Πολιτική

Τα δύο δώρα στον Ομπάμα στο Μουσείο της Ακρόπολης – Τι τον εντυπωσίασε

Ο πρόεδρος Ομπάμα έφυγε από το Μουσείο της Ακρόπολης με δύο δώρα που του πρόσφερε ο διευθυντής του Μουσείου, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής: ένα αντίγραφο της «σκεπτόμενης Αθηνάς» και ένα αντίγραφο αττικού τετράδραχμου, επίσης του 5ου π Χ αιώνα.

Το αττικό τετράδραχμο που δωρίστηκε στον Αμερικανό πρόεδρο, δεν ήταν στο πρόγραμμα: «Συνέβη εντελώς αυθόρμητα, επειδή έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον όταν, βλέποντας το πρωτότυπο, του εξήγησα ότι στην αρχαιότητα με αυτά πλήρωναν τους τεχνίτες και τους αρχιτέκτονες» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δημήτρης Παντερμαλής.

Εξέφρασε την θέση του στο ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, που λίγο νωρίτερα είχε επισκεφτεί; «Δεν ήταν μια ξενάγηση, αλλά ένας πολιτιστικός περίπατος μέσα από τις αίθουσες του Μουσείου» ακριβολογεί ο Δημήτρης Παντερμαλής.

Και συνεχίζει: «Φυσικά, επειδή το Μουσείο της Ακρόπολης διαθέτει τα σπουδαιότερα γλυπτά της αρχαϊκής και κλασικής εποχής, παραμείναμε σ’ αυτά. Ο πρόεδρος Ομπάμα μου έδωσε την αίσθηση ενός ανθρώπου εξοικειωμένου, με γνώσεις για τον αρχαίο ελληνικό κόσμο και με ενδιαφέρον ειλικρινές να μάθει περισσότερα. Μιλήσαμε για ποικίλα θέματα, για τον πολιτισμό, την πολιτική και την οικονομία στην αρχαιότητα. Είδαμε λεπτομέρειες και ποιοτικά χαρακτηριστικά των έργων τέχνης, τον συμβολισμό τους, τη σημασία τους και ολοκληρώσαμε με τα γλυπτά του Παρθενώνα και τις μετόπες με την Κενταυρομαχία από την νότια πλευρά του Παρθενώνα».

Τον Αμερικανό πρόεδρο υποδέχτηκε στο Μουσείο η υπουργός Πολιτισμού και η συνάντησή του με τον κ. Παντερμαλή έγινε στα γλυπτά του μικρού ιωνικού ναού της Αθηνάς Νίκης, τον οποίο είχε μόλις επισκεφθεί στον ιερό βράχο. Σταμάτησε μπροστά στη ζωφόρο της μάχης του Μαραθώνα. Εντυπωσιάστηκε με την θέα της ανασκαφής από ψηλά και ρώτησε τον κ. Παντερμαλή σχετικά με τα ευρήματά της. «Προχωρήσαμε στις αίθουσες, ερημικά μόνοι» μας λέει χαμογελώντας, αλλά και κυριολεκτικά ο κ. Παντερμαλής, αφού τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια.

«Σταματήσαμε στις αρχαϊκές κόρες, μιλήσαμε για την ομορφιά των αγαλμάτων που ήταν κοινωνικό ιδεώδες. Στη σκεπτομένη Αθηνά, στις Καρυάτιδες. Όταν του έδειξα το κενό και του εξήγησα ότι είναι της Καρυάτιδας που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, μου απάντησε: «Καταλαβαίνω, καταλαβαίνω, το γνωρίζω το θέμα».

Ο Μπαράκ Ομπάμα ενδιαφέρθηκε για τον χρωματισμό των αγαλμάτων και χάρηκε που είδε τις ψηφιακές αναπαραστάσεις που έχουμε κάνει στο Μουσείο. Του έδειξα επίσης τα αντίγραφα που έχουμε φτιάξει από παριανό μάρμαρο. Αποχωρώντας, μου είπε ότι πήρε μια πολύ καλή γεύση κι ότι επιθυμεί να ξαναγυρίσει με την οικογένειά του μετά τη λήξη της θητείας του» τελειώνει την αφήγησή του ο Δ. Παντερμαλής από την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντίνος Τασούλας: Η Παναγιά οδηγεί το έθνος μας στους αγώνες για ελευθερία και προκοπή
«Να εκφράσω την ελπίδα μου, μια ελπίδα που πηγάζει εδώ από την Εκατονταπυλιανή της Πάρου, ώστε η αντιμετώπιση μιας ακόμη πύρινης δοκιμασίας, αυτού του Αυγούστου, να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας στην θεία λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής, στην Πάρο, Παρασκευή 15 Αυγούστου 2025. 
(ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ 2
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η μέρα του Δεκαπενταύγουστου είναι αφιερωμένη σε όσους μας κρατούν ασφαλείς
«Σήμερα δεν είναι μέρα για πολιτικές δηλώσεις - Εγώ αυτό το οποίο εύχομαι είναι να μπορούμε να βρίσκουμε πάντα την δύναμη εκείνη, να πορευόμαστε πρώτα και πάνω από όλα με ενότητα»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι 41
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα μετά τις καταστροφικές φωτιές – «Αντιπολιτευτικό μένος» βλέπει το Μαξίμου
Η κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργούν Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες, αναζητούν τα αίτια εκδήλωσης πυρκαγιών
Καμένο σπίτι στην Αχαΐα
Παύλος Μαρινάκης για φωτιές: 10 ψέματα της αντιπολίτευσης – Απαντήσεις στους πολίτες
«Δυστυχώς, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουν τις τραγικές στιγμές αγωνίας των πολιτών, ως ευκαιρία για να ξεδιπλώσουν το αντιπολιτευτικό τους μένος»
Ο Παύλος Μαρινάκης 7