Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εθνικό πρόβλημα το δημογραφικό» – 60 πολιτικές για τη στήριξη των οικογενειών

«Οι δημογραφικές τάσεις που παρατηρούμε στην Ελλάδα δεν αποτελούν ελληνική ιδιαιτερότητα», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο «Δημογραφικό 2024 – Εθνική Προτεραιότητα».

«To δημογραφικό δεν είναι μόνο πόσα παιδιά κάνουμε, είμαστε 1,4 παιδιά ανά οικογένεια, αλλά και ότι έχουμε αρνητικό ισοζύγιο θανάτων προς γεννήσεις αλλά και την ηλικιακή διαστρωμάτωση όλης της κοινωνίας», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: «Πρέπει να διαχειριστούμε ένα πληθυσμό ο οποίος γερνάει».

Τόνισε ακόμα ότι αν ως δια μαγείας προσπαθούσαμε αύριο να πείσουμε κάθε οικογένεια να έχει δυο παιδιά αυτό θα έχει αποτύπωμα μετά από 20 χρόνια.

Το χαρακτήρισε ως εθνικό πρόβλημα και είπε ότι η κυβέρνηση το έχει αντιμετωπίσει ολιστικά και τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να φαίνονται σε λίγα χρόνια. Αναφέρθηκε στην ίδρυση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας λέγοντας ότι δεν είναι το μοναδικό που εμπλέκεται αλλά χρειάζεται συντονισμός για μια σειρά από πολιτικές, 60 τον αριθμό που έχουν αναπτυχθεί για την ισότητα και την στήριξη των οικογενειών. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας τόνισε και έχουμε ένα εργαλείο πολιτικών αλλά κάθε χώρα έχει ιδιαίτερα κοινωνιολογικά χαρακτηριστικά.

 

Είπε ότι αν επέλεγε ένα μέτρο θα ήταν η στήριξη της νέας οικογένειας. Η χώρα μας τόνισε βγαίνει από μια κρίση και οι γενιές που θα κάνουν τώρα παιδιά βίωσαν την κρίση σε όλη της την ένταση και η αναδιάταξη των πολιτικών μας για να ελαφρύνουμε το οικονομικό βάρος είναι οι πρώτες μας κινήσεις όπως έχουμε ήδη κάνει με το επίδομα γέννας το οποίο αυξήσαμε όπως και επιδοματική πολιτική πιο στοχευμένη και φορολογικά κίνητρα αλλά και προγράμματα που έχουν να κάνουν με την στέγη.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα ότι είναι δύσκολο να πείσεις κάποιον να κάνει παιδί και εστιάζουμε την προσοχή μας στις οικογένειες που έχουν ένα παιδί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις και έφερε ως παράδειγμα την κάλυψη του κόστους του παιδιάτρου. Αναφέρθηκε επίσης στην παρέμβαση για το βρεφικό γάλα και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει μια μαγική λύση.

Ερωτηθείς για τους βασικούς πυλώνες είπε:

Στήριξη στην εργαζόμενη γυναίκα με βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλους και στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, ολοήμερο σχολείο, κόστος στέγης και τόνισε ότι μετά τις εκλογές θα έρθουν και άλλες πρωτοβουλίες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Καρφί» Κακλαμάνη κατά Κικίλια για την «υιοθεσία» του 53χρονου λιμενικού: «Οι υπουργοί να κοιτούν τα υπουργεία τους και να μην χτυπούν ανοικτές πόρτες»
Το 2010, με ομόφωνη απόφαση, η Βουλή αποφάσισε για τους πεσόντες εν ώρα καθήκοντος των Ενόπλων Δυνάμεων, να στηρίζει τα παιδιά τους οικονομικά
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης
«Σφάχτηκαν» Κέλλας και Λιακούλη στη Βουλή για την ευλογιά των αιγοπροβάτων - «Αποτύχατε παταγωδώς», «Αυτά που λέτε είναι εκτός πραγματικότητας»
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι είναι σοκαριστική η απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στον εμβολιασμό των ζώων παρά τις οδηγίες του αρμόδιου επιτρόπου της ΕΕ
Ευαγγελία Λιακούλη
Αιχμές για φωτογραφική διάταξη στην διαμάχη της Όλγας Κεφαλογιάννη με τον Μίνω Μάτσα για την επιμέλεια των παιδιών τους
Η υπουργός Τουρισμού ήταν η πρώτη που έκανε χρήση της διάταξης η οποία είχε ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Τι απαντούν Μαρινάκης και Φλωρίδης
Όλγα Κεφαλογιάννη στη Βουλή
21
Κοινή γραμμή των «27» της ΕΕ απέναντι στον Τραμπ: Οι θέσεις της Αθήνας για το «Συμβούλιο Ειρήνης» και τη Γροιλανδία και ο παράγοντας Τουρκία
Στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε την ανάγκη οι σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ να διατηρηθούν σε «λειτουργικό» επίπεδο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης στο Euronews: Η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της – Οι διατλαντικές σχέσεις γίνονται περίπλοκες
«Η συναίνεση είναι ότι αυτό που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ υπερβαίνει κατά πολύ την εντολή του του ΣΑ του ΟΗΕ. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό οι ΗΠΑ να συμμετέχουν στην ανοικοδόμηση της Γάζας»
O Κυριάκος Μητσοτάκης 7