Πολιτική

Πως ο Στουρνάρας κατάφερε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να ψηφίσουν νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ

Η απειλή από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ πως δε θα ψήφιζαν το νομοσχέδιο για την απόσυρση του Δημοσίου από τις ΔΕΚΟ και τα λιμάνια οδήγησε τον υπουργό Οικονομικών στην κατάθεση τροπολογίας για να... καμφθούν οι αντιδράσεις.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η τροπολογία κατατέθηκε ως «απάντηση» στις απαιτήσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ σχετικά με τον έλεγχο των αποκρατικοποιήσεων από τη Βουλή. Το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει να εγκρίνει η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την κάθε αποκρατικοποίηση ξεχωριστά, ενώ η ΔΗΜΑΡ είχε δηλώσει πως θα καταψηφίσει το σχετικό άρθρο εκτιμώντας πως το Δημόσιο οφείλει να διατηρεί τον έλεγχο επί των ΔΕΚΟ που διαχειρίζονται φυσικά αγαθά.

Με την τροπολογία Στουρνάρα, ορίζεται πως πριν την κάθε αξιοποίηση Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου, η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα ενημερώνεται από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και θα καταθέτει προτάσεις και παρατηρήσεις τις οποίες το ΤΑΙΠΕΔ θα «οφείλει να λαμβάνει υπόψη του».

Ο κ. Στουρνάρας κατέθεσε επίσης και τροπολογία που αφορά το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ατυχημάτων Αυτοκινήτου, επαναφέροντας την δυνατότητα κάλυψης αποζημιώσεων ψυχικής οδύνης και προβλέποντας την δυνατότητα αποζημίωσης για υλικές ζημιές και ηθική βλάβη πάνω από το πλαφόν των 100.000 ευρώ. «Πιστεύουμε πως με τις νέες ρυθμίσεις επιτυγχάνεται η χρυσή τομή μεταξύ της ανάγκης εξυγίανσης του Επικουρικού Κεφαλαίου και αποζημίωσης των παθόντων και δικαιούχων».

Πέραν των παραπάνω, ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε επισημάνσεις βουλευτών κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, προσέθεσε διατάξεις που προβλέπουν τα παρακάτω:

– Για την έγκριση των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων, απαιτείται στη σχετική μελέτη να αναφέρονται «οι γενικές κατευθύνσεις για την ενσωμάτωση της σχεδιαζόμενης επένδυσης στην περιβάλλουσα το δημόσιο ακίνητο περιοχή και την συμβολή της στην εθνική, περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη».
– Διευκρινίζεται πως η επέκταση των λιμενικών έργων από τον κύριο μιας επένδυσης σε δημόσια ακίνητα, αφορά μονάχα τα τεχνικά έργα επί αιγιαλού και παραλίας και όχι επί όχθης και παρόχθιας ζώνης.
– Η λήξη του δικαιώματος οικοδόμησης και κυριότητας ακινήτου που έχει κτισθεί σε δημόσια γη από έναν επενδυτή, επιφέρει και απόσβεση των εμπραγμάτων δικαιωμάτων τρίτων. Σε περίπτωση που ο επενδυτής απολέσει τα δικαιώματά του πριν την λήξη του δικαιώματος χρήσης του ακινήτου, αποτρέπεται η επέκταση των εμπραγμάτων βαρών του ακινήτου και στην κυριότητά του.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία από τα κόμματα της συμπολίτευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η γκάφα της Ζ. Κωνσταντοπούλου για τον υπουργό Δικαιοσύνης

Θρίλερ μέσα στη νύχτα – Επαφές Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη ως τα μεσάνυχτα – Προχωρούν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ χωρίς τη ΔΗΜΑΡ;

Έκλεψαν το βουλευτικό αυτοκίνητο του Αντιπροέδρου της Βουλής!

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νέο «χτύπημα» Βλάχου: Κατέθεσε ερώτηση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ανακύκλωση
Σχεδόν ένα 24ωρο μετά τις δηλώσεις για τον δύσκολο στόχο της αυτοδυναμίας και τα ανοίγματα στη συζήτηση περί μετεκλογικών συνεργασιών, ο βουλευτής της ΝΔ επανέρχεται με παρέμβαση προς τον πρωθυπουργό
Γιώργος Βλάχος
ΠΑΣΟΚ κατά Γεωργιάδη για καταγγελίες Σαλμά: «Κάνει πως δεν κατάλαβε, οφείλει να δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις»
Η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει ότι ο υπουργός Υγείας δεν μπορεί να παραμένει στη θέση του χωρίς «καθαρές και τεκμηριωμένες απαντήσεις» για την υπόθεση Novartis
Τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη 8
Νέα σφοδρή σύγκρουση Κωνσταντοπούλου με το ΚΚΕ: «Επαγγελματίες του κομμουνισμού με μισθό» – «Το τέλος του κατήφορου είναι ο βούρκος»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατηγόρησε τον Περισσό ότι στηρίζει τη ΝΔ όταν «βρίσκεται σε δύσκολη θέση» - «Τερατώδη ψέματα», απάντησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος
Καραθανασόπουλος και Κωνσταντοπούλου
10