Πολιτική

Μεγάλη νύχτα στις Βρυξέλλες! Τα αγκάθια στη νέα πρόταση για να πείσουν τους Τούρκους – Το σχέδιο για τους 72.000 πρόσφυγες

- Η δύσκολη συνάντηση Νταβούτογλου με Γιούνκερ και Τουσκ θα πραγματοποιηθεί τελικά την Παρασκευή
- Η Κύπρος έχει απειλήσει με βέτο για το άνοιγμα των κεφαλαίων για την Τουρκία, αλλά φαίνεται πως έχει βρεθεί άλλη λύση
- Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες αντιδρούν για τη νομιμότητα της συμφωνίας στο κομμάτι των μαζικών επαναπροωθήσεων
- Ο Τουσκ επιθυμεί να ενισχυθούν τα hot spot στην Ελλάδα και να υπάρξει και νέα βοήθεια τόσο υλικοτεχνική όσο και σε έμψυχο δυναμικό
- Η Γαλλία αντιδρά στην απελευθέρωση της βίζας για την Τουρκία ζητώντας την υλοποίηση και των 72 προαπαιτουμένων

Έτοιμο είναι το προσχέδιο της συμφωνίας που φέρεται ότι συμφώνησαν οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες και το οποίο δεν απέχει πολύ από τις προτάσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αλλά μένει το μεγάλο ερώτημα εάν αυτό το προσχέδιο γίνει δεκτό το πρωί της Παρασκευής από τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου στη συνάντηση που θα έχει με Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Ωστόσο, το ραντεβού αυτό των τριών ήταν προγραμματισμένο για απόψε τη νύχτα, αλλά αναβλήθηκε για το πρωί και δεν αποκλείουν πηγές των Βρυξελλών να πραγματοποιηθεί ακόμα και το μεσημέρι, εάν οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν καταλήξει ακόμα στο σύνολο της πρότασης που θα παρουσιαστεί στην Τουρκία.

Το μεγαλύτερο αγκάθι της διαπραγμάτευσης είναι το αίτημα της Τουρκίας να ανοίξουν πέντε κεφάλαια της ενταξιακής της πορείας, το οποίο όμως μπλοκάρεται από την Κύπρο, με τον πρόεδρο της χώρας, Νίκο Αναστασιάδη να αφήνει ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο βέτο εάν η Τουρκία δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της όπως είναι το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη.

Φαίνεται σε αυτό πως η Κύπρος δεν δέχεται ιδιαίτερες πιέσεις να αποδεχθεί κάτι τέτοιο, για αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση να ανοίξουν τρία άλλα κεφάλαια για την Τουρκία που δεν αποτελούν για την Κύπρο κόκκινη γραμμή. Το άλλο σενάριο σύμφωνα με διπλωματικές πηγές είναι να προταθεί στην Τουρκία να γίνει απλά η προετοιμασία για το άνοιγμα των συγκεκριμένων κεφαλαίων.  Ωστόσο, αυτό δεν γνωρίζει κανείς εάν θα γίνει δεκτό από την Τουρκία.

Επίσης μεγάλο αγκάθι για μεγάλη μερίδα των ευρωπαίων ηγετών είναι η νομιμόμτητα της συμφωνίας με την Τουρκία και συγκεκριμένα για τις μαζικές επαναπροωθήσεις που θέλουν οι Ευρωπαίοι, καθώς αυτό το μέτρο έχει δεχθεί τις σφοδρές κριτικές από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και από πλήθος οργανώσεων για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Προκειμένου να προστατευτούν λοιπόν τα δικαιώματα των προσφύγων, υπάρχει η πρόταση του Τουσκ να σταλούν στην Ελλάδα μεγάλος αριθμός ειδικών που θα αποτελείται από δικηγόρους, δικαστές, διερμηνείς, διοικητικούς υπαλλήλους κτλ προκειμένου να βοηθήσουν την Ελλάδα να γίνονται και να ελέγχονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι αιτήσεις ασύλου που υποβάλλονται.

