Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Ο προκλητικός Ερντογάν και η ψύχραιμη στάση της Αθήνας – Παραβιάσεις στο Αιγαίο μετά τις δηλώσεις κατά Μητσοτάκη

Ο προκλητικός Ερντογάν και η ψύχραιμη στάση της Αθήνας – Παραβιάσεις στο Αιγαίο μετά τις δηλώσεις κατά Μητσοτάκη

Σε ένα απίστευτο κρεσέντο προκλητικότητας έχει επιδοθεί η Τουρκία και προσωπικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που επιτέθηκε κατά μέτωπο στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Ερντογάν εμφανώς ενοχλημένος από την μεγάλη επιτυχία που είχε η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, επιτέθηκε την Δευτέρα στον Έλληνα πρωθυπουργό και έφτασε μάλιστα στο σημείο να πει πως δεν «υπάρχει για μένα Μητσοτάκης» και τον κατηγόρησε ότι επιχείρησε να μπλοκάρει την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα.

Συγκεκριμένα ο Ερντογάν είπε πως «δεν αναγνωρίζω πλέον τον Μητσοτάκη. Δεν θα του μιλήσω άλλο. Συμφωνήσαμε να μην συμπεριλάβουμε τρίτες χώρες στη διαμάχη μας μαζί του. Αλλά πήγε στις ΗΠΑ και επέκρινε την Τουρκία . Μπορεί να δημιουργήσει τόσες στρατιωτικές βάσεις με άλλους. Η Τουρκία είναι αυτάρκης».

Ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως η συνεδρίαση του συμβουλίου εταιρικής σχέσης Τουρκίας – Ελλάδας δεν θα πραγματοποιείται πλέον.

«Δεν νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα πάρουν την απόφασή τους για τα F-16 κοιτάζοντας τι θα έλεγε ο Μητσοτάκης», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η Τουρκία έκανε λάθος να δεχτεί ξανά την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ» πρόσθεσε ο Ερντογάν και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προστατεύει τους Γκιουλενιστές. «Η Αθήνα έχει δημιουργήσει 10 στρατιωτικές βάσεις, εναντίον ποιών; Συνεργαζόμαστε μόνο με αξιότιμους πολιτικούς που κρατούν τον λόγο τους», είπε μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου στην Τουρκία.

Νέες παραβιάσεις μετά τις δηλώσεις Ερντογάν

Λίγη ώρα μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, τουρκικά μαχητικά F-16 πραγματοποίησαν παραβιάσεις πάνω από το Αιγαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας πραγματοποίησε συνολικά 41 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Στο σημερινό προκλητικό σκηνικό στους αιθέρες του Νοτιοανατολικού Αιγαίου έλαβαν μέρος συνολικά 6 αεροσκάφη.

Ειδκότερα, ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-16 πέταξε πάνω από το Αιγαίο. Επίσης, στις σημερινές ενέργειες συμμετείχαν και ένα ATR-72, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV και 2 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235, που πραγματοποίησαν 40 παραβιάσεις και 5 παραβάσεις του FIR Αθηνών.

Κανένα από τα μαχητικά αεροσκάφη δεν ήταν οπλισμένο, ενώ δεν σημειώθηκε κάποια εμπλοκή. Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από τις ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Η ψύχραιμη στάση της Αθήνας

Η Ελλάδα απάντησε ψύχραιμα στις προκλήσεις Ερντογάν με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να σημειώνει τα εξής: «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους».

Παράλληλα ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε πως «δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών».

Ο Ερντογάν ανοίγει μέτωπο και στα νότια της Τουρκίας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε απόψε, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ότι η χώρα του θα ξεκινήσει «σύντομα» νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά μήκος των νότιων συνόρων της, με στόχο να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας σε βάθος 30 χιλιομέτρων για να αντιμετωπίσει τις «τρομοκρατικές απειλές» από αυτές τις περιοχές.

«Ο κύριος στόχος αυτών των επιχειρήσεων θα είναι οι περιοχές που είναι τα κέντρα των επιθέσεων στη χώρα μας και τις ζώνες ασφαλείας», είπε ο Ερντογάν, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν μόλις οι στρατιωτικές δυνάμεις και οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις