Πολιτική

Σχόλιο για το αποτέλεσμα στη ΝΔ

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που πραγματοποιήσαμε

για το Newsit στις 17 Νοεμβρίου, εκτιμούσα ότι: «η εκλογή νέου Προέδρου στη ΝΔ, είναι κυρίως θέμα της δυναμικής που αναπτύσσεται στη βάση, ανάμεσα στους ψηφοφόρους του κόμματος».
 
Η δυναμική αυτή, επέβαλε την αλλαγή του τρόπου εκλογής με τη συμμετοχή της βάσης, ξεπέρασε τις όποιες τοποθετήσεις στελεχών και τις στρατηγικές επικοινωνίας, οδήγησε περίπου 700.000 πολίτες στις κάλπες και ανέδειξε τον Αντώνη Σαμαρά – με διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων – ως τον  7ο πρόεδρο της ΝΔ.

Η εξέλιξη δεν είναι απλώς εντυπωσιακή. Είναι (για τα δεδομένα της ΝΔ) επαναστατική. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ, που μέχρι σήμερα δεν είχαν ρόλο και λόγο στην εκλογή αρχηγού αλλά και στη λειτουργία του κόμματος, έδωσαν στον κ. Σαμαρά μια καθαρή νίκη αλλά και μία καθαρή εντολή.

Εντολή για διαφορετική, ανοικτή και συμμετοχική,  λειτουργία του κόμματος.  Αφού αποδοκίμασαν λογικές παρέας και πρακτικές μηχανισμών, τις οποίες απέδωσαν πολύ περισσότερο στην κ. Μπακογιάννη.

Εντολή για άλλη, κοινωνική και φιλολαϊκή, πολιτική. Αφού αποδοκίμασαν όψεις της κυβερνητικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, για τις οποίες θεώρησαν πολύ περισσότερο συνυπεύθυνη την κ. Μπακογιάννη.      

Εντολή για διαφορετικό ύφος και ήθος. Αφού αποδοκίμασαν συμπεριφορές  και στάσεις που τους πλήγωσαν και αποτέλεσαν σημαντική παράμετρο της βαριάς ήττας της 4ης Οκτωβρίου.

Το μεγάλο στοίχημα για τον κ. Σαμαρά είναι ασφαλώς να κάνει πράξη την εντολή αυτή. Οι 700.000 ψηφοφόροι που τον ανέδειξαν μεγάλο νικητή, αποτελούν ισχυρή βάση και κινητήρια δύναμη για να το πετύχει.

Κώστας Παναγόπουλος
Διευθύνων Σύμβουλος Alco

Υ.Γ. 1
Στους νικητές της χθεσινής ημέρας και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, που κέρδισε την προτίμηση πολύ σημαντικού ποσοστού νεοδημοκρατών.

Υ.Γ. 2
Απολύτως θετική και άξια επαίνου η δήλωση της κ. Μπακογιάννη για το εκλογικό αποτέλεσμα, αποτελεί επιβεβαίωση της ότι η αξία του ηττημένου προσδιορίζει το μέγεθος της επιτυχίας του νικητή.  

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Ένα ακόμα μπάζωμα της κυβέρνησης» – Ένσταση για το κλείσιμο της εξεταστικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατήγγειλε την προσωπικά τον πρωθυπουργό, το Μαξίμου και την ΚΟ της ΝΔ «για ένα ακόμα μπάζωμα της αλήθειας» στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Βουλή
Άρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ μετά την ανακοίνωση του δεύτερου κύματος διεύρυνσης με Βαγγέλη Κορακάκη και Θεοδόση Πελεγρίνη
Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης διέψευσε την συμμετοχή του στην Επιτροπή της Χαριλάου Τρικούπη, ενώ εσωκομματικές αντιδράσεις υπήρξαν για τον πρώην πρύτανη του ΕΚΠΑ
Βαγγέλης Κορακάκης και Θεοδόσης Πελεγρίνης 5
«Ναι» σε άμυνα και ασφάλεια, λένε οι Έλληνες σε δημοσκόπηση μετά την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή – Ανέβηκε στο 34,1% η ΝΔ
Οι πολίτες συμφωνούν με την αγορά των φρεγατών, ενώ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στην οικονομία και την ακρίβεια από τον πόλεμο στο Ιράν
Δημοσκόπηση Interview: «Ναι» σε άμυνα και ασφάλεια – Ανέβηκε στο 34,1% η ΝΔ 10
Το «μοντέλο Ουκρανίας» επιστρέφει για να συγκρατήσει τις τιμές – Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την Τετάρτη (11.03.2026), μετά δηλαδή την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Παρίσι, όπου μεταβαίνει σήμερα για να συμμετάσχει στη 2η Σύνοδο για την Πυρηνική Ενέργεια
Πρατήριο καυσίμων 16
Στέφανος Κασσελάκης: Οι «Δημοκράτες – Προοδευτικό Κέντρο» θα κατέβουν αυτόνομα στις βουλευτικές εκλογές
Σχετικά με τις πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή ο κ. Κασσελάκης είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τελείως ανέτοιμη και οι οικονομικές επιπτώσεις για την Ελλάδα θα είναι μεγάλες
Στέφανος Κασσελάκης
Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου για τις πιθανές επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράν στην ελληνική οικονομία
Στη σύσκεψη συμμετέχουν σε επίπεδο υπουργών ο Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Σταύρος Παπασταύρου, ενώ ο Θάνος Πετραλιάς θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς βρίσκεται στις Βρυξέλλες
Μέγαρο Μαξίμου