Πολιτική

Σύγκρουση Σκέρτσου – αντιπολίτευσης για την ΕΥΠ: «Γίνεστε ουρά της Ζωής Κωνσταντοπούλου»

Άναψε φωτιές η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η Πλεύση Ελευθερίας για τροπολογία σχετικά με τις μεταθέσεις στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σφοδρή σύγκρουση προκάλεσε το μεσημέρι της Πέμπτης (28.05.2026) στη Βουλή η διάταξη για το προσωπικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο να εξαπολύει ευθεία επίθεση στην αντιπολίτευση, μετά την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η Πλεύση Ελευθερίας.

«Γίνεστε ουρά της Πλεύσης Ελευθερίας», ήταν η αιχμηρή αποστροφή του Άκη Σκέρτσου στη Βουλή, με τον υπουργό Επικρατείας να κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι εργαλειοποιεί την υπόθεση της ΕΥΠ και συντάσσεται με την πρωτοβουλία του μικρότερου κοινοβουλευτικού κόμματος, αναδεικνύοντας την Ζωή Κωνσταντοπούλου σε «φυσικό ηγέτη» της. 

«Το ποσοστό της Πλεύσης Ελευθερίας ήταν 3,17% στις εθνικές εκλογές. Το κόμμα αυτό έκανε ένσταση αντισυνταγματικότητας επί ενός άρθρου που δεν έχει βρει αντισυνταγματική ούτε η ΚΕΝΕ ούτε η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής. Το βρήκε η Πλεύση Ελευθερίας. Θα περίμενα από κάποια κόμματα να ορθώσουν ανάστημα και να μη γίνουν ουρά της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Λυπάμαι πολύ που η αντιπολίτευση γίνεται ουρά της Πλεύσης Ελευθερίας η οποία αναδεικνύεται σε φυσικό ηγέτη της αντιπολίτευσης», σχολίασε δηκτικά ο υπουργός Επικρατείας Άκη Σκέρτσο.

Απαντώντας στις κατηγορίες περί δημιουργίας «κομματικού στρατού» στην ΕΥΠ, ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι η διάταξη αφορά περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων. «Δίνουμε τη δυνατότητα για παράταση δύο ετών όσων έχουν πάρει απόσπαση στη γραμματεία συντονισμού. Αφορά έξι άτομα, μεταξύ άλλων και άτομο που αποσπάστηκε το 2015. Για ποιους “πραιτωριανούς” μιλάτε;» διερωτήθηκε.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης 

Η αντιπολίτευση, πάντως, επέμεινε ότι η ρύθμιση ανοίγει δρόμο για κομματικό έλεγχο της ΕΥΠ. Ο Δημήτρης Μάντζος, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για «ειδικό καθεστώς κομματικής τακτοποίησης», υποστηρίζοντας ότι με τη συγκεκριμένη διάταξη «πιστοποιείται ότι το επιτελικό κράτος είναι μια κομματική μηχανή».

«Βλέπουμε την οικοδόμηση ενός κομματικού μηχανισμού μονιμοποίησης ημετέρων στην ΕΥΠ. Δίνετε τη δυνατότητα μετάταξης υπαλλήλων και δημιουργίας προσωποπαγών θέσεων», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε και ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δημιουργεί κατηγορία υπαλλήλων που θα είναι «υποχείριο ενός καθεστώτος». «Πείθετε και τον πλέον αδαή και κακόπιστο ότι είστε ένα καθεστώς που κοιτάζει να ενσωματώσει τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών», τόνισε.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος σχολίασε σκωπτικά ότι «το να συζητά κανείς για ΕΥΠ και διαφάνεια είναι άτοπο», ενώ ο Νάσος Ηλιόπουλος από τη Νέα Αριστερά μίλησε για «σώμα πραιτωριανών μέσα στην ΕΥΠ».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ζητά δημοψήφισμα: Πρόταση να μην κατέβει το κόμμα στις εκλογές και να στηρίξει ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα
Η οργάνωση της νεολαίας καλεί τα μέλη να αποφασίσουν για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προτείνοντας την ενεργοποίηση των καταστατικών διαδικασιών και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μη αυτόνομη εκλογική κάθοδο του κόμματος
Τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου 13
ΠΑΣΟΚ: Δεσμευόμαστε για επαναφορά του ΕΚΑΣ και μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης
«Ο πρωθυπουργός απέκρυψε ότι ο ίδιος δίνει ένα ποσό και αυτό συμψηφίζεται και έκανε σαν να μην άκουσε τον κ. Ανδρουλάκη που μίλησε για δύο δόσεις» σχολίασε η Χαριλάου Τρικούπη σχετικά με τη 13η σύνταξη
ΠΑΣΟΚ
ΝΔ για την επίθεση σε Βολουδάκη: «Δεν είναι άγνωστοι, είναι γνωστοί – Θα βρεθούν όπως βρέθηκαν και οι σύντροφοί τους»
«Η φασιστική νοοτροπία που εκφράζεται μέσα από τέτοιες πράξεις πρέπει να ηττηθεί πλήρως», σημειώνει η εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Αλεξάνδρα Σδούκου
Υβριστικά συνθήματα στο σπίτι της υφυπουργού, Σέβης Βολουδάκη στα Χανιά 22
Απειλητικά συνθήματα στο σπίτι και στο γραφείο της Σέβης Βολουδάκη - «Θάνατος στη ΝΔ, γκαζάκια στα σπίτια σας»
Η Σέβη Βολουδάκη με ανάρτησή της στο Facebook δημοσίευσε φωτογραφίες από τα απειλητικά συνθήματα, ενώ επισήμανε ότι δεν φοβάται και δεν εκβιάζεται - Καταδικάζει ο Παύλος Μαρινάκης
Τα συνθήματα 91