Πολιτική

Στις 30/11 στην Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική για το Μνημόνιο!

Την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο. Της συζήτησης θα ακολουθήσει ψηφοφορία.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η πρόταση για τη συγκεκριμένη ημερομηνία συζητήθηκε στη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και φαίνεται να βρίσκει σύμφωνα τα κόμματα.

Tην πρόταση έχουν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη διερεύνηση πολιτικών και ποινικών ευθυνών σε σχέση με την υπογραφή από τη χώρα των Μνημονίων 1 και 2.

Σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου η Εξεταστική Επιτροπή θα πρέπει να διερευνήσει «γιατί, παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που σημείωνε η ελληνική οικονομία από το 1994, όταν συμφωνήθηκε η συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο σχεδιαζόμενο νόμισμα, έως το 2007, πριν απ’ το ξέσπασμα της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, το δημόσιο χρέος όχι μόνο δεν μειώθηκε ως ποσοστό του AEΠ, αλλά παρουσίαζε αυξητικές τάσεις».

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας «θα πρέπει να διευκρινιστούν πρωτίστως οι λόγοι, για τους οποίους οι διάφορες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας ακολούθησαν μια πολιτική περιορισμού των φορολογικών εσόδων του Δημοσίου, με στοχευμένες φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις των επιχειρηματικών κεφαλαίων και των υψηλών εισοδημάτων, επέτρεψαν την εκτεταμένη φοροδιαφυγή των αντίστοιχων κοινωνικών μερίδων και δεν αντιμετώπισαν αποτελεσματικά την εισφοροδιαφυγή και την ανασφάλιστη εργασία».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι «πρέπει να αναζητηθούν οι πολιτικές και ενδεχομένως ποινικές ευθύνες τόσο του τότε πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου όσο και του τότε υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και κάθε άλλου ενεχομένου και συμπράξαντος προσώπου για τη συνέχιση της αδιέξοδης πολιτικής του Μνημονίου 1 και την αποδοχή των συγκεκριμένων όρων του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων, που δεν περιλάμβανε βεβαίως αυτά που κατείχε η ΕΚΤ, τη στιγμή που γνώριζαν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυρίου Ρουμελιώτη, ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας είναι καταδικασμένο σε αποτυχία (…).

Η πρόταση πιθανότατα θα απορριφθεί. Εκτός από το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να μην την υπερψηφίσει ούτε η Νέα Δημοκρατία καθώς στο σκεπτικό του αιτήματος περιέχονται και σαφείς αναφορές κατά προηγουμένων κυβερνήσεων και ειδικά της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί τον Μεϊμαράκη με πρόταση μομφής

Κατέθεσε πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική για το Μνημόνιο

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ρένα Δούρου: Η επιστροφή από τις στάχτες και το κλειδί της επόμενης ημέρας
Από τη μεγάλη νίκη στην Περιφέρεια Αττικής, στη δοκιμασία για το Μάτι και τώρα στην κορυφή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας - Η υποχώρηση Πολάκη, η μάχη για την επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ και το ερώτημα της ηγεσίας
Η Ρένα Δούρου 19
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η έκθεση της ΕΕ για το Κράτος Δικαίου η καλύτερη απάντηση στις έωλες κατηγορίες της αντιπολιτευτικής προπαγάνδας
«Η Ατζέντα για την Ελλάδα του 2030 προτάσσει τη θεσμική ανάταξη του κράτους με κομβικό σταθμό τη Συνταγματική Αναθεώρηση» γράφει ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του για την έκθεση της Κομισιόν
Μητσοτάκης, συνεδρίαση στο Μαξίμου
Φάμελλος: Το τελευταίο βήμα πριν κλείσει την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ – Η συνάντηση με τον Κακλαμάνη και το πολιτικό «κλειδί» της επόμενης εβδομάδας
Από την αποστολή διάσωσης στην Κουμουνδούρου, στη σύγκρουση για τον Τσίπρα και στην προαναγγελθείσα ανεξαρτητοποίηση - Η συνάντηση με τον Νικήτα Κακλαμάνη και το πολιτικό «κλειδί» της επόμενης εβδομάδας
Σωκράτης Φάμελλος 11
«Ask Alexis»: Backstage από την πρώτη διαδικτυακή συνάντηση Τσίπρα με τα μέλη της ΕΛΑΣ – «Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ»
Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε στιγμιότυπα από τον ανοιχτό διάλογο, μίλησε για «νέο τρόπο λειτουργίας» και έθεσε στο επίκεντρο τη συμμετοχή και τη συνδιαμόρφωση
Αλέξης Τσίπρας
10
«Συλλογική ηγεσία» μέχρι τις εκλογές εισηγείται ο Νίκος Παππάς στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – «Πρώτιστη ανάγκη η συγκρότηση των ψηφοδελτίων»
Ο πρώην υπουργός κηρύσσει το τέλος της απόφασης συνεργασίας με την ΕΛΑΣ, στρέφει τα πυρά του στις «ατομικές μετακινήσεις» στελεχών και ζητεί την επιστροφή των βουλευτικών εδρών από όσους επιλέγουν διαφορετική πολιτική πορεία.
Νίκος Παππάς
Μόνη στην κάλπη η Ρένα Δούρου για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Η υποχώρηση Πολάκη και οι αιχμές για «σχέδιο» αποχωρήσεων
Η υποψηφιότητα της βουλευτού ανακοινώθηκε επισήμως μετά την απόσυρση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος επικαλέστηκε τους δυσμενείς συσχετισμούς και παρέπεμψε στην Κεντρική Επιτροπή
Δούρου και Πολάκης 48