Πολιτική

Παππάς: Χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ έργα 400 εκατ. για ευρυζωνικά δίκτυα

Εγκρίθηκε σήμερα ο σχεδιασμός δύο μεγάλων έργων εθνικής εμβέλειας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 400 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη εθνικού δικτύου ευρυζωνικής πρόσβασης νέας γενιάς σε αστικές, νησιωτικές, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Μετά την έγκριση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» (Ε.Π.ΑΝ.Ε.Κ.), προχωρά η χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020, ώστε -με ορίζοντα το 2020- το 70% του πληθυσμού των αστικών περιοχών να έχει πρόσβαση σε δίκτυα ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gbps και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των ημιαστικών-αγροτικών περιοχών να διαθέτει ευρυζωνικές συνδέσεις τουλάχιστον 30 Mbps και κατά προτίμηση 500 Mbps.

Με την αφορμή της έγκριση των δύο έργων, «Superfast Broadband» και «Rural Extension», ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, δήλωσε: «Στόχος μας είναι η ουσιαστική αξιοποίηση των υποδομών οπτικών ινών προς όφελος του πολίτη και της επιχειρηματικότητας. Στοχεύουμε, επίσης, στη συνολική αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας στους τομείς των υποδομών, των τηλεπικοινωνιών και της συνδεσιμότητας, που είναι κρίσιμοι για τη μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία και κοινωνία.

Έχουμε δεσμευθεί να ανατρέψουμε τη σημερινή εικόνα. Σήμερα, η διεθνής θέση της χώρας ως προς τις υποδομές συνδεσιμότητας και τη διαθεσιμότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο για το σύνολο του πληθυσμού παρουσιάζει σημαντική υστέρηση σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο, παρότι αποτελεί βασική προϋπόθεση του κεντρικού στόχου της Ε.Ε. για την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία».

Ο επικεφαλής της -αρμόδιας για το σχεδιασμό των παρεμβάσεων- Γενικής Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, δήλωσε: «Τα δύο έργα είναι συμβατά με το Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς (NGA Plan), που έχει εγκριθεί από την Ε.Ε. Θα αποτελέσουν το έναυσμα για την αύξηση τόσο της διαθεσιμότητας, όσο και της ζήτησης για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες υπερ-υψηλής ταχύτητας. Έχει, ήδη, ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάπτυξη της πλέον σύγχρονης τεχνολογικά υποδομής που έχει ανάγκη η χώρα, προκειμένου να υλοποιηθεί η μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία και να διαμορφωθεί ένα νέο ανταγωνιστικό αναπτυξιακό πρότυπο».

Τα έργα «Superfast Broadband» και «Rural Extension» θα προχωρήσουν μέσω της ανάπτυξης εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών που θα εξασφαλίσει σύνδεση στο διαδίκτυο με πολύ υψηλές ταχύτητες, ενώ προβλέπεται και έμπρακτη δημόσια παρέμβαση (επιδότηση) για την τόνωση της ζήτησης των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών επόμενης γενιάς, εφόσον απαιτηθεί. Τα δύο έργα αναμένεται να κινητοποιήσουν σημαντικές επιπλέον ιδιωτικές επενδύσεις, αυξάνοντας σημαντικά τον τελικό προϋπολογισμό των παρεμβάσεων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Πυρά της αντιπολίτευσης για την ανάρτηση Μητσοτάκη και τα Τέμπη: «Δεν ντρέπεται για τις δηλώσεις Φλωρίδη»
ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση ασκούν κριτική στον πρωθυπουργό για το εισόδημα, την ακρίβεια, τη δίκη για τη σιδηροδρομική τραγωδία και τις αναφορές στην υπόθεση των υποκλοπών
Ολομέλεια της Βουλής 6
Νίκος Ανδρουλάκης στο TikTok: Από τους καφέδες του Συνεδρίου στο «όχι» στο γιουβέτσι της μητέρας του και τη δίαιτα
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντά σε σύντομες ερωτήσεις νέων συνέδρων για τις προτιμήσεις, τις συνήθειες και τις πιο χαλαρές στιγμές του στο περιθώριο του 4ου Τακτικού Συνεδρίου
Νίκος Ανδρουλάκης
8
Δημήτρης Κουτσούμπας από Λιτόχωρο: «Η άρχουσα τάξη έχει χωθεί για τα καλά στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή»
Στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, ο γγ του ΚΚΕ συνέδεσε την ιστορική μνήμη με τη σημερινή συγκυρία, κατηγορώντας κυβέρνηση και ευρωατλαντικά κόμματα για εμπλοκή στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ισραήλ
Δημήτρης Κουτσούμπας
Παύλος Πολάκης για Νικόλα Φαραντούρη στο συνέδριο ΠΑΣΟΚ: «Είναι φελλός, μικρός ήταν στη ΔΑΠ»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την παρουσία του ευρωβουλευτή στο 4ο συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι έχει μετανιώσει που δεν τον είχε «ξεφτιλίσει» νωρίτερα
Φαραντούρης και Τσουκαλάς 13
Beef Σδούκου – Αποστολάκη για τους «πελάτες της Δεξιάς»: «Κατάντημα», «Κοινωνικά απομονωμένη η κυβέρνηση»
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κάνει λόγο για τοποθετήσεις που «θύμισαν εποχές των “γερμανοτσολιάδων”», με τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ απαντά ότι το Μαξίμου επιχειρεί, μέσω διαστρέβλωσης, να αλλάξει την ατζέντα
Σδούκου και Αποστολάκη 5