Πολιτική

Ο Σόιμπλε «ξέχασε» την τρόικα και είναι ανοιχτός σε νέα συμφωνία – «Μείνετε στο πρόγραμμα και το συζητάμε», είπε στον Βαρουφάκη

- Πάνω από μια ώρα κράτησε η συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
- Συζητάμε ό,τι θέλετε αρκεί η Ελλάδα να παραμείνει σε πρόγραμμα, ξεκαθάρισε ο Σόιμπλε στον Βαρουφάκη
- «Δεν βρήκαμε λύσεις», είπε ο Σόιμπλε - «Δεν συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε», απάντησε ο Βαρουφάκης
- Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ζήτησε και πάλι χρόνο για την Ελλάδα προκειμένου να παρουσιάσει νεο πρόγραμμα
- Βαρουφάκης: Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποφύγουμε μια χρεοκοπία
- Βαρουφάκης: «Δεν διαφωνούμε με το 60 - 70% των μέτρων του Μνημονίου»

«Συμφώνησαν ότι διαφωνούν», «Η Ελλάδα έχει δύσκολο δρόμο», είναι δύο από τους τίτλους με τους οποίους τα ελληνικά διεθνή μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν τη συνάντηση του Σόιμπλε και του Βαρουφάκη.

Και δεν απέχουν σχεδόν καθόλου από την πραγματικότητα όπως την παρουσίασαν οι δύο υπουργοί με τις δηλώσεις τους. Όμως, αυτά βρίσκονται στην επιφάνεια, στην πρώτη γραμμή. Στο βάθος κρύβονται λεπτομέρειες, καθόλου αμελητέες και αποκαλυπτικές των γερμανικών προθέσεων.

Το πρώτο και σημαντικό μία απουσία και μάλιστα πολύ σημαντική. Ο κύριος Σόιμπλε δεν ανέφερε τη λέξη τρόικα και στις διεθνείς σχέσεις η σημειολογία των όρων που χρησιμοποιούνται είναι αποκαλυπτική θέσεων και προθέσεων.
Αναφέρθηκε στους τρεις θεσμούς που εκπροσωπεί λέγοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις θεσμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διάσωσης», χωρίς, τονίζεται αυτό, να πει τη λέξη τρόικα. Και δεν φαντάζομαι να νομίζει κανείς ότι θα του ξέφυγε ή θα την ξέχασε. Συνιστά η απουσία της λέξης τρόικα μία παραχώρηση από την πλευρά της Γερμανίας; Ο χρόνος θα δείξει.

Επίσης, ο κύριος Σόιμπλε δεν ήταν κάθετος και ανυποχώρητος στην εφαρμογή του μνημονίου. Η τοποθέτησή του «για να αλλάξει το υφιστάμενο πρόγραμμα χρειάζεται να γίνει μία συμφωνία και να δούμε πως θα καταφέρει να έχει η Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές».

Με μία πρώτη ματιά μπορούμε να πούμε πως η Γερμανία δεν αποκλείει να αλλάξει του υφιστάμενο πρόγραμμα (πράγμα που συνδέεται και με την απουσία της αναφοράς της τρόικας) και παραπέμπει στην αναγκαιότητα μιας νέας συμφωνίας της οποίας ούτε τις αρχές, ούτε την κεντρική ιδέα, ούτε τις βασικές παραμέτρους παρέθεσε. Περιμένοντας ασφαλώς την πρωτοβουλία από την ελληνική κυβέρνηση.

Τα άλλα μηνύματα από το Βερολίνο

Σύμφωνα με τα μηνύματα που έρχονται από το Βερολίνο, προς το παρόν δεν έχει χάσει κανείς. Πάντα η Γερμανία κρατάει στα χέρια της το μαχαίρι και το πεπόνι, ωστόσο, ρήξη δεν φάνηκε να υπάρχει. Μόνο προειδοποιήσεις. Ο Σόιμπλε ήταν όσο πιο ξεκάθαρος μπορούσε να γίνει. Είπε στον Γιάνη Βαρουφάκη ότι αν η Ελλάδα μείνει σε πρόγραμμα μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια που υπάρχουν τότε μπορεί η Γερμανία και κατ’ επέκτασιν η Ευρώπη να συζητήσει και να κάνει δεκτά κάποια από τα ελληνικά αιτήματα.

Οι δυο άνδρες είχε προγραμματισθεί να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στις 13.30 αλλά τελικά η συνέντευξη άρχισε με μεγάλη καθυστέρηση. Η συνάντηση κράτησε 40 λεπτά παραπάνω απ’ όσο είχε προγραμματισθεί και ίσως αυτό να έχει και την σημασία του.

Χαρακτηριστική ήταν η φράση με την οποία ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Σόιμπλε:
«Δεν συμφωνήσαμε απόλυτα ή, όπως μου είπε ο εκπροσώπός μου, που ειναι διπλωμάτης, συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, από την πλευρά του σημείωσε ότι «δεν προβλεπόταν να συμφωνήσουμε» και πρόσθεσε ότι «δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε, αλλά συμφωνήσαμε να διαβουλευθούμε για μια ευρωπαϊκή λύση».



Ο κ. Σόιμπλε επισήμανε η συζήτηση ηταν εντατική, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, «μεγαλύτερη από αυτήν που προέβλεπαν οι αναλυτές στην αρχή», αλλά τόνισε οτι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά και ότι «η Ελλάδα πρεπει να συνεργαστεί» με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ εννοώντας την τρόικα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε επισταμένως στην αξιοπιστία, η οποία πρέπει να διαφυλαχθεί και εξέφρασε την επιφύλαξή του για κάποια από τα μέτρα που εξήγγειλε η νέα ελληνική κυβέρνηση, τα οποία, είπε, ότι «δεν είναι στην κατεύθυνση που θα θέλαμε».

«Σεβόμαστε την εντολή που έλαβε η κυβέρνηση», δήλωσε, αλλά εξήγησε οτι «αν το προγράμμα αλλάξει, θα χρειαστεί και πάλι η επικύρωση από τα Κοινοβούλια».

«Δεν είναι κακό να θέλει κανείς να μείνει πιστός στην εντολή του, αλλά το να γίνεται αυτό σε βάρος των άλλων δεν είναι ρεαλιστικό», σημείωσε και πρόσθεσε ότι όλες οι κυβερνήσεις έχουν εντολή και στην Ευρώπη καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να βρίσκεται κοινό έδαφος.

Ο κ. Σόιμπλε διαβεβαίωσε, πάντως, ότι η Γερμανία θα κάνει τα πάντα προκειμένου η Ελλάδα να βρεθεί σε ισχυρή θέση στο μέλλον, εξέφρασε την διάθεση του Βερολίνου να βοηθήσει σε ζητήματα φοροδιαφυγής και διαφθοράς και δήλωσε μάλιστα ότι άκουσε με ικανοποίηση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης σε αυτή την κατεύθυνση.

Απο την πλευρά του, ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι αυτό που ζητά είναι χρόνος ως τον Μάιο, προκειμένου να παρουσιάσει ολοκληρωμένο προγράμμα στους εταίρους της και ένα προγράμμα – γέφυρα, για το διάστημα ως τότε. Υποσχέθηκε δε «λογική, ειλικρίνεια και ετοιμότητα για την εφαρμογή αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων».

«Ζητάμε την ευκαιρία να θέσουμε την πρότασή μας» με στόχο να προκύψει σύνθεση και να φθάσουμε σε ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης. Διαβεβαίωσε δε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε η λέξη «χρεοκοπία» να εξαφανιστεί από τη συζήτηση.

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι αυτές που προβλέπονται από το τρέχον προγράμμα δεν είναι όλες «για πέταμα», αλλά υποστήριξε ότι θέτουν λάθος προτεραιότητες, στοχεύοντας όχι στην κορυφή, αλλά στη βάση.


Το αυγό του φιδιού

Ο κ. Βαρουφάκης είπε επίσης ότι ο γερμανικός λαός μπορεί να καταλάβει καλύτερα απ’ όλους ότι μέσα από την ταπείνωση εκκολάπτεται το αυγό του φιδιού. Οταν επιστρέψω στην Αθήνα είπε θα επιστρέψω σε μια Βουλή που το τρίτο κόμμα είναι ναζιστικό. Χρειαζομαστε το λαό της Γερμανίας στο πλευρό μας. Να μας βοηθήσει κατά της μισανθρωπίας. Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας», κατέληξε.

Στο ερώτημα αν η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα ή όχι και αν είναι κακό μια νεοεκλεγείσα κυβερνηση είναι κακό να θέλει αν εφαρμόσει αυτά για τα οποία εξελέγη:

«Τίποτα δεν είναι κακό σε αυτό», είπε ο Σόιμπλε. «Ο νεος έλληνας προωθυπουργός ήταν ήδη πριν από δυο χρόνια εδώ και είχαμε συζητήσει γι’ αυτό. Γι’ αυτό και η Ευρώπη χρειάζεται βοήθεια. Η Ελλαδα το 2009 μας κάλεσε και φτιάξαμε ένα πρόγραμμα. Πριν τα Χριστούγεννα η γερμανική βουλή ενέκρινε μια παράταση του προγραμματος. Το πρόγραμμα έληγε στα τελη του χρόνου και το καναμε για να εκπληρωθουν οι όροι. Σήμερα 5 Φεβρουαρίου επισήμως είμαστε σε πρόγραμμα».



Ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Επισήμως το πρόγραμμα ισχύει έως το τέλος του μηνα. Εκλεγήκαμε με την εντολή οτι οι εταίροι μας μας δίνουν πολλά χρήματα που πηγαίνουν στον λάθος σκοπό. Συνεχίσαμε να προσποιούμαστε. Δεν εχουμε άμεσο δικαίωμα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα. Το όλο θέμα με την Ευρώπη είναι να βρούμε ένα τρόπο να συνδυάσουμε τα συμφέροντα όλων. Ζητησα χρόνο για να προκύψει μια σύνθεση προς το συμφέρον της Ευρώπης. Πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα γεφυρα ως τα τελη Μαϊου για μια νεα συμφωνια που να την ονομασουμε νεο συμβολαιο μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης».

Στο ερώτημα αν βλεπει χρεοκοπία και γιατί η  ελληνική κυβέρνηση αφησε τελευταία την Γερμανία είπε:

«Θα κάνουμε ότι περνάει από τις δυνάμεις μας για να αποφύγουμε μια χρεοκοπία. Θα βάλουμε την λέξη αυτή εκτός. Μια νομισματική ένωση για να εναι επιτυχής πρέπει να ειναι παντου. Να σας θυμίσω επίσης ότι επισήμως δεν έχουμε ορκιστεί ακόμα. Δεν εχουν γίνει οι προγραμματικές δηλώσεις».

Στο ερώτημα ποιοί είναι οι όροι του προγράμματος που η κυβέρνηση δεν μπορεί να εκληρώσει απάντησε:

«Στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων δεν θα έλεγα ότι όλες πρέπει να απαλειφθουν. Το 60 με 70% περιέχουν μέτρα που θα θέλαμε να λάβουμε κι εμείς», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Και συνέχισε: «Ζητάμε μια ευκαιρία να επανεκκινήσουμε να ξανασκεφτουμε την φιλοσοφία του υφιστάμενου προγράμματος. Εχουμε την εντολή να σταματήσουμε να γίνονται τα πράγματα όπως συνήθως αλλα ειναι ευκαιρία να αλλάξουμε σελίδα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ – ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΕΡΕΤΗ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κόντρα Φλωρίδη – Γιαννούλη στη Βουλή για τα περί «περιθωριακών κομμάτων»: «Ξέρουν για ποια μίλησα» – «Έλεος με τη χυδαιότητα»
«Ο υπουργός να μας ορίσει τι θεωρεί “περιθωριακά” κόμματα και τι θεωρεί ανακόλουθο στο ύψος των περιστάσεων» δήλωσε ο Χρήστος Γιαννούλης
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης στη Βουλή
Στα «κάγκελα» τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την στάση της κυβέρνησης μετά το πόρισμα Καρώνη για τα Τέμπη
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναδεικνύουν κάποιες διαπιστώσεις που προκύπτουν από το πόρισμα Καρώνη, αλλά και κάποια ερωτήματα για την τραγωδία των Τεμπών
από το δυστύχημα στα Τέμπη 4