Ο επόμενος σκόπελος είναι το γεγονός πως η Τουρκία δεν εγγυάται την ασφάλεια των μεταναστών που δεν είναι από τη Συρία με αποτέλεσμα να μην μπορεί να θεωρηθεί η χώρα αυτή ασφαλής για τις επαναπροωθήσεις. Αυτό νομικά αποτελεί για τους ευρωπαίους ηγέτες μέγα νομικό κόλλημα.

Το επόμενο πρόβλημα έχει να κάνει με το αίτημα της Τουρκιάς για απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, προκειμένου να μπορούν να εισέρχονται στη ζώνη Σένγκεν έως τα τέλη Ιουνίου. Σε αυτό το αίτημα αντιδρά σθεναρά η Γαλλία πρώτη από όλους και εν συνεχεία η Κύπρος, καθώς η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που περιπλέκει το θέμα της βίζας.

Μετά από όλα αυτά τα προβλήματα φαίνεται πως τα περισσότερα χρήματα που ζητούν οι Τούρκοι, δηλαδή συνολικά 6 δισεκατομμύρια ευρώ είναι το τελευταίο που απασχολεί την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο στόχος είναι πάντως για τους πρόσφυγες πως για κάθε Σύριο πρόσφυγα που θα επαναπροωθείται στην Τουρκία από την Ελλάδα, η Ευρώπη θα δέχεται στο έδαφός της έναν Σύριο πρόσφυγα που έχει καταγραφεί από την Τουρκία και θα βρίσκεται στο έδαφός της. Το αρχικό σχέδιο προβλέπει πως οι χώρες της Ευρώπης θα δεχθούν 72.000 μετεγκαταστάσεις προσφύγων, με τον αστερίσκο όμως πως αυτός ο αριθμός μπορεί να αναθεωρηθεί φυσικά προς τα πάνω.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Αλέξης Τσίπρας για επέτειο από την Έξοδο του Μεσολογγίου: «Ο σύγχρονος πατριωτισμός που οφείλουμε να οικοδομήσουμε δεν είναι λόγια»
Με αφορμή την επέτειο για τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του επισημαίνει πως  «Η Έξοδος του...
Ο Αλέξης Τσίπρας
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δημοσίευσε νέο βίντεο μέσα από τη δικαστική αίθουσα: «Αστυνομικοί άσκησαν βία στον Πάνο Ρούτσι»
Στην ανάρτησή της, η ίδια επισημαίνει ότι ως συνήγορος θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εντολέα της και να καταγγέλλει παραβιάσεις, κάνοντας λόγο για «συντεταγμένη επιχείρηση» σπίλωσης τόσο των γονέων όσο και των συνηγόρων
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Χατζηδάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Αμφιβάλλω ότι οι περιπτώσεις Τσιάρα και Βαρτζόπουλου θα κριθούν αρνητικά από τη Δικαιοσύνη»
Επισήμανε ότι ο λόγος που απομακρύνθηκαν από την κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρα γιατί ο πρωθυπουργός ήθελε να επιδείξει τη δέουσα ευαισθησία απέναντι σε ένα τέτοιο θέμα
Ο Κωστής Χατζηδάκης 7
Τηλεοπτικό μήνυμα Μητσοτάκη τη Δευτέρα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Νέα αφετηρία για αντιπαράθεση με το “βαθύ κράτος”» έγραψε στην ανασκόπησή του
«Όσα απασχολούν την επικαιρότητα, τώρα, έχουν, ήδη ξεπεραστεί μετά την απορρόφηση του άρρωστου αυτού οργανισμού από την ΑΑΔΕ. Σήμερα οι αποζημιώσεις καθορίζονται ψηφιακά χωρίς να μεσολαβεί ανθρώπινη παρέμβαση»
Μητσοτάκης στο Μαξίμου 160