Πολιτική

Πλεύρης: Όσοι δεν δικαιούνται άσυλο, η επιλογή θα είναι επιστροφή ή φυλακή

«Η χώρα παύει πλέον να είναι φάρος παράνομης μετανάστευσης»

Τις πρώτες του αποφάσεις και κατευθύνσεις για την μεταναστευτική πολιτική και τις χορηγήσεις ασύλου, ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Αριστεράς Νάσου Ηλιόπουλου, για την κατεύθυνση της μεταναστευτικής πολιτικής και σε σχέση με παλαιότερες δηλώσεις που είχε κάνει το 2011, το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και τις αρχές του κράτους δικαίου.

Ο υπουργός τόνισε πως «η χώρα παύει πλέον να είναι φάρος παράνομης μετανάστευσης. Όποιος έρχεται στην Ελλάδα και δεν δικαιούται διεθνή προστασία δεν είναι ευπρόσδεκτος. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου δεν θα είναι πλέον ξενοδοχείο όποιου έρχεται στην χώρα μας. Για όσους έρχονται που δεν δικαιούνται άσυλο, η επιλογή θα είναι επιστροφή ή φυλακή».

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο που έχει προετοιμάσει ο προκάτοχός του Μάκης Βορίδης και έχει τρία εμβληματικά στοιχεία: θα γνωρίζουν όσοι εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια ότι δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός νομιμοποίησης. Εάν κριθεί ότι δεν μπορεί να πάρει άσυλο, η επιλογή του θα είναι να φύγει από την χώρα, αντιθέτως θα είναι αντιμέτωπος με το ποινικό αδίκημα της παραμονής, που θα εκτελείται άμεσα μόλις δικαστεί και θα πηγαίνει φυλακή.

Ο κ. Πλεύρης, επίσης, ανέφερε ότι ήδη, με την υφυπουργό, ετοιμάζεται η Υπουργική Απόφαση σχετικά με την διαπίστωση της ανηλικότητας. Σημειώνεται ότι «όποιος αρνείται να κάνει τις σχετικές ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί η ανηλικότητά του θα θεωρείται ενήλικος».

Ο υπουργός δήλωσε πως είναι «οπαδός της πολιτικής ύπαρξης αντικινήτρων για όσους έρχονται στην χώρα μας και δεν δικαιούνται διεθνές άσυλο, δηλαδή είναι παράνομοι μετανάστες» καθώς, όπως επισήμανε, «αυτοί εκμεταλλεύονται την ιδιότητα του πρόσφυγα που κινδυνεύει -άρα πρώτα από όλα αυτούς προσβάλουν- ενώ είναι οικονομικοί μετανάστες».

Σχετικά με την ύπαρξη αντικινήτρων στους παράνομους μετανάστες, είπε: «Εγώ μπορεί να το δήλωσα το 2011, αλλά εσείς, μετέχοντας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, το κάνατε πράξη το 2016 με την ύπαρξη της Μόριας, με κόσμο που ήταν τέσσερις και πέντε φορές πάνω από το κανονικό και με συνθήκες άθλιας διαβίωσης».

Ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι από το 2019 η ΝΔ και πρωθυπουργός διατύπωναν αυτές τις θέσεις σχετικά με τα μέτρα και τους ελέγχους της μετανάστευσης και έχει αλλάξει και η ΕΕ και έχει έρθει σε αυτές τις θέσεις, τονίζοντας ότι η μεταναστευτική πολιτική θα πρέπει να είναι «σκληρή» και δίκαιη.

Σχετικά με την φύλαξη των συνόρων, ο υπουργός είπε ότι αυτή δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. «Η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων ανήκει στο Λιμενικό Σώμα, που την διαχείρισή του έχει άλλο υπουργείο και έχει σώσει όλα αυτά τα χρόνια πάνω από 300.000 ανθρώπινες ζωές, παρόλο που τα στελέχη του ΛΣ πολλές φορές έχουν στοχοποιηθεί από το κόμμα σας και την Αριστερά».

Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος επικαλούμενος δημόσια ομιλία του υπουργού το 2011, του «ακροδεξιού» όπως το χαρακτήρισε περιοδικού «ΠΑΤΡΙΑ» είπε: «Είχατε επί λέξει δηλώσει ότι “η φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να υφίσταται εάν δεν υπάρχουν απώλειες και για να γίνω κατανοητός εάν δεν υπάρχουν νεκροί. Όταν είσαι εδώ, δεν θα υπάρχουν κοινωνικές παροχές. Πρέπει να περνούν χειρότερα. Η κόλαση θα πρέπει να φαντάζει παράδεισος σε αυτό που θα ζουν εδώ πέρα”» και πρόσθεσε ο βουλευτής ότι «αυτές οι δηλώσεις σας, συνιστούν ωμή και ανενδοίαστη προτροπή σε παραβίαση της ανθρώπινης αξίας και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας. Πρόκειται για ρατσιστικές δηλώσεις που προσβάλουν βάναυσα τις αρχές του Κράτους Δικαίου, του Ανθρωπισμού, της συνταγματικής προστασίας της ζωής και της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης».

Ο κ. Ηλιόπουλος, υποστήριξε ότι «η τοποθέτηση στην θέση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου προσώπου που έχει κάνει τέτοιες τοποθετήσεις, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για την κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής στο προσφυγικό και μεταναστευτικό, καθώς και για την θεσμική αξιοπιστία της χώρας έναντι των Ευρωπαίων και εταίρων της» προσθέτοντας ότι «ούτε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ούτε η Ύπατη Αρμοστεία, ούτε η κοινή λογική μπορεί να δεχθούν υπουργό Μετανάστευσης που έχει προτείνει απώλειες ζωών ως τρόπο διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μήνυση κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου από τη δημοσιογράφο Βασιλική Πολύζου για συκοφαντική δυσφήμηση
Η προσφυγή συνδέεται με δηλώσεις της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται οι ισχυρισμοί της ενάγουσας για συνεργασία και ανεξόφλητα τιμολόγια περίπου 16.000 ευρώ
Ζωή Κωνσταντοπούλου
Γιώργος Γεραπετρίτης από Γενεύη: «Σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στα υπό ρωσική κατοχή εδάφη
Στην 61η Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ο ΥΠΕΞ ζήτησε στήριξη του θεσμού εν μέσω κρίσης ρευστότητας και παρουσίασε την ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο την περίοδο 2028–2030
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης στο Σ.Α. του ΟΗΕ
Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Νέα Δημοκρατία απορρίπτει ποινικές ευθύνες για Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη στο πόρισμά της
Η πλειοψηφία κάνει λόγο για διαχρονικά και διακομματικά προβλήματα στον Οργανισμό, υπερασπίζεται τη σύσταση Εξεταστικής αντί Προανακριτικής και προβάλλει την έκταση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ως ένδειξη «πλήρους διερεύνησης»
Οι Λευτέρης Αυγενάκης και Μάκης Βορίδης
Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Το ΠΑΣΟΚ ζητεί Προανακριτική για Βορίδη και Αυγενάκη
Στην πορισματική του έκθεση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλογίζει στην κυβερνητική πλειοψηφία «συγκάλυψη» και κάνει λόγο για σοβαρές ενδείξεις ποινικών ευθυνών των δύο πρώην υπουργών
Συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Κωνσταντίνος Τασούλας για Ουκρανία: Η Ελλάδα θα υποστηρίζει τις προσπάθειες για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη
Σε δήλωσή του για τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει τη σταθερή θέση της χώρας μας υπέρ της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας
Ζελένσκι και Τασούλας