Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Η επίσκεψη στην Αθήνα ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και ο φίλος Δημήτρης Αβραμόπουλος

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Η επίσκεψη στην Αθήνα ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και ο φίλος Δημήτρης Αβραμόπουλος
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, συναντήθηκε σήμερα (21.09.2021), με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, στην Αθήνα, με τους δύο τους να στέλνουν κοινό μήνυμα για την επίλυση προβλημάτων στα ελληνοτουρκικά.  

Από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκε, ο Εκρέμ Ιμάμογλου είναι σε συνεχή… κόντρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κάποτε βρισκόταν… στη θέση του. 

Ήταν το 1999, όταν o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και συνάντησε τον -τότε- δήμαρχο Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλο.  

Η φιλία μεταξύ των δύο ανδρών αναπτύχθηκε όταν την ίδια χρονιά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φυλακίστηκε με την κατηγορία πρόκλησης του λαού για ένα ποίημα που είχε απαγγείλει. Εξέτισε την ποινή του από τις 24 Μαρτίου έως τις 27 Ιουλίου 1999. Τότε, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη και είχε ζητήσει να επισκεφθεί τον Ερντογάν στη φυλακή, αλλά δεν του το είχαν επιτρέψει. Ωστόσο, η προσπάθεια του είχε εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τον… νυν «σουλτάνο».

Γιατί φυλακίστηκε ο Ερντογάν

Τον Δεκέμβριο του 1997, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απήγγειλε ποίημα σε μία μεγάλη πολιτική εκδήλωση οπαδών του. «Οι μιναρέδες ξιφολόγχες, οι θολωτές στέγες (των τζαμιών) κράνη, τα τζαμιά ο στρατώνας μας, οι πιστοί στρατιώτες»… Οι κεμαλιστές – εθνικιστές που διοικούσαν κατηγόρησαν τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης ότι κάνει ισλαμική προπαγάνδα, που ήταν ποινικό αδίκημα και καταδικάστηκε σε εξάμηνη φυλάκιση. Τελικά έμεινε τέσσερις μήνες στη φυλακή.

Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις