Πολιτική

“Μάχη” Φώφης – Βενιζέλου για συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία

- Αντιπαράθεση πρώην και νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην κοινή συνεδρίαση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
- Υπέρ της αυτόνομης πορείας τάσσεται η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας για "αδέσποτες προσωπικές φιλοδοξίες"
- Για εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και "υπευθυνότητα" κάνει λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος
- Εκρηκτικό το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ μετά τη διχογνωμία που προέκυψε για τηλεοπτικές άδειες και ΕΣΡ

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με τη στάση που κράτησε σε ότι έχει να κάνει με την συγκρότηση του ΕΣΡ και τις αλλαγές στο “νόμο Παππά” για τις τηλεοπτικές άδειες, έδειξε ότι δεν έχει καμία διάθεση να στηρίξει άκριτα την τακτική του ΠΑΣΟΚ, απέναντι στην κυβέρνηση.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που μοιάζει να έχει σφοδρότερη αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ από ότι το υπόλοιπο κόμμα, παρεμβαίνοντας στηην κοινή συνεδρίαση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Η βασική διαφωνία Φώφης Γεννηματά και Ευάγγελου Βενιζέλου φαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι η μετεκλογική διαθεσιμότητα του ΠΑΣΟΚ για κυβερνητικές συνεργασίες.

“Οχι ίσες αποστάσεις αλλά καθαρό προγραμματικό λόγο” πρότεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως «οδικό χάρτη» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην παρέμβασή του στη κοινή συνεδρίαση των κομματικών οργάνων των φορέων που την αποτελούν.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν πρέπει ούτε άμεσα ούτε έμμεσα να δημιουργείται η εντύπωση ότι ο μεσαίος προοδευτικός χώρος, η Συμπαράταξη, η Δημοκρατική Παράταξη είναι ένας παράγοντας αμηχανίας ή αδιεξόδου σε σχέση με το μέλλον. «Πρέπει να είμαστε πάντα ένας παράγοντας εθνικής υπευθυνότητας σε σχέση με την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και πορείας της χώρας», είπε και υπογράμμισε: «… αν θέλουμε να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το δεύτερο που θέλουμε είναι να μην υπάρξει μία ανιστόρητη αυτοδυναμία της ΝΔ και, πολύ περισσότερο, μια ανιστόρητη και επικίνδυνη παντοδυναμία της ΝΔ… Αλλά πρέπει να σκεφτούμε μήπως εμείς προωθούμε άθελά μας επιλογές πολιτών που τείνουν στην αυτοδυναμία της ΝΔ, επειδή προκαλούμε μια αβεβαιότητα με τις τοποθετήσεις μας για το ποια είναι η δική μας θέση και η δική μας προοπτική;

Δεν πρέπει ούτε άμεσα ούτε έμμεσα ούτε ρητά ούτε υπαινικτικά εμείς να υποθάλπουμε, να ενθαρρύνουμε, ή να αποδεχόμαστε τη λύση μιας αυτοδύναμης “παλινόρθωσης” της ΝΔ».

Επίσης προσδιόρισε την κεντρική τακτική της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως εξής: «Εκλογές, ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι συσχετισμοί, άλλη κυβέρνηση όπως τη θέλουμε».
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι μόνο μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης μπορεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας, όπως είχε προτείνει από το 2012 το ΠΑΣΟΚ. «Ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να μετάσχει. Κι αν θέλει να αυτοαποκλεισθεί κάνοντας την μικροκομματική επιλογή μια νέας δημαγωγίας, ας την κάνει με τη δική του ευθύνη», υπογράμμισε.

Ανέλυσε διεξοδικά τις δυσμενείς συνέπειες από τη βλαπτική πολιτική για τη χώρα, όπως είπε, που ακολούθησε και ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ που συνιστά κορυφαία αντένδειξη για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση.

«Συνεργαζόμαστε, δηλαδή, στην πραγματικότητα με όσους αποδέχονται το δικό μας στρατηγικό πλαίσιο, αρκεί να το διατυπώνουμε καθαρά χωρίς αμφιθυμίες, με ολοκληρωμένες διατυπώσεις, και σταθερότητα και πίστη και τεκμηρίωση.
Αυτό σημαίνει ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν τείνει χείρα βοηθείας ούτε δημιουργεί τις επικοινωνιακές εντυπώσεις ότι ενδεχομένως τείνει χήρα βοηθείας στον ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως στα θέματα τα σχετικά με τους δημοκρατικούς και δικαιοκρατικούς θεσμούς», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος.

Φώφη Γεννηματά: Αυτόνομη πορεία

Υπέρ της αυτόνομης πορείας του κόμματος, τάχθηκε από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά.Από το βήμα της κοινής συνεδρίασης των Κεντρικών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και της Κίνησης Πολιτών – κομμάτων που απαρτίζουν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη – η κα Γεννηματά διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται να γίνουμε συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.» και έστειλε μήνυμα θεσμικής και πολιτικής θωράκισης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Από την άλλη πλευρά, συνέχισε, θα πρέπει να αποτραπεί μία δεξιά παλινόρθωση, καθώς η χώρα χρειάζεται μία κυβέρνηση που θα φέρει στο προσκήνιο τις λέξεις αξιοπιστία, εμπιστοσύνη, αυτοπεποίθηση, προοπτική και ελπίδα.

Απευθυνόμενος προς το εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, απηύθυνε έκκληση περιστολής των «αδέσποτων προσωπικών φιλοδοξιών» και ζήτησε να «αφήσουμε πίσω τους δειλούς και τους καιροσκόπους». «Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχουν τα προβλήματα των Ελλήνων και το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που έχει ανάγκη η χώρα» συνέχισε, στο ίδιο ύφος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντίνος Τασούλας: Η Παναγιά οδηγεί το έθνος μας στους αγώνες για ελευθερία και προκοπή
«Να εκφράσω την ελπίδα μου, μια ελπίδα που πηγάζει εδώ από την Εκατονταπυλιανή της Πάρου, ώστε η αντιμετώπιση μιας ακόμη πύρινης δοκιμασίας, αυτού του Αυγούστου, να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας στην θεία λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής, στην Πάρο, Παρασκευή 15 Αυγούστου 2025. 
(ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ 2
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η μέρα του Δεκαπενταύγουστου είναι αφιερωμένη σε όσους μας κρατούν ασφαλείς
«Σήμερα δεν είναι μέρα για πολιτικές δηλώσεις - Εγώ αυτό το οποίο εύχομαι είναι να μπορούμε να βρίσκουμε πάντα την δύναμη εκείνη, να πορευόμαστε πρώτα και πάνω από όλα με ενότητα»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι 42
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα μετά τις καταστροφικές φωτιές – «Αντιπολιτευτικό μένος» βλέπει το Μαξίμου
Η κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργούν Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες, αναζητούν τα αίτια εκδήλωσης πυρκαγιών
Καμένο σπίτι στην Αχαΐα