Πολιτική

Μητσοτάκης: «Τρέχουν» οι έρευνες για εξόρυξη φυσικού αερίου σε έξι περιοχές

Η Ελλάδα πατάει… γκάζι για την εξόρυξη φυσικού αερίου. Οι έρευνες, όπως ανακοίνωσε σήμερα (12.04.2022) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επιταχυνθούν και θα γίνουν σε έξι περιοχές, στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Δυο ελληνικές εταιρίες θα αναλάβουν το έργο. 

«Ανακοινώνουμε την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου που γνωρίζουμε ότι η χώρα είναι πιθανό, δεν είμαστε, βέβαιοι, είναι πιθανό να διαθέτει σε σημαντικές  ποσότητες με βάση τις προκαταρτικές μελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στο θαλάσσιο χώρο, σε ζώνες πάντα αποκλειστικής εκμετάλλευσης», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την έδρα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίες Υδρογονανθράκων.

Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, οι έρευνες αφορούν έξι εκτάσεις. Η μια είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα στην περιφέρεια Ηπείρου και οι άλλες πέντε σε θαλάσσιες περιοχές. Στο Ιόνιο, στον Κυπαριασσιακό Κόλπο και στην Κρήτη.

mitsotakis simaia kontini

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι πριν από τον πόλεμο δεν αποτελούσε ελκυστική ευκαιρία για νέες χώρες να μπουν στο παιχνίδι των εξορύξεων λόγω των χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου.

Τις έρευνες θα «τρέξουν» δυο ελληνικές εταιρίες, οι οποίες δεσμεύονται να ξεκινήσουν πρόγραμμα ερευνών έως το τέλος του 2023. «Πρέπει μέχρι τότε να γνωρίζουμε εάν έχουμε εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου, ώστε να προχωρήσουμε στη συνέχεια στην εκμετάλλευσή του», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι εταιρίες αυτές θα επικεντρωθούν στους μεγάλους πιθανούς στόχους εξόρυξης φυσικού αερίου.

mitsotakis edey

«Σε κάποιες περιοχές ενδεχομένως να μπορούμε να πετύχουμε διερευνητικές γεωτρήσεις και πριν από το τέλος του 2023», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, ανακοινώσεις που γίνονται σήμερα εντάσσονται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της στρατηγικής και οικονομικής θέσης της χώρας. «Η Ελλάδα εκτός από χώρα αποθήκευσης φυσικού αερίου, μπορεί να γίνει και χώρα παραγωγός».

Ευαγγελία Τσικρίκα

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 απαιτεί τροποποίηση του νόμου», λέει η Αθήνα μετά τις δηλώσεις Τραμπ
Οι κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν δύο προβλέψεις στην αμερικανική νομοθεσία που απαγορεύουν την πώληση αμυντικού υλικού στην Τουρκία
F-35 των ΗΠΑ 5
Το plan b της κυβέρνησης για τους αγρότες με πρόστιμα – Σκέψεις για απάντηση με συλλαλητήριο στο Σύνταγμα
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για «παράνομες πράξεις» από τους αγρότες με την κατάληψη των δρόμων και συμπλήρωσε «υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής του νόμου με μια σειρά διατάξεων
Τρακτέρ
33
Τα μηνύματα Μητσοτάκη στους αγρότες: Η προειδοποίηση για άμεσο τερματισμό των μπλόκων και οι αιχμές περί «τραμπούκων»
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να προσέλθουν σε διάλογο αγρότες που εκπροσωπούν όλα τα μπλόκα και ιδανικά εκπρόσωποι συνολικά του αγροτικού κόσμου
Κυριάκος Μητσοτάκης 27
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τραμπουκίζουν αγρότες που θέλουν τον διάλογο για να μη σπάσει το μέτωπο
«Αντιστροφή της πραγματικότητας ότι τους δρόμους κλείνει η Τροχαία» - «Όσο πιο πολύ ταλαιπωρούνται οι πολίτες, τόσο οι αγρότες χάνουν το δίκιο των αιτημάτων τους, πόσο μάλλον όταν αρνούνται να προσέλθουν σε έναν διάλογο»
Κυριάκος Μητσοτάκης
331