Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Οπαδική βία: Ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων

Οπαδική βία: Ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων

Ευρεία σύσκεψη, με θέμα την εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων κατά της οπαδικής βίας, τα οποία εξήγγειλε την Τετάρτη (16.8.2023) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποιείται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στη συνάντηση συζητείται με ποιον τρόπο θα εφαρμοστούν τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας και του χουλιγκανισμού, τα οποία εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Στη διευρυμένη σύσκεψη μετάσχει σύσσωμη η ηγεσία της ΕΛΑΣ, διευθυντές κρίσιμων υπηρεσιών του Αρχηγείου, προϊστάμενοι κλάδων και διευθυντές νομών.

Κύριο θέμα είναι η εφαρμογή των νέων μέτρων και το θέμα του κλεισίματος των λεσχών φιλάθλων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση.

Στην Πάτρα 2 από τους 106 χούλιγκαν 

Εν τω μεταξύ, στις φυλακές Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα μεταφέρθηκαν δύο από τους 105 χούλιγκαν που αιματοκύλισαν τη Νέα Φιλαδέλφεια, όπως έγινε σήμερα γνωστό.

Δύο από τους 105 χούλιγκαν που έχουν προφυλακιστεί για τα φονικά επεισόδια έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας μεταφέρθηκαν στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα.

Η μεταγωγή τους έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Δεν αναμένεται να προφυλακιστούν και άλλοι από αυτούς στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Οι δύο κρατούμενοι θα παραμείνουν σε ειδικό απομονωμένο χώρο των φυλακών και δεν θα προαυλίζονται μαζί με τους άλλους φυλακισμένους, για την αποφυγή επεισοδίων.

Εξάλλου, δεν αναμένεται να μεταφερθούν και άλλοι από τους προφυλακισμένους χούλιγκαν στην Πάτρα.

Πολύ σύντομα τα πορίσματα της ΕΔΕ στην ΕΛΑΣ

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου προανήγγειλε σήμερα ότι θα προκύψουν πολύ σύντομα εξελίξεις στον τομέα απόδοσης ευθυνών στην αστυνομία μετά την ΕΔΕ. Επιπλέον, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι «υπήρχαν πληροφορίες που δεν τις διαχειρίστηκε σωστά η ΕΛΑΣ».

«Τα λάθη τα αναδεικνύουμε και τα αντιμετωπίζουμε για να διορθωνόμαστε, να γινόμαστε καλύτεροι και να μην επαναληφθούν», ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου, ενώ για την πορεία της εσωτερικής έρευνας που διενεργείται στην ΕΛΑΣ σημείωσε πως οι επτά αξιωματικοί που απομακρύνθηκαν δεν θα είναι οι μόνοι, αλλά αναμένει την Ένορκη Διοικητική Εξέταση της Ελληνικής Αστυνομίας για την απόδοση ευθυνών.

«Η διαδικασία διερεύνησης των ευθυνών θα γίνει με αντικειμενικότητα και με τις προβλεπόμενες διαδικασίες χωρίς να συγκαλύψουμε κάτι», τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «στόχος είναι στο μέλλον να μη ξαναβρεθούμε στο ίδιο σημείο, να μη μπορούμε να διαχειριστούμε πληροφορίες και να μη μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σωστά», ενώ για την κάθοδο των Κροατών χούλιγκανς που δημιούργησαν τα επεισόδια είπε πως αυτό ήταν κάτι ανεπίτρεπτο.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι «οι αστοχίες δεν πρέπει να μας οδηγούν σε ισοπεδωτικές κριτικές και απαξίωση», υπογραμμίζοντας ότι η ίδια αστυνομία, το βράδυ των αιματηρών επεισοδίων, συνέλαβε 102 σκληρούς ακροδεξιούς χούλιγκαν, ενώ εκείνη την εβδομάδα κατάφερε να περιφρουρήσει αθκητικά γεγονότα σε ένα βεβαρυμμένο πλαίσιο. «Στο γήπεδο της ΑΕΚ έγινε μία αλληλουχία λαθών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε μία διαλυμένη αστυνομία», δήλωσε.

«Το πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών με αθλητικό υπόβαθρο. Κανένα μέτρο από μόνο του δεν μπορεί να εξαφανίσει την παραβατικότητα», είπε ο κ. Οικονόμου υποστηρίζοντας ότι απαιτείται μία ολιστική αντιμετώπιση με δράσεις και παρεμβάσεις σε μία σειρά από τομείς, όπως η εφαρμογή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου και η παρακολούθηση των συνδέσμων.

Στην ερώτηση τι διαφορά θα έχουν τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό σε σχέση με όσα είχαν ψηφιστεί μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, απάντησε ότι δεν εξαφάνισαν την παραβαρτικότητα αλλά ήταν θετικά και είχαν ως αποτέλεσμα να συλληφθούν οι δράστες και να έχουμε αυτές τις ποινές.

Ερωτηθείς για την κριτική που δέχεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το αίτημα για υποβολή παραίτησης από το πόστο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Οικονόμου απάντησε αρνητικά.

Τέλος, ανέφερε ότι συνομίλησε με την οικογένεια του 29χρονου Μιχάλη, προσθέτοντας πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποδοθεί δικαιοσύνη και σε ό,τι αφορά τον δολοφόνο αλλά και σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή και την καθοδήγηση.

Τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η ΕΛΑΣ

Οι αστυνομικοί έχουν εντοπίσει στοιχεία, όπως τα δρομολόγια που ακολούθησαν και τη χρήση GPS, στα κινητά τηλέφωνα των 105 συλληφθέντων για τα αιματηρά επεισόδια και τη δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια. 

Η αστυνομία έχει ξεκινήσει να αναλύει το περιεχόμενο του υλικού που βρέθηκε στα κινητά τηλέφωνα των 105 συλληφθέντων, ενώ, σύμφωνα με τον Σταύρο Γεωργόπουλο, ο οποίος είναι ο δικηγόρος της οικογένειας του αδικοχαμένου φιλάθλου της ΑΕΚ, ο εντοπισμός του δράστη της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια είναι θέμα ημερών. 

Η Ασφάλεια κατάσχεσε από την πρώτη στιγμή τα τηλέφωνα των Κροατών χούλιγκαν που συνελήφθησαν.

Υλικό που έχει διαρρεύσει, εικονίζει το ιστορικό αναζήτησης στην εφαρμογή GPS Google maps με τους χάρτες που έχει ενσωματωμένο το κινητό ενός οπαδού.

Στο κινητό υπάρχουν συγκεκριμένες διευθύνσεις σε διαμέρισμα στην Αθήνα, στους Αμπελόκηπους και σε συγκεκριμένη διεύθυνση στο Μαρούσι, και η τελευταία αναζήτηση στο ιστορικό είναι στον σταθμό Ειρήνη.

Παράλληλα, οι έρευνες των Αρχών εστιάζονται σε δυο μαχαίρια, καθώς, όπως έχει γίνει γνωστό, τα δείγματα DNA από τα ρούχα του 29χρονου ή από τα νύχια του είναι εξαιρετικά δύσκολο να ταυτοποιηθούν με αυτά των συλληφθέντων.

Για ευκαιριακή, στιγμιαία επίθεση σε βάρος του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια, χωρίς να έχει προηγηθεί συμπλοκή μεγάλης διάρκειας, μιλούν οι αστυνομικές Αρχές που διερευνούν την υπόθεση, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προκύπτουν.

Η μοιραία επίθεση έχει συντελεστεί, όπως τουλάχιστον συμπεραίνουν, στο πρώτο στάδιο επαφής των οπαδών της ΑΕΚ με τους Κροάτες χούλιγκανς. Ο δράστης φαίνεται να έχει πλήξει τον 29χρονο χωρίς να έχει υπάρξει σωματική επαφή ή συμπλοκή αναμεσά τους.

«Καταπέλτης» είναι τα εντάλματα προσωρινής κράτησης που εξέδωσαν οι ανακριτικές αρχές για τους 105 κατηγορούμενους στην υπόθεση της αιματηρής συμπλοκής στη Νέα Φιλαδέλφεια, η οποία οδήγησε στη δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσουρή, με τους προφυλακισθέντες να κρίνονται ως ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων και ύποπτοι φυγής.

«Δεν θα μείνει ατιμώρητος για το κακό που έκανε στο παιδί μου»

«Ζητάω δικαίωση. Να βρεθεί αυτός ο άνθρωπος που έκανε στο παιδί μου αυτό το κακό», είπε, μιλώντας στο Star η μητέρα του 29χρονου Μιχάλη. Σε ερώτηση σχετικά με το τι θα έλεγε στον δολοφόνο του παιδιού της εάν τη βλέπει, απάντησε: «Να κοιτάξει αυτό που έκανε στο παιδί μου, να το μετανιώσει, αλλά και να μετανιώσει το παιδί μου εγώ το έχασα. Θα πληρώσει για το κακό που έκανε στο παιδί μου, δε θα μείνει ατιμώρητος».

«Το ξημέρωμα με βρήκε η αδελφή μου στην αυλή και μου λέει “το παιδί είναι βαριά χτυπημένο”. Πήγα στο νοσοκομείο και το έμαθα. Εκεί τρελάθηκα. Ήταν ένα παιδί με προσωπικότητα, με πιστή, με τις εικόνες του, να διαβάζει το ευαγγέλιο, το βράδυ με τα φιλαράκια του. Αγαπούσε την ΑΕΚ», συνέχισε.

Όπως είπε η μητέρα του Μιχάλη, γύρισε από τη δουλειά του, ξεκουράστηκε και μετά της είπε ότι θα πάει για καφέ στην καφετέρια έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ.

«Κατέρρευσα. Δύο ημέρες ήμουν στο νοσοκομείο. Καλύτερα να τέλειωνα μαζί με το παιδί. Σταμάτησε εκεί η ζωή μου, όταν έχασα το παιδί μου. Τώρα τρέχω στο νεκροταφείο και ανάβω το καντηλάκι του», είπε συντετριμμένη η μητέρα του Μιχάλη.

Όπως είπε, πιστεύει ότι θα βρεθούν αυτοί που σκότωσαν τον γιο της και ξέσπασε: «Αυτοί μόνο άνθρωποι δεν είναι. Ήρθαν να μου σκοτώσουν το παιδί. Θα δικαιωθεί το παιδί. Θα βρεθεί (σ.σ. ο δολοφόνος). Θα βρεθεί, πιστεύω. Ήρθαν από μια ξένη χώρα να σκοτώσουν το παιδί μου».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις