Πολιτική

Μαρία Σπυράκη: Αποφασίζει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ευρωβουλευτή – Αναστάτωση στη ΝΔ

Σήμερα, και αφού πρώτα ενημερωθεί αναλυτικά για την υπόθεση, θα λάβει την απόφαση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το πως θα απαντήσει στην υπόθεση της Μαρίας Σπυράκη, η οποία, όπως και η Εύα Καϊλη, μπαίνουν στη «μέγγενη» δικαστικής έρευνας.

Ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας, όπως έγινε γνωστό χθες το απόγευμα, ζητά την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη για να ερευνηθούν οι υπόνοιες απάτης στη διαχείριση της κοινοβουλευτικής τους αποζημίωσης.

Μητσοτάκης: Είναι μια σοβαρή υπόθεση

“Είναι μία σοβαρή υπόθεση” δήλωσε χθες, λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

“Δεν έχω ακόμα πλήρη εικόνα. Θα μου επιτρέψετε να επιστρέψω στην Αθήνα, να μελετήσω το ζήτημα και να σας απαντήσω για το ζήτημα αυτό αύριο” πρόσθεσε, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά/ Είτε να κριθεί ότι δεν υπάρχει σοβαρό θέμα και η κ. Σπυράκη να παραμείνει στη θέση της, είτε να αποφασιστεί διαγραφή ή ακόμη και παραίτηση με πρωτοβουλία της ίδιας της ευρωβουλευτού της ΝΔ.

Αναστάτωση στη ΝΔ

Η είδηση της ανακοίνωσης ότι ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζητά την άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη, προκάλεσε αναστάτωση στη ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε σχετικά όσο ήταν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Όλα ξεκίνησαν μετά από έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), η οποία εντόπισε… «σκιές» στη διαχείριση της βουλευτικής της αποζημίωσης όσον αφορά τις αμοιβές Βοηθών της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Υπάρχει υπόνοια απάτης επιζήμιας για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε» σημείωνε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη η κ. Σπυράκη είχε δώσει άτυπη άδεια σε κάποιον συνεργάτη της που είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας, κάτι το οποίο εντοπίστηκε από την OLAF και έτσι θα μπει στο στόχαστρο έρευνας της Δικαιοσύνης για κακοδιαχείριση.

Μαρία Σπυράκη: Καμία σχέση με το Qatar Gate

“Ευχαρίστως αποδέχομαι το αίτημα άρσης της ασυλίας μου προκειμένου να διαφανεί ότι δεν έχω ούτε ένα ευρώ οικονομική διαφορά με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο» έσπευσε να απαντήσει αμέσως η ίδια η Ευρωβουλευτής.

«Το θέμα αφορά το επίδομα αλλοδαπής πρώην συνεργάτη μου, ο οποίος αντιμετώπισε σοβαρό προσωπικό πρόβλημα και είχε ορισμένες απουσίες από το χώρο συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» πρόσθεσε, σημειώνοντας με έμφαση ότι δεν έχει καμία σχέση με το Qatar Gate και με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση.

Στηρίζει την άρση ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη το ΕΛΚ

Παράλληλα επικοινώνησε άμεσα και με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει η Ν.Δ. προκειμένου να εξηγήσει η ίδια τι έχει συμβεί και λίγο αργότερα το ΕΛΚ ανακοίνωνε ότι θα υποστηρίξει την άρση της ασυλίας της κ. Σπυράκη για να μπορέσει η διαδικασία να προχωρήσει. «Καλούμε τον ευρωβουλευτή Σπυράκη να συνεργαστεί πλήρως με το αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας» προσέθετε χαρακτηριστικά το ΕΛΚ.

«Άγρια» κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Το θέμα προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος άφηνε υπόνοιες περί διαφθοράς της ευρωβουλευτή της ΝΔ και καλούσε τον Πρωθυπουργό να την αποπέμψει.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εμπλέξει ανόμοια πράγματα για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Η υπόθεση της κ. Σπυράκη δεν έχει καμία σχέση με το Qatar gate. Η ίδια η κ. Σπυράκη έχει δηλώσει ότι αποδέχεται το αίτημα άρσης της ασυλίας της, προκειμένου να διαφανεί ότι πρόκειται για διοικητική διαφορά σχετικά με επίδομα πρώην συνεργάτη της και ότι η ίδια δεν έχει οικονομική διαφορά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καταλαβαίνουμε την αντιπολιτευτική απελπισία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ας περιμένουμε τον έλεγχο των αρμόδιων αρχών» αντέδρασε άμεσα η Ν.Δ..

«Ο κ. Μητσοτάκης θα αποπέμψει την κα Σπυράκη ή θα κάνει πως δεν την γνωρίζει όπως την κα Καϊλή; Για άλλη μια φορά οι βελγικές αρχές δείχνουν τι σημαίνει διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς και απάτης…» σημείωνε νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση του.

Ζητείται άρση ασυλίας και της Εύας Καϊλή

Στο στόχαστρο του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα μπαίνει και η Εύα Καϊλή, αντίστοιχα για υπόνοια απάτης στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό σε σχέση με αμοιβές συνεργάτη της.

Μια δεύτερη υπόθεση, μετά το Qatar Gate, για την οποία καλείται να δώσει εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άδωνις Γεωργιάδης – Παύλος Πολάκης: Νέα κόντρα στη Βουλή – «Μην πάρεις πάλι αναβολή», «ο δικηγόρος μου έχει πολλές υποθέσεις»
«Είπες ψέματα ότι δεν ζήτησες αναβολή, και σου κότσαρα το δικαστικό έγγραφο», είπε ο υπουργός Υγείας. «Λες ψέματα» απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Παύλος Πολάκης στη Βουλή 13
Αλλαγές στο γραφείο του έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης - Ο Γιώργος Παπαβασιλείου νέος διευθυντής
Η επί σειρά ετών συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη και μέχρι τώρα διευθύντρια του γραφείου του, Έλενα Αναστασίου, αναλαμβάνει γραμματέας του Δικτύου για τα δικαιώματα του παιδιού και της οικογένειας
Ο Νίκος Ανδρουλάκης
Κόντρα χωρίς τέλος για τον Άγνωστο Στρατιώτη ανάμεσα σε Δούκα και Δένδια: Στη δικαιοσύνη ο δήμαρχος – «Δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση του μνημείου», απαντά το Άμυνας
Στη δικαιοσύνη προσφεύγει ο Χάρης Δούκας για την ανάθεση της καθαριότητας του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη σε ιδιώτη – Η απάντηση του υπουργείου Άμυνας
Κόντρα χωρίς τέλος για τον Άγνωστο Στρατιώτη ανάμεσα σε Δούκα και Δένδια: Στη δικαιοσύνη ο δήμαρχος – «Δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση του μνημείου», απαντά το Άμυνας 79
Παύλος Μαρινάκης: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου προσπαθεί να σώσει την πολιτική της καριέρα, ο Χάρης Δούκας να πει το “καλή τύχη” στους δημότες της Αθήνας
«Δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον Νίκο Δένδια. Φιλότιμη η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει θέμα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Παύλος Μαρινάκης
Το «άνοιγμα» Φάμελλου στον Τσίπρα αλλάζει το τοπίο στην Κεντροαριστερά - «Αρκετά μας κατέστρεψες» είπε ο Ραγκούσης στον Πολάκη
Κατά της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το νέο κόμμα του πρώην πρωθυπουργού, ο Παύλος Πολάκης, ο Τρύφωνας Αλεξιάδης και ο Ανδρέας Παναγιώτοπουλος
Σωκράτης Φάμελλος / Αλέξης Τσίπρας 40
Στα «χαρακώματα» Δένδιας – Δούκας για το Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη: Τα «αγκάθια», η λέξη «παγίδα» και η λύση της ιδιωτικής εταιρείας
Η ασάφεια στη διατύπωση της τροπολογίας για τις αρμοδιότητες που περνούν πια στο Πεντάγωνο από τον Δήμο Αθηναίων, ήταν η βάση για να ξεσπάσει ο «πόλεμος» για το Μνημείο του  Αγνώστου Στρατιώτη - Η λέξη «παγίδα» ήταν η… «φροντίδα»
Το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη 30
Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Σύντομα εξαγγελίες για το στεγαστικό μέσα από ευρωπαϊκούς πόρους, όχι μόνο για ενεργειακή αναβάθμιση
«Το μέτρο το οποίο θα υλοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου, η επιστροφή δηλαδή ενός πλήρους ενοικίου σε όλους τους ενοικιαστές μέχρι του ύψους των 800 ευρώ δεν είναι το μόνο», τόνισε ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες 6