Πολιτική

Στην Αθήνα η πρώτη ενεργειακή Σύνοδος Ελλάδας, Κύπρου, ΗΠΑ και Ισραήλ

Η πρώτη ενεργειακή διυπουργική διάσκεψη με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου, ΗΠΑ και Ισραήλ γίνεται σήμερα (07.08.2019) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με οικοδεσπότη τον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος.

Ο Κωστής Χατζηδάκης θα υποδεχτεί τον Γιώργο Λακκοτρύπη, υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, τον Γιουβάλ Στάινιτζ, υπουργό Ενέργειας και Υδατικών Πόρων του Ισραήλ και τον Φράνσις Φάνον, υφυπουργό Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους των ΗΠΑ.

Στόχος της Ενεργειακής Υπουργικής Διάσκεψης είναι: πρώτον, να αναγνωριστούν ενεργειακοί τομείς δυνητικής συνεργασίας, που ενδιαφέρουν και τα τέσσερα κράτη που συμμετέχουν στη διάσκεψη και, δεύτερον, να αποφασιστεί η σύσταση μιας ομάδας εργασίας με υψηλόβαθμους πολιτικούς και υπηρεσιακούς αξιωματούχους. Η ομάδα αυτή θα προσδιορίσει συγκεκριμένα projects, ανά θεματικό τομέα συνεργασίας, και θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα υποστήριξής τους σε τετραμερές επίπεδο. 

Στο περιθώριο της διάσκεψης αναμένεται να υπάρξουν επίσης διεργασίες προκειμένου να δοθεί ουσιαστική ώθηση στη διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό αερίου East Med.

Οι υπουργοί θα παρουσιάσουν τα συμπεράσματα της Διάσκεψης και θα κάνουν δηλώσεις στις 14:00.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται υπουργική διάσκεψη για ζητήματα ενέργειας, στην οποία συμμετέχει και η κυβέρνηση των ΗΠΑ και είναι σημαντικό ότι η διάσκεψη αυτή γίνεται στην Αθήνα.

Το Σεπτέμβριο οι συμβάσεις για τις έρευνες στην Κρήτη

Κατά τη συνάντηση την Τρίτη (06.08.2019), οι κ.κ. Χατζηδάκης και Φάνον έκαναν λόγο για στενή και στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ στον ενεργειακό τομέα ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ακόμη ότι το Σεπτέμβριο θα κατατεθούν για κύρωση στη Βουλή οι συμβάσεις για την παραχώρηση των θαλάσσιων περιοχών δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης για έρευνες υδρογονανθράκων στην κοινοπραξία Total – Exxonmobil – ΕΛΠΕ «για να δείξουμε, όπως τόνισε, τη βούλησή μας για στενή συνεργασία στο χώρο της ενέργειας αλλά και για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στη χώρα μας».

xatzidakis fanon

«Είναι η δεύτερη επίσκεψή μου στην Ελλάδα και αυτό υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο των διμερών σχέσεων και τον αυξανόμενο ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος για την περιοχή», τόνισε ο κ. Φάνον ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα κάνει πολλά για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού της μείγματος και την αύξηση της ενεργειακής της ασφάλειας.

«Συναντήθηκα, πρόσθεσε, με αρκετούς υπουργούς και με τον κ. Χατζηδάκη στο Κάιρο την περασμένη εβδομάδα. Συνεχίζουμε να πιέζουμε για ανοιχτή, διαφανή και αποτελεσματική αγορά. Οι αμερικανικές εταιρείες είναι εδώ και έχουν αυξανόμενη παρουσία στην περιοχή και στην Ελλάδα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αν υπάρχει διαφάνεια οι αμερικανικές εταιρείες θα είναι στην κορυφή, έχουμε την καλύτερη τεχνολογία, τις καλύτερες επιδόσεις στην προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας και τις καλύτερες επιδόσεις στην καινοτομία. Πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλουν στην περιβαλλοντική, ενεργειακή και πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και την περιοχή».

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε από την πλευρά του: «Δεν είμαι ούτε ένα μήνα υπουργός και είναι η δεύτερη συνάντηση μου με τον κ. Φάνον έχοντας συναντηθεί επίσης και με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, τον κ. Πέρι. Αυτό δείχνει πόσο δυνατή είναι η στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ ιδιαίτερα στο χώρο της ενέργειας. Το γεγονός ότι στην Αθήνα διοργανώνεται αύριο αυτή η τετραμερής διάσκεψη για τα θέματα της ενέργειας (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) δείχνει όχι μόνο πόσο ισχυρή είναι η σχέση μας με τις ΗΠΑ αλλά και το γεγονός πως όλες οι χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη εργάζονται προς την κατεύθυνση η ενέργεια να μην είναι πηγή προβλημάτων, αλλά ένα μέσο συνεργασίας, σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Η συνεργασία της Νέας Αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα Τσίπρα δεν μπορεί να ανατρέψει την ηγεμονία της Δεξιάς
«Μπορεί ένα τέτοιο κοινό ψηφοδέλτιο να διαμορφώσει τους όρους για τη δημιουργία μίας νέας πλειοψηφίας; Μακάρι να ήταν εύκολο, ωραία θα ήταν»
Γαβριήλ Σακελλαρίδης
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάρτηση στο TikTok για τις φοροελαφρύνσεις στη ΔΕΘ για τους νέους – «Για να δούμε τι απάντησαν»
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι τα μέτρα εγκρίθηκαν ήδη από τη Βουλή στις 7 Νοεμβρίου και στάθηκε ιδιαίτερα στον μηδενισμό φόρου για νέους εργαζόμενους
Κυριάκος Μητσοτάκης
11
Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2026 – Κακλαμάνης: Μακάρι να λειτουργούσε έτσι το ελληνικό Δημόσιο
Τον προϋπολογισμό της Βουλής υπερψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά, η Ελληνική Λύση και η Νίκη, με το «παρών» τοποθετήθηκε το ΚΚΕ, ενώ καταψήφισε η Πλεύση Ελευθερίας
Ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης
Δημοσκόπηση RealPolls: Οι ενεργειακές συμφωνίες δίνουν «ανάσα» στη ΝΔ
Οι μετρήσεις δείχνουν ενίσχυση της ΝΔ στην πρόβλεψη αποτελέσματος με άνω του 30%, άνοδο του ΠΑΣΟΚ και πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που τα σενάρια για κόμματα Τσίπρα και Σαμαρά δεν πείθουν τους ψηφοφόρους
Ψήφος 26
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ δίνει την πρώτη της συνέντευξη και μιλά ανοιχτά για τις προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ
Την Πέμπτη (13.11.2025) στις 23:00 το βράδυ μέσα από την συχνότητα του ΑΝΤ1 - Η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα, θα αναλύσει τον ρόλο της χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη και θα αποκαλύψει τις στρατηγικές προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