weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Μείωση φόρων, νέες δουλειές – Εμπιστευθείτε με!

Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Μείωση φόρων, νέες δουλειές – Εμπιστευθείτε με! | Newsit.gr

«Έλληνες αξίζουμε καλύτερα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 82ης ΔΕΘ, το βράδυ του Σαββάτου (16.09.2017).

Προανήγγειλε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% τα δυο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του, για μείωση φόρων, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για αξιολόγηση και μείωση δαπανών.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει δεσμεύσει τη χρόνια σε διαρκή λιτότητα και τόνισε πως όπως μιλάει για συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία, το ίδιο θα επιδιώξει και με τους δανειστές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι η φορολογική νομοθεσία δεν θα αλλάξει για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Τάχθηκε ξανά υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων και προανήγγειλε την κατάργηση των νόμων Μπαλτά – Φίλη – Γαβρόγλου.

«Το άσυλο θα αποκτήσει ξανά το πραγματικό του νόημα. Το δημόσιο πανεπιστήμιο θα σταματήσει να είναι άντρο βίας και ανομίας», είπε.

Τόνισε πως με το σχέδιο της ΝΔ, οι φοιτητές δεν θα ψηφίζουν στις εκλογές των πρυτανικών οργάνων και εξήγγειλε την επανίδρυση της ΔΑΠ σε άλλη λογική.

Παράλληλα, αναφερόμενος στις επενδύσεις τόνισε πως η τάχιστη υλοποίηση των σχεδιασμένος ιδιωτικοποιήσεων θα είναι η απόλυτη προτεραιτότητα της μελλοντικής του κυβέρνησης.

Και κυρίως του Ελληνικού και των Σκουριών. «Το μήνυμα είναι σαφές. Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα», είπε.

«Εμπιστευθείτε με»

Είμαστε έτοιμοι, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας την πρόταση που παρουσίασε στη ΔΕΘ «ρεαλιστική αλλά συνάμα οραματική».

«Μια πρόταση που σπάει τις αλυσίδες που κρατούν τη χώρα μας καθηλωμένη στο παρελθόν», είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του με λέγοντας: «Σας κοιτάω στα μάτια και σας λέω δυνατά. Δώστε μου τη δυνατότητα να οδηγήσω την πατρίδα μας μακριά από τον κακό της εαυτό.

Ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να κάνουμε μαζί το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Διότι οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα. Και μπορούμε καλύτερα. Ας προχωρήσουμε με το κεφάλι ψηλά. Ας γράψουμε την δική μας ιστορία».

Οι παρουσίες

Παρόντες στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ήταν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.

Παρόντες και οι πρώην πρόεδροι της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Γιάννης Πλακιωτάκης, οι αντιπρόεδροι του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, Αδωνις Γεωργιάδης.

Φυσικά, στο Βελλίδειο βρέθηκαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Παρών και ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος με τον Ηλία Ψινάκη.

Φυσικά, από το πλευρό του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας δεν έλειψε η σύζυγός του, Μαρέβα αλλά και η αδερφή του και βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

Οι αναφορές στους… πρώην και στον πατέρα του

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ονομαστική αναφορά, κατά την ομιλία του, στον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που έφυγε τον περασμένο Μάιο από τη ζωή.

Είπε ότι εκείνος ως πρωθυπουργός ξεκίνησε την Εγνατία οδό.

Ονομαστικές αναφορές έκανε επίσης στους, παρόντες Κώστα Καραμανλή (για την ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης) και στον Αντώνη Σαμαρά (για τα έργα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»).

Η ομιλία στη ΔΕΘ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε αρχικά τις τρεις προτεραιότητες της μελλοντικής κυβέρνησής του:

Δημιουργία πολλών νέων δουλειών μέσα από μια έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων
Μείωση των φορολογικών βαρέων και να εξορθολογισμού της λειτουργίας του κράτους
Στήριξη των νέων και των αδύναμων

Τα τρία πρώτα νομοσχέδια

Το νομοσχέδιο για τη νέα οργάνωση της κυβέρνησης και της ανώτατης διοίκησης είναι έτοιμο και θα είναι το πρώτο που θα ψηφιστεί.

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεσμεύομαι για μια δραστική απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας με εγγύηση ότι ο νέος φορολογικός νόμος δεν θα αλλάξει για τουλάχιστον μία δεκαετία.

Και θα προσπαθήσω να οικοδομήσω την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση για αυτό.

Όπως και επιπλέον μείωση φορολογίας ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται».

Το τρίτο νομοσχέδιο αφορά στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης.

«Κόντρα στην λογική της γραφειοκρατίας, εμείς αντιστρέφουμε το βάρος της απόδειξης της συμμόρφωσης από τον ιδιώτη στο κράτος», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ, σταθερό αφορολόγητο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση.

Προανήγγειλε:

μείωση της φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%
μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια
μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5% και
αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στις 25.000 ευρώ,
θέσπιση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% μέχρι τις 10.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, με επιπλέον αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και θα παραμείνει σταθερός για τουλάχιστον μια πενταετία.

Επίσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως στόχος είναι η κατάργηση του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία.

«Και όταν η οικονομία θα αναπτύσσεται γοργά, μπορούμε να καταργήσουμε την εισφορά αλληλεγγύης εξορθολογίζοντας την κλίμακα φόρου εισοδήματος. Και να καταλήξουμε σε 2 συντελεστές Φ.Π.Α. 11% και 22%», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η φορολογία πρέπει να ενθαρρύνει και τις επενδύσεις μέσω
υπεραποσβέσεων για επενδύσεις κεφαλαίου,
μεταφορά φορολογικών ζημιών για περίοδο δέκα ετών,
παροχή φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία, όπως και
επιπλέον μείωση φορολογίας ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται.

Ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης με χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ανάλυση κινδύνου των μέγα – δεδομένων (big data) που σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας, με ανασχεδιασμό των ελέγχων και εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ σχετικά με το χρόνο παραγραφής των αξιώσεων του Δημοσίου.

«Διαρκής λιτότητα»

«Η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει ήδη εξανεμιστεί. Η μεσαία τάξη διαλύεται. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αφανίζονται», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτακης.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «μας λέει ότι θα μας βγάλει από τα μνημόνια το 2018 έχει δεσμεύσει τη χώρα σε μακροχρόνια λιτότητα».

Και προανήγγειλε… επαναδιαπραγμάτευση! «Είμαι αποφασισμένος να πείσω τους εταίρους μας ότι αυτό είναι και προς το δικό τους συμφέρον. (…)

Όπως προτείνω μια νέα συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία έτσι θα προτείνω και μία καλύτερη συμφωνία με τους εταίρους μας.

Θα προτείνω μια νέα ρήτρα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων.

Να μας επιτρέψει σε πρώτο χρόνο να μειώσουμε σημαντικά όλες τις ασφαλιστικές εισφορές. Εργαζομένων και εργοδοτών».

Εξαπέλυσε πυρά κατά την κυβέρνησης λέγοντας πως «κάποιοι παρίσταναν τους σκληρούς διαπραγματευτές για να κρύψουν την ανικανότητα και την έλλειψη σχεδίου.

Και για να κερδίσουν χρόνο στην εξουσία. Αυτό έκανε τους Ευρωπαίους εταίρους να πιστεύουν ότι αυτή είναι η Ελλάδα.  Δεν είναι αυτή η Ελλάδα».

Κανόνας οι ηλεκτρονικές συναλλαγές

«Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα γίνουν ο κανόνας. Η χρήση μετρητών θα περιοριστεί δραματικά.

Όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και με το Κράτος θα γίνονται ηλεκτρονικά.

Και, υπό αυτήν την προϋπόθεση μόνο, μπορούμε να προχωρήσουμε σε μερικώς ακατάσχετο λογαριασμό που θα τροφοδοτεί μόνο συγκεκριμένες λειτουργίες, όπως η πληρωμή υποχρεώσεων στο Δημόσιο και η καταβολή μισθοδοσίας», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Οι επενδύσεις: Προτεραιότητα Ελληνικό και Σκουριές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην προσέλκυση νέων επενδύσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Απόλυτη προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση θα είναι η ταχύτατη υλοποίηση των σχεδιασμένων ιδιωτικοποιήσεων.

