Συμβαίνει τώρα:
Πολιτική

Στη Βουλή ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Γιάννου Παπαντωνίου για τα Leopard – Ο ρόλος γνωστού επιχειρηματία

- Η δικογραφία αφορά την προμήθεια αρμάτων μάχης τύπου Leopard
- Οι εισαγγελείς διαφθοράς ερευνούσαν την υπόθεση πολλούς μήνες και άσκησαν κακουργηματικές διώξεις κατά 13 προσώπων
- Το διάστημα που αφορά στον κ. Παπαντωνίου είναι από τον Οκτώβριο του 2001 έως τον Μάρτιο του 2004
- Ανάμεσα στους κατηγορούμενους ένας γνωστός επιχειρηματίας που είναι κατηγορούμενος και σε άλλη δικογραφία για τα εξοπλιστικά

Τον δρόμο για την Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού ‘Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, παίρνει η δικογραφία για σκέλος της υπόθεσης προμήθειας των αρμάτων μάχης τύπου Leopard, καθώς οι εισαγγελείς διαφθοράς ολοκλήρωσαν πολύμηνη έρευνα, η οποία κατέληξε στην άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης σε βάρος συνολικά 13 προσώπων.

Η δικογραφία που αποστέλλεται στην Βουλή για ενδεχόμενες ευθύνες του κ. Παπαντωνίου, διαδόχου του Α. Τσοχατζόπουλου στο ΥΕΘΑ, αφορά το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2001 έως τον Μάρτιο του 2004, που σχετίζεται με την σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που υπεγράφη στο πλαίσιο της κύριας σύμβασης για την αγορά των συγκεκριμένων γερμανικών όπλων.

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε από τους εισαγγελείς διαφθοράς, αφορά 12 κρατικούς αξιωματούχους που είχαν εμπλακεί στην επίμαχη σύμβαση αλλά και έναν γνωστό επιχειρηματία, o οποίος αντιπροσώπευσε την κατασκευάστρια εταιρία των Leopard, που είναι ήδη κατηγορούμενος σε άλλη δικογραφία για τα εξοπλιστικά. Η δίωξη για τους κρατικούς αξιωματούχους, αφορά τα αδικήματα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος κατά του Δημοσίου, ενώ ο επιχειρηματίας βαρύνεται με ηθική αυτουργία στην απιστία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Η έρευνα για την υπόθεση, διενεργήθηκε μετά από εντολή της εισαγγελέως κατά της διαφθοράς, Ελένης Ράικου, από τους επίκουρους εισαγγελείς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνη Ελευθεριάνο.

Αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας, ήταν να διερευνηθεί αν τα χρήματα από την υλοποίηση των αντισταθμιστικών, διατέθηκαν όπως προέβλεπαν οι σχετικές συμβάσεις, για την υποβοήθηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας κ.α..

Από την έρευνά τους, οι εισαγγγελείς διαπίστωσαν ότι μέρος των χρημάτων από την υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, που προσδιορίζεται σε ποσό περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ, χρησιμοποιήθηκε από τον κατηγορούμενο επιχειρηματία, μέσω τεχνασμάτων, για τη συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, εταιρειών συμφερόντων του ομίλου του.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ανδρουλάκης, Φάμελλος και Κουτσούμπας άκουσαν τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα – Τα μηνύματά τους για το 2026
Στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ άκουσε τα κάλαντα ο Ανδρουλάκης, στον Περισσό απόλαυσε τα κάλαντα από την χορωδία της ΚΝΕ ο Κουτσούμπας και στην Θεσσαλονίκη στα γραφεία τους ΣΥΡΙΖΑ στη Θέρμη βρέθηκε ο Φάμελλος
Kάλαντα της Πρωτοχρονιάς στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, από την αδελφότητα Κεφαλληνίων και Ιθακησίων Πειραιά
Κόντρα του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση και για τις μεταβολές στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ
«Μας χωρίζει ιδεολογική και αξιακή άβυσσος με μία κυβέρνηση, που είναι επικίνδυνη για τη χώρα, διευρύνει τις ανισότητες και μοιράζει στα καρτέλ τον πλούτο της χώρας» λένε στη Χαριλάου Τρικούπη
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης