Πολιτική

Νίκη Κεραμέως: «Αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης μέσα και από την αύξηση της χρηματοδότησης»

Στις ενέργειες που έχουν γίνει για την αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης στην χώρα μας, αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, με μήνυμά της κατά τις εργασίες του 11ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών

Η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι το υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση είχαν από την πρώτη στιγμή βασικό στόχο την αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης.

«Από την αρχή της θητείας μας, μεταξύ των πρωταρχικών μας στόχων ήταν η αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, που συμπεριλαμβάνει και την αναγκαία αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων μας», τόνισε η υπουργός.

Η Νίκη Κεραμέως επισήμανε ότι «η τακτική επιχορήγηση των πανεπιστημίων μας έχει αυξηθεί κατά 29% από το 2019 έως το 2023, προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες τους και να ανταποκρίνονται στις νέες τους αρμοδιότητες».

Σημείωσε επίσης ότι: «η κατανομή αυτών των πόρων δεν γίνεται όπως στο παρελθόν, κατά την αυθαίρετη κρίση του εκάστοτε υπουργού, αλλά γίνεται στην βάση, αφενός αντικειμενικών κριτηρίων, όπως αριθμός φοιτητών, καθηγητών, πανεπιστημιακών τμημάτων και αφετέρου με ποιοτικά κριτήρια κατόπιν αξιολόγησης από ανεξάρτητη αρχή, την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Υπογράμμισε δε ότι: «έχει απελευθερωθεί το θεσμικό πλαίσιο για τις δωρεές και οικονομικές ενισχύσεις στα πανεπιστήμια, τα οποία έχουν πλέον τη δυνατότητα να αποδέχονται κάθε είδους δωρεά σε χρήμα, είδος, υπηρεσίες, επιστημονικό και λοιπό εξοπλισμό».

Στα 1,85 δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός 

Αναφέρθηκε επίσης στην πληρέστερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και των χρηματοδοτικών εργαλείων, σημειώνοντας ότι «ο συνολικός προϋπολογισμός των δράσεων του υπουργείου που χρηματοδοτείται από τα προγράμματα ΕΣΠΑ αγγίζει τα 1,85 δισ. ευρώ, και αφορά μεταξύ άλλων αναμόρφωση προγραμμάτων σπουδών, απόκτηση δεξιοτήτων, εξωστρέφεια, διεθνοποίηση, διασφάλιση ποιότητας, στρατηγικό σχεδιασμό και σύνδεση σπουδών με την αγορά εργασίας».

«Μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας χρηματοδοτούνται δράσεις όπως τα βιομηχανικά διδακτορικά προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ, καθώς και η προσέλκυση επισκεπτών καθηγητών και ερευνητών», τόνισε η υπουργός Παιδείας

Καταλήγοντας η Νίκη Κεραμέως σημείωσε: «Με διαρκή προσπάθεια και συστηματικότητα, με ευελιξία και ανταπόκριση στις σύγχρονες ανάγκες, με αξιοποίηση των διαθεσίμων δυνατοτήτων και δημιουργία νέων, τα πανεπιστήμια μας ανοίγουν τους ορίζοντές τους στον κόσμο σε μια νέα εποχή για τους φοιτητές, τους καθηγητές, τους ερευνητές και την ακαδημαϊκή κοινότητα συνολικά».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΝΔ για αποκαλύψεις Στουρνάρα: Ο Τσίπρας που συνεχίζει με πάθος το πολιτικό του comeback, τι έχει να πει για όλα αυτά;
Για σκοτεινές πρακτικές, απόπειρα πολιτικής παρέμβασης στο τραπεζικό σύστημα και στοχοποίηση του ίδιου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κάνει λόγο η Αλεξάνδρα Σδούκου
Ο Αλέξης Τσίπρας
Γιάννης Στουρνάρας: Όταν αρνήθηκα τη διοίκηση στην Τράπεζα Αττικής, ο ΣΥΡΙΖΑ έστειλε το ΣΔΟΕ στη σύζυγό μου
Ο διοικητής της ΤτΕ αποκαλύπτει το παρασκήνιο των επιλογών για τη διοίκηση της τράπεζας και μιλά για τη ρήξη με την τότε κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι πιέσεις «δοκίμασαν» στην πράξη την ανεξαρτησία του θεσμικού του ρόλου
Τσίπρας και Στουρνάρας
5
Συνάντηση Ζαχαράκη με Γκιλφόιλ: «Η ελληνοαμερικανική συνεργασία στην παιδεία είναι επένδυση στο κοινό μας μέλλον»
Η υπουργός Παιδείας και η πρέσβης των ΗΠΑ συζήτησαν για κοινές δράσεις με αφορμή τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου και τα 250 χρόνια από τη Διακήρυξη της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας
Κίμπερλι Γκιλφόιλ και Σοφία Ζαχαράκη