Και η προώθηση εμβληματικών επενδύσεων, όπως το Ελληνικό και οι Σκουριές. Για λόγους και ουσιαστικούς αλλά και συμβολικούς.

Το μήνυμα είναι σαφές. Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα. Εμείς εγγυόμαστε φορολογική σταθερότητα, αδειοδοτική απλοποίηση και ασφάλεια δικαίου», είπε. ΔΕΘ

Τόνισε πως «οι επενδύσεις χρειάζονται πολιτική βούληση. Χρειάζονται όμως και χρηματοδότηση. Και αυτό μας φέρνει αντιμέτωπους με τρεις μεγάλες προκλήσεις.

Την καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων
Την γρήγορη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου
Την αποκατάσταση της ρευστότητας από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Κίνητρα

«Εισάγουμε το λευκό μητρώο επιχειρήσεων, προσφέροντας κίνητρα με μειωμένες εισφορές για τις συνεπείς ασφαλιστικά επιχειρήσεις που σέβονται τους εργαζομένους και δεν έχουν εργασιακές παραβάσεις.

Όταν μιλάω για δεύτερη ευκαιρία δεν αναφέρομαι στους επιχειρηματίες που αφήνουν τις επιχειρήσεις τους να χρεοκοπούν, έχουν τα χρήματά τους στην Ελβετία, κάνουν βόλτες με σκάφη στο Αιγαίο και διεκδικούν κούρεμα δανείων. Με αυτούς θα είμαι αμείλικτος», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όχι στην επιχειρηματικότητα που λειτουργεί βασιζόμενη σε προνομιακές σχέσεις με τις τράπεζες, στη φοροδιαφυγή και στην μαύρη εργασία.

Που δεν σέβεται το περιβάλλον και δεν στηρίζει τους εργαζόμενους.

Ναι στην επιχειρηματικότητα που καινοτομεί, εξάγει, αναλαμβάνει κίνδυνους.

Ναι στην επιχειρηματικότητα που μοιράζει το μέρισμα της επιτυχίας στους εργαζόμενους. Ναι στους επιχειρηματίες πατριώτες, όχι στους λαθρεπιβάτες του παρασιτικού καπιταλισμού», σημείωσε.

Ενίσχυση της ρευστότητας

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας αναφέροντας ότι για το σκοπό αυτό θα κινηθεί σε τρείς άξονες:

Την καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων,
τη γρήγορη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου,
την αποκατάσταση της ρευστότητας από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων». Κυριάκος Μητσοτάκης

Οι Σκουριές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως στη Βόρεια Ελλάδα «διαθέτουμε μια ακόμα ανεκμετάλλευτη πηγή πλούτου».

Είπε πως η Μακεδονία και η Θράκη προσφέρουν ευκαιρίες για επενδύσεις δισεκατομμυρίων και δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

«Θέλουμε εξορυκτική δραστηριότητα στη χώρα μας, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και στο αυστηρό κοινοτικό πλαίσιο. Άλλες Σκουριές δεν πρόκειται να έχουμε.

Αν μια εταιρία σέβεται την περιβαλλοντική νομοθεσία και δικαιώνεται δικαστικά θα συνεχίζει τη δραστηριότητά της κανονικά.

Οι δουλειές που χάνονται σήμερα στη Χαλκιδική θα ανακτηθούν. Και αυτό αποτελεί προσωπική μου δέσμευση. Μητσοτάκης ΔΕΘ

Τα ακίνητα

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε και για αναβάθμιση της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων.

Προανήγγειλε «γενναία κίνητρα για να ανακαινισθεί το απόθεμα των παλιών ακινήτων, να γίνουν πιο «πράσινα».

Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ είπε ότι η ΝΔ θα αναστείλει τον Φ.Π.Α. στις νέες οικοδομές και το φόρο υπεραξίας για τρία χρόνια.

Θα απλουστεύσει τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων.

Επίσης, θα υπάρξει έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης κατέβαλλε ο ιδιοκτήτης «για λειτουργική, αισθητική, αντισεισμική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών». Κυριάκος Μητσοτάκης ΔΕΘ

Μείωση των κρατικών δαπανών

Χωρίς εξοικονόμηση δαπανών, δεν θα μειωθεί η φορολογία είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εισάγουμε και λειτουργούμε ένα καινοτόμο σύστημα για τον έλεγχο και την αξιολόγηση των κρατικών δαπανών, λειτουργιών και προσωπικού.

Τασσόμαστε απερίφραστα υπέρ της παραχώρησης περισσότερων λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα μέσω Συμπράξεων του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα.  Όχι μόνο για υποδομές, αλλά και για υπηρεσίες.

Μια ψηφιακή επανάσταση διαφάνειας που θα απλοποιήσει την επαφή του πολίτη με το κράτος. Και θα έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την έκδοση νέας ταυτότητας σε κάθε πολίτη με δυνατότητα ψηφιακής υπογραφής».

Τα σχολεία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η παιδεία είναι ο τρίτος πυλώνας του σχεδίου του. Ανακοίνωσε δε ότι οι νόμοι Μπαλτά – Φίλη – Γαβρόγλου καταργούνται.

«Αξίζουμε αυτόνομα και δημιουργικά σχολεία. Με ελευθερία στην οργάνωση, τη διαχείριση πόρων, την επιλογή διδακτικού προσωπικού», είπε.

«Ιδρύουμε ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε περιφερειακή ενότητα, ξεκινώντας από τις υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης».

Το Πανεπιστήμιο

Τα πανεπιστήμια θα αξιολογούνται από Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε δε ότι μέρος της χρηματοδότησής τους θα εξαρτάται από την απόδοσή τους.

«Το άσυλο θα αποκτήσει ξανά το πραγματικό του νόημα» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως «το δημόσιο πανεπιστήμιο θα σταματήσει να είναι άντρο βίας και ανομίας.

Οι φοιτητοπατέρες θα βγουν από τα πανεπιστήμια. Οι φοιτητές δεν θα ψηφίζουν στις εκλογές των πρυτανικών οργάνων.

Η ΔΑΠ θα επανιδρυθεί σε άλλη λογική. Δεν θα ξανακολληθεί καμία αφίσα σε κανένα πανεπιστήμιο.

Η ΔΑΠ θα σταματήσει να συμμετέχει σε εκλογές που αφορούν λίγους και διώχνουν τους πολλούς.

Η έμφαση θα δοθεί στη δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Φοιτητών, όπου οι εκλογές θα γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο».

Έθεσε δε ως στόχο «μέσα σε μια δεκαετία να δημιουργήσουμε τα καλύτερα Πανεπιστήμια της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Από πρωταθλητές στην εξαγωγή φοιτητών να γίνουμε ένα διεθνές ανταγωνιστικό κέντρο εκπαίδευσης και κατάρτισης. Όπου τα κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου θα θέλουν να έχουν παράρτημα».

Είπε «όχι» στη λογική των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, που απέτυχαν οικτρά και πρότεινε να αξιοποιηθεί η σύγχρονη τεχνολογία και να προσφέρονται ταχύρρυθμα προγράμματα κατάρτισης με πιστοποίηση σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Ανάμεσά τους, η ταχύρρυθμη εκπαίδευση ανέργων με πτυχία θετικών επιστημών (μαθηματικών, φυσικών) σε δεξιότητες προγραμματισμού.

«Αντί να ελπίζουν να διοριστούν σε 10 χρόνια μέσω ΑΣΕΠ σε κάποιο σχολείο ως καθηγητές, να βρουν δουλειά τώρα ως προγραμματιστές.

Η κρίση άλλαξε τις προτεραιότητες της νέας γενιάς. Περισσότεροι νέοι θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες και λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι και εισοδηματίες».

#TAGS MM