Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Κυριάκος Μητσοτάκης – Άντονι Μπλίνκεν: Η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου

Κυριάκος Μητσοτάκης – Άντονι Μπλίνκεν: Η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι σχέσεις με την Τουρκία, τα ενεργειακά και το ΝΑΤΟ, είναι τα ζητήματα που τέθηκαν μεταξύ άλλων στο “τραπέζι”, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Κατά την έναρξη του τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Άντονι Μπλίνκεν ευχαρίστησε την Ελλάδα για την βοήθεια που έστειλε στην Ουκρανία, ενώ βλέποντας μια φωτογραφία του Έλληνα πρωθυπουργού από την ομιλία του στο Κογκρέσο, σχολίασε ότι “δεν θα ξεχάσω πόσο με είχε συγκινήσει”. Πρόσθεσε, ότι “η σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ σε τόσο καλό επίπεδο” και πως “για τις ΗΠΑ, η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας για την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια”. 

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία. “Είμαστε συγκλονισμένοι από την μεγάλη καταστροφή που έπληξε τους γείτονές μας”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως “η καρδιά μας ράγισε, ήμασταν από τους πρώτους που στείλαμε βοήθεια. Όσο κι αν υπάρχουν σημαντικές πολιτικές διαφορές με τους γείτονές μας, οι λαοί μας είναι κοντά και ευελπιστούμε να μπορέσουμε να χτίσουμε πάνω σε ατό το δέσιμο”.

Λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του στην Άγκυρα και τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Άντονι Μπλίνκεν αφίχθη στην Αθήνα, περίπου στις 17.30. 

“Καλησπέρα Ελλάδα” έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, αμέσως μετά την άφιξή του. Στην ίδια ανάρτησή του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επισήμανε πως είναι η πρώτη του επίσκεψη, ως υπουργός Εξωτερικών, στη “γενέτειρα της δημοκρατίας”.

Παράλληλα, διεμήνυσε ότι “μαζί, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα προωθούν τους κοινούς μας στόχους για ειρήνη και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας κι ακόμη πιο πέρα”.

Συναντήσεις με Δένδια και Τσίπρα την Τρίτη

Νωρίς το πρωί της Τρίτης (21.02.2023), ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Συγκεκριμένα, στις 8:45, στο πλαίσιο των διευρυμένων συνομιλιών, οι δύο υπουργοί θα κηρύξουν την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Κατόπιν, θα υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, ενώ στις 10:30 θα γίνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Στις 11.30 ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρεταννία”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις