Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Όλα έτοιμα για τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας – Το μήνυμα της συνάντησης Μητσοτάκη – Χαρις

Όλα έτοιμα για τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας – Το μήνυμα της συνάντησης Μητσοτάκη – Χαρις

Στην Αθήνα αύριο, Ελλάδα και Τουρκία «ξαναπιάνουν το νήμα» των διερευνητικών επαφών από το σημείο που το είχαν αφήσει πριν τον περασμένο Οκτώβριο στην ‘Άγκυρα.

Ωστόσο, ο 64ος γύρος διεξάγεται σε ένα εξαιρετικά τεταμένο κλίμα, λόγω της εκτός ορίων, κλιμακούμενης και συντονισμένης προκλητικότητας της Άγκυρας, η οποία τώρα αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου.

Χαμηλές προσδοκίες

Ο πήχυς των προσδοκιών είναι πολύ χαμηλά. Για “διάλογο κωφών” προϊδεάζουν παράγοντες που έχουν γνώση του θέματος, δεδομένου ότι η Τουρκία θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα μείνει στην ατζέντα που έχει οριοθετήσει η Αθήνα.

Πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι η μόνη διαφορά μας με την ‘Άγκυρα είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών. Οποιασδήποτε άλλες αιτιάσεις και θέσεις βάλει αύριο στο τραπέζι από την πλευρά της η τουρκική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, απορρίπτονται εκ προοιμίου.

Η ελληνική πλευρά, με επικεφαλής τον εμπειρότατο Πρέσβη Παύλο Αποστολίδη μένει σταθερά στις θέσεις της. Και πάντα η επιδίωξη είναι οι δίαυλοι επικοινωνίας να παραμένουν ανοιχτοί, σε κάθε επίπεδο και η όποια συζήτηση να έχει αρχή και τέλος τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Στο πλευρό της Ελλάδας η διεθνής κοινότητα

Οι προκλητικές αιτιάσεις για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, με αμφισβήτηση των Συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων, απορρίπτονται κατηγορηματικά από την Ελλάδα ως παράνομες και ανυπόστατες. Και στο πλευρό της στέκονται όλοι οι ισχυροί παίχτες της διεθνούς σκακιέρας.

Στις διεθνείς επαφές που είχε τις προηγούμενες ημέρες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημέρωσε αναλυτικά για την εκτός ορίων προκλητικότητα του Ερντογάν, η οποία, καθόλου τυχαία, κλιμακώνεται σε ένα timing που τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα σε Ουκρανία και Ρωσία, όπως παρατηρούν διπλωματικοί παράγοντες.

Ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία η συνάντηση Μητσοτάκη – Χάρις

Το θέμα έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις στη συνάντηση τους το Σάββατο στο Μόναχο, με τον Αμερικανικό παράγοντα σταθερά, όπως διεφάνη και από την άμεση αντίδραση προ ημερών του State Department, να ξεκαθαρίζει στον Ερντογάν ότι δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών.

Ικανοποίηση για το μήνυμα Λαβρόφ σε Ερντογάν

Σε διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης προβαίνει και το υπουργείο Εξωτερικών προς ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, ΕΕ κ.α.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση είδαν στην κυβέρνηση τη Ρωσία, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, να καλεί τον “φίλο” της Ερντογάν για λύση των διαφορών με την Ελλάδα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και το Δικαίου της Θάλασσας.

Τι επιδιώκει η Τουρκία

Η Ελλάδα παρακολουθεί με ψυχραιμία το εμπρηστικό κρεσέντο της Τουρκίας.

Διπλωματικοί παράγοντες και αναλυτές, με βαθιά γνώση των Ελληνοτουρκικών θεμάτων, εκτιμούν ότι το νέο, επιθετικό κρεσέντο της Άγκυρας οφείλεται σε τρεις σημαντικούς λόγους:

-Στη νευρικότητα λόγω της εξωτερικά δύσκολης οικονομικής κατάστασης στο εσωτερικό της Τουρκίας.

-Στην ενίσχυσης του γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού αποτυπώματος της Ελλάδας, με τις ισχυρές αμυντικές συμφωνίες που έχει υπογράψει τελευταία με Η.Π.Α. και Γαλλία, αλλά και στις “δυνατές” συμμαχίες με “μεγάλους” παίχτες στην περιοχή.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις