Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Νεύμα Μητσοτάκη για τον ανασχηματισμό – Πότε θα γίνει, τι αλλάζει

Νεύμα Μητσοτάκη για τον ανασχηματισμό – Πότε θα γίνει, τι αλλάζει

«Πότε θα γίνει ο κανονικός ανασχηματισμός;». Αυτό είναι το ερώτημα που… πλανάται σε όλα τα δημοσιογραφικά γραφεία από νωρίς το πρωί της Παρασκευής (13.08.2021) όταν το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανακοίνωσε τις «εσωτερικές αλλαγές» στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο ανασχηματισμός θα γίνει σε χρόνο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός, ανέφεραν λίγο μετά την ανακοίνωση των… αλλαγών κυβερνητικές πηγές. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών δεν είπε κουβέντα.

Όταν βγαίνοντας από το Προεδρικό τον είδαν οι δημοσιογράφοι, το ερώτημα ήταν ένα και μοναδικό: «πότε θα γίνει ο κανονικός ανασχηματισμός;». Ο πρωθυπουργός αρκέστηκε να χαμογελάσει και να κάνει μια κίνηση με το χέρι του. Έως εκεί.

Με το… ερώτημα να πλανάται, έχουν αρχίσει και τα σενάρια. Ένα από τα οποία θέλει τον ανασχηματισμό να γίνεται στις αρχές Σεπτεμβρίου, ίσως και πριν από τη ΔΕΘ.

Η «εσωτερική αναδιάταξη δυνάμεων» θεωρείται η πρώτη από τις δύο φάσεις. Ο ανασχηματισμός θα γίνει, αλλά θα γίνει στην ώρα που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός, διεμήνυσαν από την πρώτη στιγμή οι κυβερνητικές πηγές. «Μου κάνετε ένα ερώτημα στο οποίο ξέρετε ότι δεν μπορώ να απαντήσω» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ρωτήθηκε για αλλαγές στην κυβέρνηση. Τόνισε, πάντως, ότι οι όποιες αποφάσεις δεν θα παρθούν εν βρασμώ και την ώρα της μάχης.

Σε αυτή την πρώτη φάση, ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι με τις αλλαγές «χαμηλού επιπέδου» να αλλάξει το πρόσωπο της κυβέρνησης προς τα έξω. Και αυτό προκύπτει από τις εξής κινήσεις:

Την αναβάθμιση του Χρήστου Τριαντόπουλου που ορκίστηκε υφυπουργός στον πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, , προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα ο διαχειριστικός μηχανισμός για τη στήριξη των κατοίκων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών.

Την αναβάθμιση του Άκη Σκέρτσου που γίνεται ο δεύτερος υπουργός Επικρατείας (μετά τον Γιώργο Γεραπετρίτη) και εκτιμάται πως αυτό θα του δώσει μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων για τη λήψη και υλοποίηση κυβερνητικών αποφάσεων.

Πλέον, μήνες μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Χρήστου Ταραντίλη, η κυβέρνηση αποκτά… κυβερνητικό εκπρόσωπο, αφού Αριστοτελία Πελώνη απλώς εκτελούσε χρέη και παραμένει αναπληρώτρια. Το νέο πρόσωπο της κυβέρνησης (επικοινωνιακά) είναι ο Γιάννης Οικονόμου, πρώην γραμματέας της ΔΑΠ και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.

Από τις… καραμπόλες που έφερε ο μίνι ανασχηματισμός είναι η τοποθέτηση του Γιώργου Στύλιου στη θέση υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (αντικαθιστώντας τον Γιάννη Οικονόμου) και η μετακίνηση του Θόδωρου Λιβάνιου από το Μαξίμου (υφυπουργός στον πρωθυπουργό) στη θέση του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης (αντικαθιστώντας τον Γιώργο Στύλιο).

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις