Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Μεσοπρόθεσμο: Ψηφίστηκε ο εφαρμοστικός νόμος με λίγη γκρίνια…

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Το πρώτο βήμα έγινε και ο εφαρμοστικός νόμος που εξειδικεύει το πακέτο μέτρων του Μεσοπρόθεσμου ψηφίστηκε από την Επιτροπή Οικονομικών, κατά πλειοψηφία, από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολο του από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Την Τετάρτη και την Πέμπτη θα εισαχθεί, με κατεπείγουσα διαδικασία, προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις έντονες ανησυχίες που εκφράστηκαν ακόμα και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, εμφανίστηκε καθησυχαστικός διαβεβαιώνοντας ότι ο έλεγχος της Βουλής θα είναι διαρκής και σε όλα τα στάδια της διαδικασίας των συμβάσεων, ενώ επεσήμανε ότι «δεν είναι δυνατό να γίνουν μεγάλες επιλογές, όπως στη ΔΕΗ, αποσυνδεδεμένες από τη συνολική πολιτική και χωρίς να έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο του τρίτου ενεργειακού πακέτου και να μην ενταχθεί σε αυτόν τον ενεργειακό στόχο».

Αρκετοί πάντως κυβερνητικοί βουλευτές επέμειναν, κυρίως στην ανάγκη να μην επισπευσθούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, με το επιχείρημα ότι «δεν μπορείς να πουλάς σε περίοδο ύφεσης δημόσια περιουσία γιατί η τιμή δεν θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Παράλληλα άσκησαν κριτική για την αδυναμία είσπραξης εσόδων κάνοντας λόγο για πολύτιμο πολιτικό χρόνο που χάθηκε ενώ επέμειναν στην ανάγκη διορθωτικών αλλαγών υπέρ αυτών που έχουν αδικηθεί από τα μέτρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, κλείνοντας την συζήτηση, άφησε ανοικτό, εφόσον, όπως είπε, το επιτρέπει το ελάχιστο χρονικό περιθώριο που υπάρχει, να μελετήσει η ηγεσία του υπουργείου ορισμένες προτάσεις που έγιναν από βουλευτές. Διευκρίνισε, πάντως, ότι, αν δεν γίνει τώρα, οι αλλαγές θα έρθουν το Σεπτέμβριο στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί.

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε πολύ σοβαρές τις προτάσεις για τροποποίηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, την έκπτωση δαπανών από το φόρο εισοδήματος σε πολυτέκνους, καθώς και την μείωση της αύξησης του ΦΠΑ στα καταστήματα επισιτισμού.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Καρτάλης χαρακτήρισε απολύτως εσφαλμένη τη ρύθμιση για τη μείωση, κατά 40%, των μισθών των νεοπροσλαμβανόμενων, τονίζοντας ότι «στέλνουμε λάθος μήνυμα στις νέες γενιές».

Η αξιωματική αντιπολίτευση δήλωσε ότι καταψηφίζει επί της αρχής, επιφυλάχθηκε ωστόσο για ορισμένα άρθρα να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειμμα αξιοπιστίας και ασυνέπεια και χαρακτήρισε τα μέτρα άδικα και αναποτελεσματικά.

«Σοκ και δέος προκαλούν στην ελληνική κοινωνία τα μέτρα που φέρνετε. Η κυβέρνηση σε ένα πρόγραμμα με την ίδια σκληρή συνταγή του Μνημονίου ενσωματώνει πρόχειρες και σκληρές διατάξεις. Το χειρότερο είναι ότι μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο αναποτελεσματικότητας που δυστυχώς δεν θα οδηγήσουν πουθενά παρά μόνο σε νέες θυσίες και σε πιο βίαια μέτρα», τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ Ιωάννης Βρούτσης.

Να αποσυρθεί το πλέγμα των πολεοδομικών διατάξεων που σχετίζονται με τη δημόσια περιουσία, ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με αυτό τον τρόπο ακυρώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το ΚΚΕ, δια του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Νίκου Καραθανασόπουλου, κατήγγειλε την κυβέρνηση και τα «πρόθυμα κόμματα», όπως είπε, γιατί συμφώνησαν να συζητηθεί ο εφαρμοστικός νόμος με την διαδικασία του κατεπείγοντος και εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες των δανειστών, και αποχώρησε από την συζήτηση ανακοινώνοντας ότι το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση ονομαστικής και επί της αρχής και επί των άρθρων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης κάλεσε μεταξύ άλλων την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι στις αποκρατικοποιήσεις θα έχει συγκεκριμένη διαδικασία σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για «τσαλάκωμα της Βουλής» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έρχεται με ένα νέο πρόγραμμα που συνεχίζει την ίδια αποτυχημένη συνταγή με ακόμα πιο σκληρά μέτρα.

Για άδικα ταξικά και αναποτελεσματικά μέτρα μίλησαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Βαγγέλης Παπαχρήστος. Μάλιστα ο τελευταίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την διαδικασία του κατεπείγοντος που έφερε το Μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό του νόμο στερεί το λόγο από τους 14 ανεξάρτητους βουλευτές.

Έντονο προβληματισμό εξέφρασε η πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη ότι στο Ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας διορίζονται τεχνοκράτες, ενώ θα συμμετέχουν και τρεις από την τρόικα, οι οποίοι, όπως είπε, θα αποκτήσουν πολλές ουσιαστικές αρμοδιότητες για τη διαχείριση του χρέους και δεν αποκλείεται πολύ γρήγορα να υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων.

Για «νομικό τραγέλαφο», σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για την αξιοποίηση της δημόσιας γης έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναβάλλουν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ για την ψήφο του Αθανασιάδη

Το Μεσοπρόθεσμο θα περάσει… ακόμη και με ψήφους της Ν.Δ.

Τ’ άκουσε και η Βάσω στην Επιτροπή Οικονομικών!

Παζάρι Βενιζέλου – βουλευτών – Αφήνει τη ΔΕΗ εκτός Μεσοπρόθεσμου;

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε