Μητσοτάκης: Να αλλάξει συμπεριφορά η Τουρκία αλλιώς θα υποστεί τις συνέπειες

Ως σαφές μήνυμα της Ευρώπης προς την Τουρκία ν’ αλλάξει συμπεριφορά, ειδάλλως θ’ αντιμετωπίσει τις συνέπειες, ερμήνευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Συνόψισε δε, κατά δήλωσή του, αυτές τις αποφάσεις με την εξής φράση: «Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα. Συνήθως κάνει ένα βήμα τη φορά, αλλά τώρα έκανε ένα βήμα που συνιστά την πιο ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία για ν’ αλλάξει συμπεριφορά».

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προχώρησε και στην απόφαση για κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, με τη διεύρυνση της λίστας των προσώπων και οντοτήτων που ελέγχονται για τις παράνομες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο – μια απόφαση που δεν υπήρχε πριν από δύο μήνες, αλλά ελήφθη τώρα, όπως πρόσθεσε, καθώς υπήρξε επιδείνωση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Αναφέρθηκε, επίσης, στη ρητή εντολή που έδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών και Άμυνας, Ζοζέπ Μπορέλ και την Κομισιόν για την υποβολή έκθεσης για το σύνολο των ευρωτουρκικών σχέσεων έως το Μάρτιο του 2021, καταλήγοντας ως εξής: «Έχω ξαναπεί ότι η Ευρώπη είναι ένα υπερωκεάνιο που δεν στρίβει πάντα με την ταχύτητα ταχύπλοου. Αλλά αν στρίψει, τότε θα κρατήσει την πορεία της σταθερά».

Ο πρωθυπουργός στάθηκε παράλληλα και στο κάλεσμα της Ευρώπης προς την Άγκυρα να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση την αποκλιμάκωσης μετά την αποχώρηση του Oruc Reis, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, αλλά και ν’ απέχει η Τουρκία από παράνομες δραστηριότητες, ούτως ώστε οι επαφές αυτές να συνεχιστούν. Τον όρο αυτό έχει θέσει η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι από την πλευρά της η Αθήνα είναι θετική στο ενδεχόμενο η Άγκυρα να καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών, με αντικείμενο πάντοτε τη μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει, ήτοι αυτή των θαλασσίων ζωνών, αλλά αυτό εξαρτάται από την ίδια: «Είχαμε ακούσει και μετά το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ουκ ολίγες διαβεβαιώσεις, αλλά είδαμε τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα και τις προκλήσεις εκ μέρους της τουρκικής πλευράς», ανέφερε.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά η απειλή της επιβολής τους είναι το καλύτερο εργαλείο για ν’ ασκηθεί πίεση στην Τουρκία προκειμένου να σταματήσει τις προκλήσεις. «Η φιλοσοφία της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου εξακολουθεί να ισχύει. Η Τουρκία είναι αυτή που πρέπει ν’ αλλάξει συμπεριφορά, διότι θα πρέπει ν’ αντιληφθεί ότι αυτό έχει κόστος για την ίδια», επισήμανε ο πρωθυπουργός, απαντώντας καταφατικά στο ερώτημα εάν τηρήθηκε το “pacta sunt servanda” που ο ίδιος ζήτησε κι εκτίμησε πως η Ευρώπη, έστω και με τους δικούς της ρυθμούς, είναι ενωμένη και στηρίζει απόλυτα την Ελλάδα και την Κύπρο και δηλώνει παρούσα στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε, επίσης, ως θετικό στοιχείο την επιθυμία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για συντονισμό με τις ΗΠΑ σε σειρά ζητημάτων, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα έχει θετικές προσδοκίες από το νέο Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν και θα ήθελε μια γόνιμη συνεργασία, όπως αυτή που είχε με την απερχόμενο πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ και τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, επισημαίνοντας ότι ειδικά στα ζητήματα της πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία υπάρχει πολύ μεγάλη διακομματική συναίνεση.

Σχετικά με το ελληνικό αίτημα για εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, ο πρωθυπουργός σχολίασε πως είναι ζήτημα που αφορά περισσότερο τις διμερείς σχέσεις των κρατών-μελών και όχι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Τόνισε, ωστόσο, ότι το έθεσε μετ’ επιτάσεως και σ’ αυτή τη Σύνοδο Κορυφής κι εκτίμησε πως «αρχίζουμε και κερδίζουμε τη μάχη – την οποία θα συνεχίσουμε – για το δίκαιο των επιχειρημάτων μας».

Θετική χαρακτήρισε, επίσης, για την Ελλάδα την επίλυση της εκκρεμότητας με Πολωνία και Ουγγαρία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ξεκλειδώνει οριστικά κεφάλαια ύψους 72 δις ευρώ για τη χώρα. Στόχος είναι, κατέληξε, να βοηθήσουν αυτά τα κεφάλαια το 2021 να ξεπεραστεί η ύφεση της πανδημίας και να μπει και πάλι η οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης.

“Η απόφαση για το λιανεμπόριο θα έχει κόστος, αλλά ήταν σωστή κι επιβεβλημένη – Να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες να εμβολιαστούν”

Ο κ. Μητσοτάκης ερωτήθηκε και για τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το λιανεμπόριο και τη στρατηγική της για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τον εμβολιασμό. Για το λιανεμπόριο, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει από την πρώτη στιγμή διακηρύξει ότι προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας. «Λυπάμαι που τα κρούσματα και πίεση στο σύστημα υγείας δεν μειώθηκαν με τόσο μεγάλη ταχύτητα, ώστε να μας επιτρέψουν ν’ ανοίξουμε πλήρως το λιανεμπόριο. Κάναμε, όμως, το σωστό κι επιβεβλημένο, αν και γνωρίζουμε ότι θα έχει κόστος στην πραγματική οικονομία και είναι μέτρα απολύτως εναρμονισμένα με τις υποδείξεις των ειδικών», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας με έμφαση ότι δεν έχει αμφιβολία πως οι αποφάσεις είναι σωστές. Δεσμεύτηκε, παράλληλα, ότι η Πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις και να διασώζει τις θέσεις εργασίας για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, όπως και να ενισχύει τα χαμηλά εισοδήματα.

Χαρακτήρισε, επίσης, επιβεβλημένο όλοι μέσα στην εορταστική περίοδο να προσέξουμε διπλά τις μετακινήσεις μας, τις συναθροίσεις σε σπίτια και τις επαφές μας, κυρίως με τους ηλικιωμένους, ούτως ώστε το 2021 να μας βρει υγιείς και έτοιμους για να ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός που θα βάλει οριστικό τέλος στην περιπέτεια. Όπως τόνισε, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα της Κομισιόν, το αργότερο έως τις 30/12 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα έχει εγκρίνει το πρώτο εμβόλιο της Pfizer και η διανομή του θα ξεκινήσει άμεσα, σε όλες τις χώρες, εντός 24 ωρών, για να ξεκινήσει άμεσα και ο εμβολιασμός. Μίλησε για σπουδαία δουλειά και υποδομές που ήδη έχουν δημιουργηθεί γι’ αυτή την «δύσκολη υγειονομική άσκηση», όπως τη χαρακτήρισε, αλλά και για επικοινωνιακή εκστρατεία που θα γίνει με διακομματική συναίνεση και με στόχο να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να εμβολιαστούν και η περιπέτεια να λάβει τέλος. «Μόνο με τον εμβολιασμό θα μπορέσουμε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και με κανένα άλλο μέτρο δεν θα μπορέσει να σταματήσει η διασπορά του ιού», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Μητσοτάκης προς Τουρκία: Συζητάμε οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών – Τι ειπώθηκε με τη Γαλλίδα ΥΕΘΑ

Μητσοτάκης προς Τουρκία: Συζητάμε οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών – Τι ειπώθηκε με τη Γαλλίδα ΥΕΘΑ

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τις δηλώσεις του μετά την συνάντησή του με την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς ... Διαβάστε περισσότερα
Επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Περιβάλλοντος: Με καλούς μισθούς οι θέσεις εργασίας από την πράσινη οικονομία

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Περιβάλλοντος: Με καλούς μισθούς οι θέσεις εργασίας από την πράσινη οικονομία

Επίσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος  Μητσοτάκης τονίζοντας πως το περιβάλλον έχει μία σημαντική αναπτυξιακή δυναμική. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ... Διαβάστε περισσότερα
Κοντοζαμάνης: Προς επίλυση οι ανεξόφλητες εφημερίες των εργαζομένων του ΕΚΕΠΥ

Κοντοζαμάνης: Προς επίλυση οι ανεξόφλητες εφημερίες των εργαζομένων του ΕΚΕΠΥ

Για άμεση επίλυση των ανεξόφλητων εφημεριών σε γιατρούς και λοιπό προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), δεσμεύτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, μιλώντας ... Διαβάστε περισσότερα
Μητσοτάκης στην Σύνοδο του Νταβός: Μας «πόνεσε» οικονομικά το δεύτερο lockdown αλλά ήταν απαραίτητο

Μητσοτάκης στην Σύνοδο του Νταβός: Μας «πόνεσε» οικονομικά το δεύτερο lockdown αλλά ήταν απαραίτητο

«Μάθαμε ότι πρέπει ν’ ακούμε τους ειδικούς και τους επιστήμονες και να παίρνουμε νωρίς αποφάσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με τα διδάγματα της ... Διαβάστε περισσότερα
Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Με τις διερευνητικές εντολές που είναι σε εξέλιξη στην Τουρκία ξεκίνησε η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρήστο Ταραντίλη.  «Ξεκίνησαν στην Κωνσταντινούπολη ... Διαβάστε περισσότερα
Σήφης Βαλυράκης – Συγκλονιστικός Κάρολος Παπούλιας: «Του έχω θυμώσει για την τελευταία απόδραση»

Σήφης Βαλυράκης – Συγκλονιστικός Κάρολος Παπούλιας: «Του έχω θυμώσει για την τελευταία απόδραση»

Μια δήλωση βαθύτατα ανθρώπινη, βαθύτατα συγκινητική που αποτυπώνει τη σχέση που συνέδεε τον αδικοχαμένο Σήφη Βαλυράκη με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Δυο ... Διαβάστε περισσότερα
Πρεμιέρα στις διερευνητικές με χαμηλές προσδοκίες: Οι παγίδες που βάζει η Τουρκία

Πρεμιέρα στις διερευνητικές με χαμηλές προσδοκίες: Οι παγίδες που βάζει η Τουρκία

Ελλάδα και Τουρκία ξανά στο ίδιο τραπέζι. Με πρόθεση να συζητηθεί ως μοναδικό θέμα η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και επικεφαλής τον επίτιμο πρέσβη, Παύλο Αποστολίδη προσέρχεται στον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη η ελληνική αποστολή.