Πολιτική

Ο Παπανδρέου ήξερε και έλεγε «λεφτά υπάρχουν» – “Βόμβα” Προβόπουλου: Είχα ενημερώσει Καραμανλή-Παπανδρέου πως το έλλειμμα του 2009 θα είναι διψήφιo

- Από τις 8 Σεπτεμβρίου του 2009 είχε χτυπήσει το... καμπανάκι κατέθεσε στην Εξεταστική ο Γιώργος Προβόπουλος
- Παρόντες στην ενημέρωση Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου-Κατσέλη
- «Ατυχής η δήλωση Παπακωνσταντίνου περί Τιτανικού» είπε
- «Αν είχαν ληφθεί εξαρχής μέτρα από την κυβέρνηση Παπανδρέου, δε θα φτάναμε στο μνημόνιο»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Με… βόμβες μεγατόνων δια στόματος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, συνεχίστηκαν σήμερα οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για το έλλειμμα του 2009 και τους παράγοντες που οδήγησαν στην αμφισβήτηση των στατιστικών στοιχείων.

Ο κ. Προβόπουλος, στην κατάθεση του, επέμεινε πως είχε ενημερώσει πριν από τις εκλογές του 2009 τον τότε Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, μέσω της έκθεσης της Ελλάδος, για την πορεία της οικονομίας και την πρόβλεψή του για διψήφιο αριθμό ελλείμματος.
Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο κ. Προβόπουλος, είχε ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την πορεία του ελλείμματος από τις 8 Σεπτεμβρίου του 2009, παρουσία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και της Λούκας Κατσέλη.

Γ.Προβόπουλος: “Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2009 ενημέρωσα λεπτομερώς τον τότε Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μετέπειτα Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, παρουσία της κ. Λούκας Κατσέλη και του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ότι το έλλειμμα θα κινηθεί το 2009 προς διψήφιο ποσοστό, πιθανότερα υψηλότερο και του 10%. Την ίδια ενημέρωση έκανα στον κ. Παπανδρέου, πάλι με την ίδια σύνθεση, με τα στοιχεία βέβαια τα νεώτερα, γιατί είχε προστεθεί ένας μήνας.”

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Χρήστος Πρωτόπαπας): Πότε κάνατε την ενημέρωση στον κ. Παπανδρέου;

Γ.Προβόπουλος: ” Στις 4 Οκτωβρίου έγιναν οι εκλογές, ημέρα Κυριακή. Την Τρίτη, αν θυμάμαι καλά, ήταν το πρώτο ραντεβού του Πρωθυπουργού. Αν πάμε και μετά τις εκλογές, την Πέμπτη μετά τις εκλογές –ήταν 9 Οκτωβρίου- είχα μια μακρά συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου παρευρισκομένου του κ. Σαχινίδη, Υφυπουργού Οικονομικών. Βγαίνοντας έκανα μια δήλωση –είναι καταγεγραμμένη και από τηλεοράσεις- την οποία θα σας διαβάσω ακριβώς: «Αν συνυπολογίσει κανείς τη δυναμική όπως έχει διαμορφωθεί για το τι μέλλει γενέσθαι τους επόμενους μήνες, θα μπορούσε κανείς να πιθανολογήσει με σχετική βεβαιότητα ότι το έλλειμμα δυστυχώς –είχα πει- θα αγγίξει αν δεν ξεπεράσει τα επίπεδα του 12%». Βέβαια, αναφερόμουν στα στοιχεία που εμείς είχαμε στη διάθεσή μας, του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Όπως είπε, ο εκτροχιασμός είχε ξεκινήσει από τις αρχές του 2009 και αν είχαν παρθεί επίσης μέτρα από τότε, η κατάσταση θα μπορούσε να ελεγχθεί έγκαιρα.

Παράλληλα άφησε… «καρφιά» κατά της Κυβέρνησης Παπανδρέου σημειώνοντας πως αν, όταν ανέλαβε, τη διακυβέρνηση της χώρας, λάμβανε μέτρα τότε θα μπορούσε να ανακοπεί η δυναμική του ελλείμματος και η Ελλάδα να στείλει θετικό μήνυμα στις αγορές.

«Η κατάσταση, δεν ήταν ριζικά αναστρέψιμη, αλλά κάποια δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα, αξιόπιστα, σοβαρά θα μπορούσε να είχαν αλλάξει την ψυχολογία των αγορών», πρόσθεσε.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας χαρακτήρισε ως «ατυχή» τη δήλωση του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου περί «Τιτανικού», αλλά όπως είπε αυτό δεν επηρέασε τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, διότι γνώριζαν.
Αντίθετα, απέφυγε να σχολιάσει τη δήλωση του πρώην «Τσάρου» της Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη περί «θωρακισμένης οικονομίας» με το επιχείρημα – αυτή τη φορά – ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις πολιτικών.

Τέλος, όταν ρωτήθηκε για το αν μπορεί να διερευνηθεί ποιοι κρύβονται πίσω από τα CDS, απάντησε «δεν το ξέρω, δεν μπορώ να σας απαντήσω», ενώ για το αν θα μπορούσε να ελέγξει τα πόθεν έσχες, όσων φυγάδευσαν χρήματα στο εξωτερικό, απάντησε πως έχει τη δυνατότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά υπάρχει ελευθερία διακίνησης κεφαλαίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΟΔΔΗΧ: Στο κάδρο των ευθυνών Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου

«Παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις μου» λέει τώρα ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ

Γεωργαντά στην Εξεταστική: “Να κρεμαστεί ο Παπακωνσταντίνου εάν διόγκωσε συνειδητά το έλλειμμα”

Βόμβα Κουρουμπλή! Καταγγέλλει παρέμβαση της Τρόικας για το έλλειμμα

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σύγκρουση ελικοπτέρων στην Ψάθα: Η αντιπολίτευση ζητεί πλήρη διερεύνηση της τραγωδίας – «Οι ευθύνες δεν θα θαφτούν στις στάχτες»
Συλλυπητήρια για τους δύο νεκρούς και αιχμές κατά της κυβέρνησης από τα κόμματα - Στο επίκεντρο οι συνθήκες του δυστυχήματος, η ασφάλεια των πληρωμάτων και ο σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας
Σύγκρουση ελικοπτέρων στην Ψάθα
O Mητσοτάκης στο Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας μετά τη σύγκρουση των ελικοπτέρων στην Ψάθα: «Χάσαμε δύο μαχητές της πρώτης γραμμής»
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα πύρινα μέτωπα και το δυστύχημα με τα δύο εναέρια μέσα, ενώ εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του Έλληνα συντονιστή και του Δανού χειριστή
Μητσοτάκης, Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας 44
Η Μαρία Καρυστιανού διέγραψε τον Θανάση Αυγερινό από την «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» με βαριές αιχμές για «άδηλο σχέδιο»
Η επικεφαλής του κινήματος κατηγορεί τον μέχρι πρότινος στενό συνεργάτη της για διχαστική στάση, υπονόμευση της ενότητας και παραβίαση της πολιτικής γραμμής
Παρουσίαση του νέου πολιτικού φορέα από την Μαρία Καρυστιανού, σε εκδήλωση στο "Ολύμπιον" στην Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 21 Μαΐου 2026.   (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ 21