Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εθνικό πρόβλημα το δημογραφικό» – 60 πολιτικές για τη στήριξη των οικογενειών

«Οι δημογραφικές τάσεις που παρατηρούμε στην Ελλάδα δεν αποτελούν ελληνική ιδιαιτερότητα», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο «Δημογραφικό 2024 – Εθνική Προτεραιότητα».

«To δημογραφικό δεν είναι μόνο πόσα παιδιά κάνουμε, είμαστε 1,4 παιδιά ανά οικογένεια, αλλά και ότι έχουμε αρνητικό ισοζύγιο θανάτων προς γεννήσεις αλλά και την ηλικιακή διαστρωμάτωση όλης της κοινωνίας», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: «Πρέπει να διαχειριστούμε ένα πληθυσμό ο οποίος γερνάει».

Τόνισε ακόμα ότι αν ως δια μαγείας προσπαθούσαμε αύριο να πείσουμε κάθε οικογένεια να έχει δυο παιδιά αυτό θα έχει αποτύπωμα μετά από 20 χρόνια.

Το χαρακτήρισε ως εθνικό πρόβλημα και είπε ότι η κυβέρνηση το έχει αντιμετωπίσει ολιστικά και τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να φαίνονται σε λίγα χρόνια. Αναφέρθηκε στην ίδρυση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας λέγοντας ότι δεν είναι το μοναδικό που εμπλέκεται αλλά χρειάζεται συντονισμός για μια σειρά από πολιτικές, 60 τον αριθμό που έχουν αναπτυχθεί για την ισότητα και την στήριξη των οικογενειών. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας τόνισε και έχουμε ένα εργαλείο πολιτικών αλλά κάθε χώρα έχει ιδιαίτερα κοινωνιολογικά χαρακτηριστικά.

 

Είπε ότι αν επέλεγε ένα μέτρο θα ήταν η στήριξη της νέας οικογένειας. Η χώρα μας τόνισε βγαίνει από μια κρίση και οι γενιές που θα κάνουν τώρα παιδιά βίωσαν την κρίση σε όλη της την ένταση και η αναδιάταξη των πολιτικών μας για να ελαφρύνουμε το οικονομικό βάρος είναι οι πρώτες μας κινήσεις όπως έχουμε ήδη κάνει με το επίδομα γέννας το οποίο αυξήσαμε όπως και επιδοματική πολιτική πιο στοχευμένη και φορολογικά κίνητρα αλλά και προγράμματα που έχουν να κάνουν με την στέγη.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα ότι είναι δύσκολο να πείσεις κάποιον να κάνει παιδί και εστιάζουμε την προσοχή μας στις οικογένειες που έχουν ένα παιδί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις και έφερε ως παράδειγμα την κάλυψη του κόστους του παιδιάτρου. Αναφέρθηκε επίσης στην παρέμβαση για το βρεφικό γάλα και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει μια μαγική λύση.

Ερωτηθείς για τους βασικούς πυλώνες είπε:

Στήριξη στην εργαζόμενη γυναίκα με βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλους και στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, ολοήμερο σχολείο, κόστος στέγης και τόνισε ότι μετά τις εκλογές θα έρθουν και άλλες πρωτοβουλίες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κόντρα του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση και για τις μεταβολές στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ
«Μας χωρίζει ιδεολογική και αξιακή άβυσσος με μία κυβέρνηση, που είναι επικίνδυνη για τη χώρα, διευρύνει τις ανισότητες και μοιράζει στα καρτέλ τον πλούτο της χώρας» λένε στη Χαριλάου Τρικούπη
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης
«Η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 απαιτεί τροποποίηση του νόμου», λέει η Αθήνα μετά τις δηλώσεις Τραμπ
Οι κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν δύο προβλέψεις στην αμερικανική νομοθεσία που απαγορεύουν την πώληση αμυντικού υλικού στην Τουρκία
F-35 των ΗΠΑ 5
Το plan b της κυβέρνησης για τους αγρότες με πρόστιμα – Σκέψεις για απάντηση με συλλαλητήριο στο Σύνταγμα
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για «παράνομες πράξεις» από τους αγρότες με την κατάληψη των δρόμων και συμπλήρωσε «υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής του νόμου με μια σειρά διατάξεων
Τρακτέρ
33