Πολιτική

Τελική ευθεία για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης – Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στο παρά πέντε της αναχώρησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Δ.Ε.Θ. αναμένεται να «κλειδώσει» το τελικό πακέτο των μέτρων τα οποία θα εξαγγείλει από την συμπρωτεύουσα, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου.

Τα μέτρα που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση βρίσκονται στο συρτάρι του πρωθυπουργικού γραφείου, έχουν κοστολογηθεί με ακρίβεια, και αυτό που αναμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο για να λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις, είναι να έχουν στα χέρια τους τα τελικά δεδομένα για τα δημοσιονομικά περιθώρια… Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει η ακριβής εικόνα για την ανάπτυξη της οικονομίας για το β’ τρίμηνο του 2022, για την πορεία των εσόδων τον Αύγουστο από φορολογία και τουρισμό κλπ., αλλά και για το πώς κινήθηκε ο πληθωρισμός.

Και κυρίως μια πιο ξεκάθαρη καθαρή εικόνα για τις προωθούμενες παρεμβάσεις των Βρυξελλών στο κομμάτι της ενέργειας.

Αυτοί είναι οι παράγοντες για να… «λύσουν τα χέρια» του Πρωθυπουργού

Ειδικοί εκτιμούν, για παράδειγμα, ότι το όφελος για τα ελληνικά νοικοκυριά από την επιβολή, ευρωπαϊκού «πλαφόν» στο φυσικό αέριο οδηγεί, μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 2 δις ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος σε βάθος τριμήνου.

Το μήνυμα Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

«Ενθαρρύνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τολμηρές πρωτοβουλίες, όπως έχουμε ζητήσει πολλές φορές, διότι χωρίς ευρωπαϊκή αντιμετώπιση είναι πολύ δύσκολο να τιθασεύσουμε αυτή την εκρηκτική άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προτρέποντας τις Βρυξέλλες για λύση εδώ και τώρα.

Που μέτρα φέρεται να έχουν «κλειδώσει»

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα που φέρεται να έχουν «κλειδώσει» είναι:

-Επίδομα θέρμανσης. Αναμένεται να ανακοινωθεί είτε η αύξηση του επιδόματος, είτε η διεύρυνση των δικαιούχων.

-Fuel Pass 3, για ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας, εφόσον οι τιμές των καυσίμων παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

– Νέα επιταγή ακρίβειας (200 ευρώ) για ευάλωτα νοικοκυριά και συνταξιούχους.

-Συνέχιση επιδότησης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

-Bonus για τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος. Η σύγκριση θα γίνεται με την κατανάλωση της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι.

– Ειδική επιδότηση για φυσικό αέριο που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά για θέρμανση.

Για τους επαγγελματίες αναμένεται να ανακοινωθεί η κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος αλλά και χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Από τη Δ.Ε.Θ.  ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει και την κατεύθυνση για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από το νέο χρόνο, που συζητείται να επιστρέφει στα προ μνημονίου επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ από 713 σήμερα.

Επίσης αναμένεται να επαναδιατυπώσει τη δέσμευση για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και «ξεπάγωμα» των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2023, με αύξηση κατά μέσο όρο κοντά στο 6%.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κύκλοι Καρυστιανού κατά Λιάγκα: Στην εκδήλωση της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία» είδε μόνο γραφικούς και ψεκασμένους
«Θα τον συμβουλεύαμε να μην αναφέρει στον αέρα ότι παρακολούθησε μόλις για ένα τέταρτο, μία δίωρη πολιτική εκδήλωση, την οποία σχολίαζε επί μισή ώρα στο πρωϊνάδικό του»
Μαρία Καρυστιανού 45
Μαρία Γρατσία: «Υπάρχουν γονείς και τραυματίες των Τεμπών οι οποίοι υπέγραψαν ως ιδρυτικά μέλη του κόμματος της Καρυστιανού»
«Οι αναφορές οι οποίες κάνουν μνεία ακραίων προσεγγίσεων είναι άτοπες και καθόλα αβάσιμες, κριτήριο λοιπόν δεν είναι ούτε το Δεξιά ούτε το Αριστερά», είπε η δικηγόρος
Γρατσια
«Κανένας αιφνιδιασμός της Κοβέσι» - Η απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης στην επιστολή διαμαρτυρίας για την τροπολογία για τα πολιτικά πρόσωπα
Η απάντηση του υπουργείου ήρθε μετά την επιστολή που έστειλε η Εισαγγελέας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλοντας «σοβαρές αμφιβολίες» για τη συνεργασία των ελληνικών αρχών
Λάουρα Κοβέσι 11
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Το «ευχαριστώ» σε γιατρούς και νοσηλεύτριες μετά την αδιαθεσία που αισθάνθηκε στη Βουλή – «Τίποτε σοβαρό, λίγη ξεκούραση»
«Ευγνώμων στις νοσηλεύτριες, τους γιατρούς που μας φροντίζουν. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για τις αμέτρητες ευχές. Τίποτε σοβαρό, λίγη ξεκούραση και συνεχίζουμε τη δουλειά, για όσα οφείλουμε στους πολίτες»
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη
Νέα ανάρτηση Τσίπρα για το κόμμα του με σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου - «Στο ραντεβού με την Ιστορία, ας είμαστε όλοι εκεί»
«Στο ραντεβού με την ιστορία, ας είμαστε όλοι εκεί» γράφει ο Αλέξης Τσίπρας στην ανάρτησή του. Μια φράση που αγαπούσε να χρησιμοποιεί ο ιστορικός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ
Αλέξης Τσίπρας 41
Μαρία Καρυστιανού: «Στελέχη του κινήματός μας είναι αποκλειστικά και μόνο πρόσωπα που θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα μας»
Σε διευκρινίσεις για τα στελέχη του προχώρησε το κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού κάνοντας λόγο για «δημοσιεύματα, που επιχειρούν να διαστρεβλώσουν και να παρουσιάσουν θέσεις μεμονωμένων υποστηρικτών του Κινήματος ως θέσεις του ίδιου του Κινήματος»
Η Μαρία Καρυστιανού 17
Αλέξης Τσίπρας: Η εκδήλωση για το νέο κόμμα την Τρίτη στο Θησείο και ο οδικός χάρτης για την επόμενη ημέρα
Με την επίσημη ανακοίνωση του κόμματος την Τρίτη στο Θησείο ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για μια σειρά δημόσιες παρεμβάσεις, περιοδείες, εκδηλώσεις και δράσεις που θα κλιμακωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα
O Αλέξης Τσίπρας 18
Επιστολή Κοβέσι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τροπολογία Φλωρίδη: «Σοβαρές αμφιβολίες» για τη συνεργασία των ελληνικών αρχών
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία καταγγέλλει αρνητικές επιπτώσεις στην ανεξαρτησία και τη λειτουργία της στην Ελλάδα - Στο στόχαστρο οι αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
Λάουρα Κοβέσι και Γιώργος Φλωρίδης 19