της ρήξης

Η κοινή ανακοίνωση των 22 πρώην στελεχών έρχεται μετά την ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία», το οποίο είχε καταγγείλει «δόλια και συντονισμένη προσπάθεια υπονόμευσης και υφαρπαγής της ηγεσίας», κάνοντας λόγο για απόπειρα εσωτερικής άλωσης του κόμματος. Στις καταγγελίες αυτές ο Θανάσης Αυγερινός απάντησε με σαρκαστική ανάρτηση, γράφοντας ότι «το πραγματικό σχέδιο ήταν η απαγωγή και όχι απλώς η υφαρπαγή της ηγεσίας».

Είχαν προηγηθεί οι αποχωρήσεις της Κατερίνας Μουτσάτσου, της Μαρίας Ιωαννίδου και του Τάκη Κοτσόργιου από διαφορετικούς τομείς του κινήματος. Η Κατερίνα Μουτσάτσου και η Μαρία Ιωαννίδου κινήθηκαν σε χαμηλότερους τόνους, ενώ ο Τάκης Κοτσόργιος εξαπέλυσε μετωπική επίθεση κατά της ηγεσίας, δηλώνοντας ότι δεν αποχωρεί «από το κόμμα, αλλά από μία αυταπάτη» και καταγγέλλοντας ανυπαρξία συλλογικών διαδικασιών και ένα «προσωποπαγές» μοντέλο λειτουργίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αύξηση στο επίδομα θέρμανσης για όλες τις μορφές ενέργειας και επιδότηση diesel όλο τον Οκτώβριο
Ο πρωθυπουργός σχολιάζει τη διπλή αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους Moody’s και Scope, ενώ αναφέρεται και στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης
Κυριάκος Μητσοτάκης 43
Η ΕΛΑΣ εδραιώνεται στη δεύτερη θέση, αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα – Η μάχη με το ΠΑΣΟΚ και οι αναποφάσιστοι
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την κυριαρχία της ΕΛ.Α.Σ. στον προοδευτικό χώρο - Η πίεση στο ΠΑΣΟΚ, το ισχυρό χαρτί Τσίπρα και το δύσκολο πέρασμα από την εκλογική επιρροή στην κυβερνητική αξιοπιστία
Ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ 5
Κυριάκος Μητσοτάκης για την αναβάθμιση από Moody’s και Scope Ratings: «Η Ελλάδα – νησίδα πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας»
«Η Ελλάδα αποτελεί πλέον παράδειγμα ανθεκτικότητας, ανάπτυξης, μεταρρυθμίσεων και ταχείας μείωσης του δημόσιου χρέους», το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Γιώργος Μαζωνάκης 5
Τα μαζεύει ο Φρέντι Μπελέρης μετά τις αντιδράσεις: Ανακαλώ τα όσα είπα για τον Κασιδιάρη, η αποστροφή μου ήταν άστοχη
«Αυτή είναι και η διαχρονική στάση μου: να στέκομαι απέναντι σε αντιλήψεις και πρακτικές που υπονομεύουν τις δημοκρατικές αξίες και να δίνω μάχες ώστε οι συμπολίτες μας να μην παρασύρονται σε επικίνδυνα μονοπάτια»
O Φρεντι Μπελέρης 163
Στις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Επενδύσεις και Κυπριακό στην ατζέντα – Με μηνύματα προς την Τουρκία η ομιλία στον ΟΗΕ
Ο Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα αποτελεί ασφαλή και φιλόξενη χώρα εγκατάστασης των περιφερειακών δραστηριοτήτων διεθνών εταιρειών, με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τα στελέχη τους
Κυριάκος Μητσοτάκης 5
ΠΑΣΟΚ κατά ΝΔ: Ο Μπελέρης εκθειάζει τον Κασιδιάρη και ο Μπεκίρης από το γραφείο Μητσοτάκη συναντήθηκε με συνομιλητή του
Το ΠΑΣΟΚ ζητά από την κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αποδοκιμάσει δημοσίως τον ευρωβουλευτή της Φρέντι Μπελέρη
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Φρέντι Μπελέρης 6