Πολιτική

“Πέταξαν” για την Λυών 234 πρόσφυγες – Μουζάλας: Να αλλάξει μεταναστευτική πολιτική η Ε.Ε

Αναχώρησαν το πρωί της Τετάρτης (18.10.2017) 234 πρόσφυγες από το Ελ. Βενιζέλος για την Λυών της Γαλλίας, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Παράλληλα ο Γιάννης Μουζάλας άφησε αιχμές κατά της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε, λέγοντας πως αυτή θα πρέπει να αλλάξει. Συγκεκριμένα τόνισε ότι θα πρέπει η μετεγκατάσταση θα πρέπει να γίνεται κατευθείαν από τις χώρες που υπάρχουν πρόσφυγες, (Τουρκία, Λίβανος κτλ) και όχι από τις χώρες εισόδου στην Ε.Ε.

Αιχμές επίσης άφησε και για τον τρόπο που χαρακτηρίζεται ένα παιδί ασυνόδευτο, λέγοντας πως με την διαδικασία που ακολουθείται μετεγκαθίσταται τελικά μικρότερος αριθμός απ’ όσο πρέπει,

Παρόντες στο αεροδρόμιο ήταν και ο πρέσβης της Γαλλίας Κριστόφ Σαντεπί αλλά και ο επικεφαλής του ΔΟΜ στην Ελλάδα, Τζιανλούκα Ρόκο.

“Καρφιά” προς την Ε.Ε

Ο κ. Μουζάλας ευχαρίστησε τη γαλλική Δημοκρατία, που ανταποκρίθηκε, όπως δήλωσε, στις υποχρεώσεις της προς τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είπε πως με αυτή την ομάδα, συμπληρώνονται συνολικά 22.000 πρόσφυγες, που μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα σε ευρωπαϊκές χώρες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και πρόσθεσε πως ακόμα 5.000 άτομα ετοιμάζονται να μετεγκατασταθούν.

Επιπλέον, ζήτησε από την ΕΕ να «χαμηλώσει το προσφυγικό προφίλ», καθότι -όπως είπε- έως τώρα το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων, που γίνονται δεκτοί για μετεγκατάσταση είναι Σύροι (75%), λιγότερο Ιρακινοί και ακόμα πιο λίγοι από το Αφγανιστάν και άλλες χώρες.mouzalas metanastes

Ο κ. Μουζάλας σημείωσε πως πρέπει «να σταματήσει η υποκρισία με τα ασυνόδευτα ανήλικα». Εξήγησε, ότι ακόμα γίνεται διαχωρισμός βάσει της υπηκοότητας, των χαρακτηριστικών και άλλων κριτηρίων, ενώ προτεραιότητα είναι το ίδιο το παιδί. Το αποτέλεσμα είναι, τελικά, ο μικρός αριθμός μετεγκατάστασης των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Συμπλήρωσε επίσης πως “καλό θα ήταν η ΕΕ να δείχνει την αλληλεγγύη της μετεγκαταστώντας τον κόσμο κατευθείαν από εκεί που βρίσκονται ήδη πρόσφυγες, όπως η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, όχι μόνο από τις χώρες υποδοχής της ΕΕ. Μόνο έτσι θα χτυπήσουμε το κύκλωμα των διακινητών”.mouzalas metanastes

Ο Γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα ευχήθηκε στα παιδιά που προορίζονται για τη Γαλλία καλή τύχη στη νέα τους ζωή και υπογράμμισε ότι η μετεγκατάσταση τόσων ανθρώπων αποτελεί ένα σύμβολο αλληλεγγύης στην Ευρώπη, γιατί «η αλληλεγγύη είναι το αίμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Τα τελευταία δυο χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 4.000 μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα στη Γαλλία. Ο κ. Σαντεπί υπογράμμισε πως «η συνεργασία με την ελληνική διοίκηση, τον ΔΟΜ και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπήρξε εξαιρετική».

«Θα ξαναέρθω στην Ελλάδα»

Ο 27χρονος Νουρ από το Χαλέπι της Συρίας ήταν και αυτός ένας από τους πρόσφυγες που “πέταξαν” για την Λυών.

«Ήταν εύκολο να πιάσεις φιλίες με τον κόσμο, οι άνθρωποι στην Ελλάδα είναι πολύ φιλικοί, μοιάζουμε ως λαοί και η επικοινωνία ήταν εύκολη» περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει:mouzalas metanastes

«Σίγουρα θα ξαναγυρίσω, έχω κάνει φίλους εδώ». Στη Λυών φιλοδοξεί να ξαναρχίσει τη ζωή του, που σταμάτησε απότομα πριν λίγα χρόνια. Είχε κατάστημα ρούχων στο Χαλέπι. Όπως λέει, θα προσπαθήσει να δραστηριοποιηθεί και πάλι στον χώρο του εμπορίου, που τον ξέρει καλά.

Σημειώνεται πως αυτή η μετεγκατάσταση είναι η μεγαλύτερη, που οργάνωσε ποτέ η Γαλλία, σε μία μόνο πτήση. Η ομάδα απαρτίζεται από 132 ενήλικες και 102 παιδιά. Οι περισσότεροι είναι σε οικογένειες (182 άτομα). Οι οικογένειες αποτελούνται από 2 έως 9 άτομα. Πρόκειται για 190 Σύρους, 11 Παλαιστίνιους, 27 Ιρακινούς, και 6 άτομα που δηλώνουν απάτριδες.

mouzalas metanastes

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Επεισοδιακό φινάλε σε συνέντευξή της – «Σας καλέσαμε για 40 λεπτά και ήρθατε ένα τέταρτο πριν» – «Το θεωρώ μεγάλη αγένεια»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας παραπονέθηκε ότι οι δημοσιογράφοι δεν τη ρώτησαν για συγκεκριμένα θέματα και εκείνοι της επισήμαναν ότι άργησε να πάει στο στούντιο
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου στο βήμα της Βουλής 12
Άρση ασυλίας για Παύλο Πολάκη και Έλενα Ακρίτα εισηγείται η επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Η υπόθεση του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τη μήνυση που του έχει υποβάλει η Αθηνά Λινού και της βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον της ο Γιώργος Γεραπετρίτης
Ο Παύλος Πολάκης και η Έλενα Ακρίτα σε επιτροπή της Βουλής 4
Στέφανος Κασσελάκης: Ένοχος για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες – 30 μήνες φυλακή με αναστολή και πρόστιμο 50.000 ευρώ
Η εισαγγελέας είχε ζητήσει την απαλλαγή του Στέφανου Κασσελάκη επισημαίνοντας ότι «δεν είχε δόλο» - Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει έφεση κατά της απόφασης
Eurokinissi 32
Κωστής Χατζηδάκης για ανομία στα πανεπιστήμια: Διαγραφή φοιτητών που συμμετέχουν σε επεισόδια, απόδοση ευθυνών και στους πρυτάνεις που δεν εφαρμόζουν τον νόμο
«Όποιος κάνει ζημιά στη δημόσια περιουσία πρέπει να καταβάλει αποζημίωση. Θα έρχεται ένα χαρτί από την ΑΑΔΕ που θα προσδιορίζει τι πρέπει να πληρώσει»
Αστυνομική επιχείρηση σε υπό κατάληψη χώρο του ΑΠΘ 1